Dodatak na zaradu

Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestramaMedicinski timovi opšte i porodične medicine i pedijatri sa velikim brojem pacijenata od idućeg mjeseca će u Sloveniji imati pravo na dodatak na redovnu platu, za šta je vlada u četvrtak osigurala 4,8 miliona eura.

Objavljeno: 18. 07. 2019 - 21:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o prihvaćenom aneksu sporazuma o platama u zdravstvu čiji je cilj da se porodična medicina učini privlačnijom i da se riješe neki problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručeno je nakon sjednice vlade.

Najopterećeniji medicinski timovi po domovima zdravlja koji premaše za zdravstvo predviđene koeficijente tako mogu računati na nešto više plate kod isplata u septembru, pri čemu će doktorima u prosjeku mjesečne plate biti veće i do 400 eura, medicinskim sestrama za oko 230, a tehničarima zdravstvene njege za oko 170 eura.

Plate najopterećenijim medicinskim timovima, kako se računa, mogle bi porasti i za 20 odsto, čime je vlada reagovala na više slučajeva iz proteklih mjeseci kad su medicinski timovi sa velikim brojem pacijenata u više gradova prijetili štrajkom, ili otkazivanjem ugovora, prenosi Hina.

Novi ministar zdravstva Aleš Šabeder, koji je na dužnost došao prije mjesec dana, kaže da aneksi na ugovore o platama ne rješavaju nagomilane teškoće u primarnom zdravstvu nego su samo privremeno rješenje, kao i "uvoz" doktora iz drugih zemalja, te da je doktorski poziv, posebno rad u primarnom zdravstvu dugoročno potrebno učiniti atraktivnijim za mlade doktore.

 

Komentari: 0

Novi komentar