INTERVJU: ALEKSANDAR RADIĆ, VOJNI EKSPERT

RADIĆ: Srbija modernizuje vojsku, ali se ne radi o trci u naoružanju

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da Srbija već uveliko radi na modernizaciji vojske ali da nije riječ o trci u naoružanju na prostoru bivše Jugoslavije već o potrebi da se zamijene sredstva koja su istrošena. On za Portal Analitika kaže da Srbija gradi spoljnopolitičke veze kroz nabavke naoružanja.
Objavljeno: 19. 07. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

ANALITIKA: Kako komentarištete najavu da će Srbija raditi na povećanju naoružanja? Da li Srbija prijeti oružjem regionu?

RADIĆ: Srbija već uveliko radi na modernizaciji vojske kao i druge zemlje iz okruženja, ali da se razumijemo, nije riječ o trci u naoružanju na prostoru bivše Jugoslavije već o potrebi da se zamijene sredstva koja su istrošena. U vojnoj tehonologiji postoje ograničenja u resursu. Recimo, kada od Rusa kupite avion ili helikopter vi imate tačno odredjen broj časova naleta, odnosno koliko može da ostane u vazduhu i kalendarsk rok i kada istekne jedan od dva limita letilica mora se prizemlji. (Na primjer lovac mig-29 može da leti 30 godina, a srpski avioni su uz odobrenje proizvođača i nakon tehničkih pregleda i modifikacija dobili produžetak do 35 godina i perspektivno na 40 godina. avioni naslijeđeni iz JNA proizvedeni su 1987. godine i morali su biti prizemljeni 2017. da nije potisan ugovor sa moskvom za tehničku podršku).

Kada je riječ o zapadnoj tehnici, drugačiji je model  održavanja, ali resursi su uvijek limitirani.  Treba imati u vidu da Vojska Srbije kao i ostale zemlje regiona imaju sredstva koja su naslijedjena od bivše Jugoslovenske narodne armije. Iako se svi naši ministri uobičajno hvale kako rade na modernizacijii vojske kada pogledate strukturu sredstava u naoružanju shvatite zapravo koliko taj proces modernizacije ustvari sporo teče i da je sada potrebno da se napravi neki novi iskorak.

Kupuju se male količine naoružanja zbog visine cijene. Stara tehnika se zamjenjuje sa malom količinom nove tehnike, onoliko koliko dozvole finansije. U medijima i u političkim izjavama se stvara slika da je to naoružavanje koje ima svoj političku pozadinu i to se tumači kao nešto što može da naruši bezbjednost regiona. Činjenica je, medjutim, da su svi siromašni i da se kupuje koliko se može i da nema bitne razlike osim po parama kojima se raspolaže izmedju recimo Srbije i Makednoje, ili Srbije i Crne Gore. To što je Crna Gora kupila tri helikoptera ne znači da je ušla u trku sa naoružanjem nego prosto Crnoj Gori neophodno je da ima ta tri helikoptera kao što Srbija treba da ima jednu eskadrilu srednjih transpornih helikoptera i u tom pogledu ne postoji ništa što bi trebalo da predstavlja strah za bezbjednost regiona.

ANALITIKA: Kako u tom smislu komentarištete izjavu premijera Ramuša Haradinaja koji je rekao da je najava naoružvanja Srbije prijetnja za region i da Kosovo treba da počne da se naoružava?

RADIĆ: To je potpuno politički motivisana izjava koja treba da opravda potencijane nabavke naoružanja za Kosovske snage bezbjednosti. Normalno je da sve što se dešava na Kosovu izaziva burne reakcije u Srbiji i iz srpskog ugla je nedopustivo da se razvijaju kosovski kapaciteti a znamo da im je Turska do sada bila glavni donator. Ako sjutra Kosovo iz svog budžeta plati neko naoružanje ili ako dobije neku donaciju iz Srbije, onda će to da se gleda kao prijetnja sa Kosova. Tako da je Haradinaj već unaprijed rekao da je nabavka novog oružja u Srbiji prijetnja i ta njegova izjava je samo za tu upotrebu. Ne vidim nikakva razlog za uzbunu, jer oprema koju je Srbija kupila unazad nije uopšte impozantna. Srbija je kupila dva transportna helikoptera iz Rusije kakvih Hrvatska ima 24 kao zemlja NATO i automatske puške iste kakve ima crnogorska vojska i kosovske snage bezbjednosti, pa niko to nije tumačio kao prijetnju.

