Saopštili iz Ministarstva zdravlja

Platforma će omogućiti veći broj dostupnih termina za specijalističke preglede

Jedinstvenom Platformom za zakazivanje specijalističkih pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite omogućena je dostupnost svih termina u Opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore za narednih godinu dana. Platforma  predstavlja nastavak unapređenja sistema elektronskog zakazivanja pregleda, a nastala je kao potreba za iznalaženjem novih rješenja u cilju kontinuiteta i dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranika, kazali su iz Ministarstva zdravlja.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 14:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović kazala je na pres konferenciji na kojoj je predstavljena Platforma, da će od sada ljekari na primarnom nivou imati na raspolaganju obilje termina iz svih specijalističkih oblasti za period od godinu dana koji će se ažurirati svakih 6 mjeseci. Miranović je kazala i da će pacijenti moći da dobiju pravovremenu zdravstvenu zaštitu, što će pozitivno uticati na ishode liječenja.

„U slučaju da nema termina za specijalistički pregled u najbližoj bolnici u roku od 30 dana, otvara se meni koji omogućava da se pacijent uputi u bilo koju bolnicu u kojoj je moguće pregled obaviti ranije“, kazala je Miranović.

Jedna od novina koja je predviđena Platformom je i to da će ljekari u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore imati mogućnost da prvi kontrolni pregled oni zakažu pacijentima koje prate, kao i sve vrste pregleda u okviru grane kojom se bave. Takođe, izabrani ljekari u domovima zdravlja će izdavati upute za Konzilijum za magnetnu rezonancu, dok će specijalisti Centra za radiološku dijagnostiku KCCG zakazivati pacijente po stepenu hitnosti.

Miranović je kazala da je Platforma nastala nakon analize stanja koja je pokazala da se u prethodnom periodu na pregled specijalista, posebno iz nekih oblasti, čekalo predugo, da su pacijentima izdavani uputi bez zakazanih termina, a da su isti dogovarani u direktnom kontaktu sa ljekarima, da su termini za zakazivanje puštani jednom mjesečno u malim serijama koje nisu mogle da zadovolje potrebe pacijenata, a da su u isto vrijeme postojali termini koji nisu bili dostupni za zakazivanje kod izabranog doktora.

„Sve ovo je dovelo do opravdanog nezadovoljstva pacijenata, a Ministarstvo zdravlja se obavezalo da rješavanju ovog problema pristupi na sistematičan način. Prije svega, izvršena je detaljna analiza rada svakog ljekara pojedinačno na sekundarnom i tercijarnom nivou uz procjenu efikasnosti rada. Na osnovu toga napravljen je raspored rada za sve ljekare specijaliste, nakon čega je uslijedio intenzivan dijalog sa ljekarima na svim nivoima zdravstvene zaštite koji traje od februara mjeseca, a u toku kojeg smo prikupili informacije od vitalnog značaja za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Menadžeri zdravstvenih ustanova su se stavljanjem potpisa na dokument o broju pregleda koje treba obaviti na godišnjem nivou u ustanovi kojom rukovode obavezali da će svoj posao obavljati odgovorno, a Ministarstvo zdravlja će pomno pratiti realizaciju ugovorenih obaveza“, poručila je Miranović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Sead Čirgić kazao je da je institucija na čijem čelu pružila punu logističku i tehničku podršku u realizaciji Platforme, te da vjeruje da će ona riješiti brojne probleme sa kojima su se suočavali osiguranici.

„Cilj je da taj novi kvalitet osjete naši osiguranici, a osjetiće ga na način što će se osloboditi mnogi termini za zakazivanje specijalističkih pregleda, što će automatski uticati na smanjenje listi čekanja, a u krajnjem to znači da će naši osiguranici dobiti bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu. Dakle, naš cilj je da povećamo stepen zadovoljstva naših osiguranika i vjerujem da ćemo sa ovim projektom to i dobiti“, rekao je Čirgić.

Predsjednica Udruženja ljekara opšte i porodične medicine, dr Marija Stanišić kazala je da će inovacijama u elektronskom zakazivanju dobrobit osjetiti i pacijenti, ali i izabrani ljekari u segmentu posla koji se tiče zakazivanja specijalističkih pregleda.

„Dakle, to je nesporna činjenica. Najduži put uvijek počinje prvim korakom. I ove inovacije zahtijevaće u danima i sedmicama pred nama neke izmjene i to je mnogo lakše učiniti jer je ogroman posao već završen. Dakle, temelj jednog projekta, koji je najveći projekat IT tehnologije u crnogoroskom zdravstvu imamo. Sada ćemo, ja vjerujem, lakše zidati spratove. Međutim, ono što je iz ambulante i sa terena činjenica jeste veća dostupnost termina, samim tim lakše se ostvaruje zdravstvena zaštita svakog pojedinca u sistemu, a i veće je zadovoljstvo ljekara. Vi nikada ne možete imati zadovoljnog pacijenta, a nezadovoljnog doktora. Znači, ovakav način unapređenja elektronskog zakazivanja je na zadovoljstvo i korisnika zdravstvenih usluga i nas koji ih pružamo“, kazala je Stanišić.

Stanišić je kazala da su se institucije sistema u proteklom periodu sa pažnjom odnosile prema svim primjedbama i sugestijama koje su upućivane od strane izabranih ljekara, te da vjeruje da će se takva saradnja nastaviti i ubuduće.

Komentari: 1

DANOJLA.

18. 07. 2019 - 18:08

Potpuno sam nezadovoljna. Prvo, ne mogu da dobijem termin pregleda/kontrole kad mi je to potrebno, a drugo, ne mogu da biram doktora/icu koji već godinama uspješno liječi moju bolest. Mislim da je ova "platforma" veći promašaj nego sve ranije. Neozbiljno ponašanje sa ozbiljnim posledicama.
Novi komentar