Isključene tri od četiri proizvodne jedinice

Kratak spoj na transformatoru u ruskoj nuklearki

Ruska nuklearna centrala "Kalinjin" sjevernozapadno od Moskve isključila je danas tri od četiri svoje proizvodne jedinice nakon kratkog spoja transformatora.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 12:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kratak spoj na transformatoru u ruskoj nuklearki
Nuklearna centrala Kalinjin

Međutim, nivo radijacije ostao je normalan, objavila je ruska firma "Rosenergoatom", koja je dio državne nuklearne korporacije "Rosatom".

Navodi se da se nuklearka u kojoj se desio incident nalazi u regionu Tver na oko 200 kilometara od prijestonice Rusije.

"Nivo radijacije u centrali i na teritoriji koja je okružuje ostao je nepromjenjen i u skladu je sa normalnim nivoima", saopštio je "Rosenergoatom".

Agencija Tass je od pres službe te firme dobio uvjeravanje da isključivanje nekoliko proizvodnih jedinica u ovoj nuklearki sa mreže nije povezano sa radom glavne opreme centrale.

Ruska agencija je iz Centra za informisanje javnosti nuklearke "Kalinjin" prethodno obavještena da sjutra može da dođe do ponovnog priključivanja tri od četiri proizvodne jedinice, nakon što budu utvrđeni svi razlozi incidenta.

"U ovom trenutku moramo da utvrdimo razloge, bez toga neće biti dozvole za priključivanje na mrežu. Čim utvrdimo razloge, vidjećemo koje proizvodne jedinice će biti priključene i kojim redosljedom. Priključivanje jedinica bi možda moglo da se očekuje i prije 19. jula", navedeno je iz Centra.

Komentari: 0

Novi komentar