aleksandar-radic

ANALITIKA: Objasnili ste što znači u vojnom ali što znači u političkom smislu?

RADIĆ: Srbija gradi spoljnopolitičke veze kroz nabavke naoružanja. Predsjednik Aleksandar Vučić inicira ugovore koji treba da potvrde dobru saradnju sa vodećim silama. Srbija je potpisala ugovore sa Rusijom, ali i sa firmom Erbas, korporacijom koja sklapa helikoptere u Njemačkoj i Francuskoj (Srbija je kupila 9 H145M za koje je montažna linija u Donauvortu u Bavarskoj, a naručene su tri Super Pume koje će biti izrađene u Marinjanu na jugu Francuske) , sa Belgijakom firmom FN Herštal, najavljuje se ugovor sa Kinom. Jako je teško Srbiji koja je vojno neutralna zemlja utvrdjivati savezništva, to nije Crna Gora koja je članica NATO-a.

Visokorangirani političari iz uticajnih zemalja jako cijene kada kupite oružje od njihovih kompanija. To nije samo ekonomski već i politički interes. Sad je primjetno da se Srbija orjentiše prema Zapadu i vode se pregovori o tehnološkoj saradnji sa Francuzima i to je jako bitno, to su dugoročni projekti tako da je poruka koja dolazi iz pozadine da Srbija sebe vidi na Zapadu.

aleksandar-radic-vojni-analiticar-2610-201603

ANALITIKA: Kako NATO gleda na naoružavanje Srbije imajući u vidu da je Srbija maltene potpuno okružena zemljama koje su članice Alijanse?

RADIĆ: Neće NATO negativno da reaguje zato što u od članice NATO-a kupili rakete. NATO sa negodovanjem gleda na saradnju sa Rusijom unazad nekoliko godina od vojne vježbe koja je održana 2014. godine, nabavke helikoptera, nabavke migova. NATO je sve to ipak tolerisao, ali se sada situacija mijenja. U Srbiji sada dolaze novi ambasadori, britanski, američki koji imaju dosta tvrd stav prema Rusiji, dolazi novi šef NATO kancelarije u Beogradu i mislim da je to to izmedju ostalog jasna poruka Srbiji da treba da se okrene Zapadu.

U tom smislu je zanimljiva blokada transporta 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM-2 koje je Rusija obećala Srbiji kao donaciji kroz Rumuniju. Mislim da je NATO već zauzeo stav i da je to poruka- ne zato što bi to oružje ugrozilo bezbjednost regiona ili vojnog balansa već zato što da ne želi da Rusija ima jaču ulogu na Balkanu.

Komentari: 40

Velika glupost

19. 07. 2019 - 00:10

A sa kim namjerava da ratuje? NATO paktom? Izgleda da vampiri ponovo ustaju iz grobova,
Da je vjecna

19. 07. 2019 - 00:49

Cg je prodala i pretopila u staro zeljezo svo naoruzanje tako da je potpuno razoruzana.Sad se moze jedino kamena sa ramena,Ojha!
aleksandar Miljanov

19. 07. 2019 - 19:12

Pa pametni narod radi i ratvija razno razne civilne biznise a ne misli od oružju i ratovanju kao sto to srbi rade, drugo nije više vrijeme srednjeg vijka kad te netko napadne pa nemožeš da se odbraniš i šta uzme silom i oružjem da je to njegovo nema tiga više danas je vrijeme ako samo pokušaš da napadneš manju državu ili nedaj bože invaziras na nju odmah ti cijo svijet skače zavrat i sankcijoniše te tako da te vrati u kameno doba kao što je to bio slučaj sa srbijom ptotiv Kosova , da srbija nije potpisala kapitulaciju i kameno goba bi vili viko za nju ...
Nek podju na Ruse

