Vojni obveznici moći će da se angažuju i u miru

Građani Crne Gore se, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru, predviđeno je izmjenama Zakona o odbrani, koji će sjutra razmatrati Odbor za bezbjednost i odbranu.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 12:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar odbrane, Predrag Bošković je rekao da su razlozi za izmjene Zakona višestruki.

„Od usvajanja strateških dokumenata do učlanjenja u NATO, pojavile su se velike potrebe za izmjenama važećeg Zakona", kazao je Bošković nakon sjednice Vlade, na kojoj je utvrđen Predlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani. 

Najznačajnije izmjene se odnose, rekao je on, na zaokruživanje vojne obaveze građanina.

„Novina je da se građani Crne, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru. Zašto? Prije svega jer smo bili svjedoci različitih priroidnih katastrofa koje su se pojavile u regionu Zapadnog Balkana“, kazao je Bošković.

On je rekao da su se u prethonim godinama u državi desili požari, poplave, sniježne padavine.

„Nije uvijek potrebno proglasiti vanredno stanje ali Vojska je morala biti angažovana i sada stvaramo zakonske pretpostavke da bi se to moglo desiti“, obrazložio je Bošković. 

Takođe, dodao je on, precizirane su i nadležnosti između Savjeta za odbranu parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe aktiviranja člana 5 na teritoriji Crne Gore. 

„Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crene Gore“, rekao je Bošković.

On je napomenuo da je izmjenama precizirana i upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

„Zakonom je predviđeno da nalog za akciju avionima naših partnerskih država, koje štite naš vazdušni prostor izdaje predsjednik države“, kazao je Bošković.

Izmjenama i dopunama, rekao je on, precizirali su vojno-diplomatsku službu, koja do sada nije bila prepoznata Zakonom, već Uredbom.

„Mi smo do detalja uredili nadležnosti vojno-diplomatskih predstavništva, njihovu hijerarhiju i organizaciju, odgovnornost, izvještavanje i sve ono što je bitno i od interes za Ministarstvo odbrane ali i za Ministarstvo vanjskih poslova“, kazao je Bošković.

Komentari: 0

Novi komentar