Najbolji kineski slikar poklonio Đukanoviću portret

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Nacionalne akademije slikarstva Kine, na čelu sa potpredsjednikom te organizacije Zhangom Jiangzhouom, koja boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting” koju Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 21:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šef delegacije Jiangzhou uručio je u ime Nacionalne akademije slikarstva Đukanoviću njegov portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara Yu Weinang, inače član delegacije, a na inicijativu ambasade Kine u Podgorici.

Jiangzhou je iskazao visoke ocjene za tradicionalno  prijateljstvo Crne Gore i Kine koje se i danas kvalitetno razvija.

Šef kineske delegacije je naglasio da je upravo slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti našoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine.

“Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze naša dva naroda”, kazao je Jiangzhou.

Đukanović je iskazao dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Nacionalne akademije slikarstva, ukazujući poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države, koje baštinimo još iz jugoslovenskog vremena.

dukanovic-delegacija-dukanovic-nacionalne-akademija-slikartstva-kine-3

Bez obzira na geografsku udaljenost Crna Gora, ističe Đukanović, Kinu doživljava kao prijatelja nastojeći da razvije sve oblike saradnje i u savremenom kontekstu, posebno u oblasti kulture.

“Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio na sjajnu tradiciju crnogorske slikarske škole, koja je nejprepoznatljiviji izraz naše kulturne scene.

“Dosta naših umjetnika pronijelo je slavu Crne Gore daleko izvan njenih granica, na najprestižnijim evropskim likovnim i kulturnim destinacijama”, kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da će ova izložba biti prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine.

 

Komentari: 1

Toma

20. 07. 2019 - 15:42

Kako znamo da je ovo naslikao najbolji kineski slikar, postoji li u Kini neko takmičenje na kojem se proglašava najbolji slikar na odredjeno vrijeme. Kako glup naslov. Zar nije dovoljno reći kao i u tekstu "jedan od najprestižnijih kineskih slikara". U umjetnosti se izbjegava epitet najbolji.
Novi komentar