19. 07. 2019 - 19:57

@Aco Miljanove Rusija je napravila invaziju i aneksiju Krima,Abhazije,Juzne Osetije,Pridnjestrovlja pa joj tkz. medjunarodna zapadna zajednica ne moze nista.Ajde sto ti Natovci ne isceraju Ruse iz pomenutih oblasti i vrate Rusiju u kameno doba.Malo sjutra!
realista

19. 07. 2019 - 22:01

Ona je junački rartovala nije okrenula stražnjicu ko neki ođe mislim blizu Ne do bog da rekne Amerika svi u Moraču..kuku ti ga nama i kuku i lele
Srbija opet ratuje!

19. 07. 2019 - 09:05

Ne fantazirajte, Srbija se sprema za novi, gradjanski rat protiv Vojvodine i Sandžaka! Pogledajte samo priče od Vučuća, Vulina i Šešelja, još gori i opasniji ratnohuškački govori mržnje nego pod diktatorom Miloševićem!! Srbija izvozi ogromne količine oružja i ima divoljno oružja za 100 godina!!
Realista

19. 07. 2019 - 09:31

Kad pofledas mi smo najmanje naoruzani, bar da imamo neku eskadrilu novih helikoptera, minimum 20 pa da mozemo sa necim da pariramo... Ovako smo bas mizerni, nemamo doboljno helikoptera za gasenje pozara a ne za neku ozbiljniju situaciju kao sto je zemljotres ii velike poplave...
Istina bez kompromisa

19. 07. 2019 - 12:34

Zato imate hrvate da zovete u pomoć, iste one koje ste klali i ubijali po Hercegovini i Dalmaciji -943, jednako kao 1991 god. pozivajući se kmero-četničku ideologiju!
Bodin

19. 07. 2019 - 17:18

A vidi realno naroda sa vise krvi na rukama od hrvata nema.Najgore su ubice one koje iza ledja drugih rade zlocine.Sto se hrvati nijesu digli kao mi u kraljevini SHS nego su se osilili iza njemaca da ubijaju na hiljade ljudi.Njemci su se zgrozavali sto su cinjeli.Pogledaj malo broj zrtava crnogoraca i hrvata nije velika razlika .A onda vidi 200000 raseljenih srba.Crnogorci nikad nijesu zvali u pomoc pa nece ni junacke austrougarske konjusare.
Kad CE?

19. 07. 2019 - 09:33

Kad ce te obecane donacije od NATO-a, Kosovo i Albanija stalno nesto dobijaju. Ocemo o mi neke borbene helikoptere nismo gubavi!
Realno

19. 07. 2019 - 10:59

Svi su u regionu bolje naoruzani od nas ukljucujuci i Kosovo... Sto drzava radi povodom tog pitanja kupuje tri mala helikoptera... Treba biti odlucan i kupit nesto sa cim mozemo da pariramo, neko rece eskadrila bar od 20 helikoptera recimo
Bodin

19. 07. 2019 - 12:17

Dzaba im i laserske puske kad bi se zaratilo sa nekim ozbiljnim pravac Krf.Dobru vojsku cine hrabri ljudi a toga im je kroz istoriju najvise falilo.
realista

19. 07. 2019 - 16:03

Otkud tebi,ortodoksnoj kukavici pravo da govoriš o tome. Oni imaju jednu sjajnu bitku na Košarama protiv svih zlih svjetskih sila i opstali su .Takvi kao ti bi na prvi pucanj napunili gaće
Bodin

19. 07. 2019 - 17:09

Jednu sjajnu bitku dobro si napisao i tu su ih Austrijanci potcjenili poslali im bosance,hrvate,slovake i ostale.Cim su se uozbiljili pravac Grcka preko Albanije.Umjesto da budu zahvalni albancima oni ih pobise devedesetih.A sto se tice punjenja gaca kad god hoces da se ja i ti posibamo m... na baterije.
realista

19. 07. 2019 - 20:32

Seronjo Njemački car ,,Sramota šačica Srpskih vojnika riješila rat!!!!!a TI ŠTO SI IH OPISAO SU PRIJE NA TAMO NO NA OVAMO
za seronu bodina

19. 07. 2019 - 20:37

Austrijski general Jozef Šen je na kraju poslao našim ljudima poruku: "Vi ste mi naneli silne gubitke. Od ovog trenutka, vi ste zarobljeni kao junaci, na polju časti."
za seronu bodina JOŠ JEEDNOM

19. 07. 2019 - 20:38

Još tokom rata, 1917. godine, Austrougarska je država podigla spomenik na Legetu, tačnije krst sa natpisom: "OvdJe počiva 800 neprijateljskih junaka iz bitke na Legetu 6. 9. 1914.
za seronu bodina JOŠ JEEDNOM

19. 07. 2019 - 20:55

– Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добављања хране француским трупама које напредују… Само српским трупама ниjeсу потребне комуникације – они иду напријед попут торнада – истицао је Д’Епере.
Bodin

19. 07. 2019 - 21:47

Ajde ne prdi vise budaletino jedna! Bice da su se srbi borili po rovovima u Francuskoj.Da su englezi i francuzi izgubili cio balkan bi bio pod Austrijom.Jednu stvar si zaboravio a to je ko je izazvao rat i milione zrtava i koje je nacionalnosti bio.Splacino maloumna.
realista

20. 07. 2019 - 15:55

I splačine su bistrije od tvog mozga..a neznanje ti je frapantno .Cio svijet zna kako je pripreman prvi svjetski rat ti neznaš..isto tako je pripreman i drugi ti neznaš ali što bi znao .Da znaš ne bi se potpisivao kao Bodin Srbin a ti pljuješ po Srbima..ti si u dubokom neslaganju sa samim sobom.Savjet ..pusti ovce ..bolje se tu snalaziš
realista

20. 07. 2019 - 16:02

) Виновници покрета беху бо/ьари из Скошьа, а на њихову челу Ђорђе BoJTtx ( Β ο ϊ τ ά χ ο ς ) . Они не изабраше за вођа домороца, него се обратише на Михаила у Србији који им посла свога сина Константина Бодина. Овога je пратио војсковођа Петрило са малом четом од 300 Срба.80)
realista

20. 07. 2019 - 16:03

Када je цар Алексије лично стигао, беше у његовој војсци и одред Срба под командой Бодиновом, За време главке битке пред Драчем (18 октобра 1081), стајао je Бодин, кога царева кћи Ана Комнена описује као „врло ратоборног и пуног злоће", мирно на страни од византијских убојних редова, чекајући крај битке; када je видео да Грци беже, повуче се он са својим Србима, не потргнувши мача из корица.
Bodin

20. 07. 2019 - 18:42

Znam ja dobro ko je Bodin ,njegov pecat se nalazi u Istanbulu i zamisli on je gospodar dukljana i srba.Normalno je da ce i srbi bit u vojsci kad su bili pod dukljanima.Mani se tih dokumenata SANU skoro sve su falsifikati.Jedini vjerodostojni dokumenti si iz carigrada i rima ali SANU to prevodi kako njima odgovara a ne kako jeste.
realista

20. 07. 2019 - 20:51

Lijepo samo te i ljudski savjetovao da pustiš ovce.Na pečatu iz Carigrada stoji,K,on­stantin, protosevast i eksusijast Duklje i Srbije ili u originalu..καὶ ἐζουσιαστ(η) Διοκλίας (καὶ) Σερβ(ίας.Lijepo sam ti rekao...
Bodin

20. 07. 2019 - 22:34

Pusticu te samo nemoj previse da se odaljis od stada.Kad si toliko navalio sta je na Stanisinom pisalo?Moras pocet da razlikujes starosjedioce ilire i slovenske doseljenike onda ce ti bit jasno ko su dokleati,dalmati i ostali.Procitaj sta je pisalo na pecatu Stanise Crnojevica i sve ce ti bit jasno.I objasni mi kako moze bit slovenski narod onaj koji ima manje od 9% slovenske krvi?
realista

21. 07. 2019 - 07:06

Narodi ne nastaju prostom reprodukcijom već tiu imaš adstrate podloge ,pa nadošle supstrat ,pa uticaj susjedne veće nacije superstrat i kao amalgam svega toga nastaju narodi.To možeš lijepo viđeti kod Rumunskih genetičara koji ne podcjenjuju nijedan uticaj .Ali to je za tebe komplikovano i mislim da si se zanio ovce t i odoše poitaj!!!!
Bodin

21. 07. 2019 - 10:26

A neki narodi nastaju na osnovu mita i legendi i ljudi koji vjeruju u to .Slusaj mnogo si arogantan a nemas osnova za to,prvo si me nazvao kukavicom pa seronom posto ne umijes da napises seronja.Volio bih da te upoznam uzivo da vidim jesi li tako hrabar portal junacino.A sto se tice suptrata 9% slovenske krvi govori dovoljno o tome koliki je uticaj bio srba u Crnoj Gori.Da poznajes obicaje crnogoraca kako su se zenili shvatio bi zasto je tako.Savremeni englezi imaju normanske,keltske,saksonske,vikinske,romanske dnk,znaci dominantan germanski dnk i zato se ubrajaju u germanske narode.Jedino smo mi sloveni sa manje od 9%.
realista

21. 07. 2019 - 11:34

Ajmo na primjer moji Ozrinići I2A1PH908.HAPLO HRUPA KOJA JE IZVORNO IZ BOJKE , PRELISTAJ MALO ,KADA PLANDUJEŠ OVCE,PA POGLEDAJ KO JE NA BALKAN ODNOSNO CG DOŠAO IZ BOJKE
realista

21. 07. 2019 - 11:57

Drugo uzmimo činjenicu da je kuga razrijedila stanovnike Balkana Ilire i Tačane.Aurelijan je počeo od 270da raseljava Dakiju iproces je završen381 godine kada je cijela Dakija ,faktički ,prebačena preko Dunava.Zato je teritorij današnje Srbije, Crne Gore, sjeverne Albanije i zapadne Bugarske dobio naziv dijeceza Dacija 337. godine. Vjerujem da su romanizirani Dačani naselili gradove na albanskom primorju i da zato danas Rumunji i Albanci imaju 80 latinskih riječi koje postoje samo u njihovom jeziku. Neromanizirani Dačani i preživjeli Iliri su postali Srbi, Bugari ili Hrvati, zavisno gdje je koji novodoseljeni narod osnovao svoju državu.Pa se pitam što spominješ izumrle Ilire a ne pominješ Dačane?
Bodin

21. 07. 2019 - 14:56

Po tvojoj teriji kuga je ubijala samo ilire i tracane,premjestalo se stanovnistvo sa jednog kraja Dunava na drugi kao ping pong loptice.Ima jedan problem u tvojoj prici a to je da se dnk testovi ne slazu sa tvojom terijom o izumrlim ilirima sta vise to je dominantna dnk balkanskin naroda.Ilirska kultura i jezik su nestali ali ne i narod.Kazes iliri su postali srbi,bugari i hrvati a dukljane ne spominjes pored toga sto ima na stotine dokaza njihovog postijanja.Jos jedna stvat bugari su potomci tracana a ne ilira i Bugarska je jedna od najstarijih zemalja.Tracani su odje mnogo prije dolaska ilira.Dacani su se odvojili od tracana a to je bila ista grupacija.Neron je masakrirao dacane tako da sumnjam da su oni mogli da nasele albansku teritoriju.
realista

21. 07. 2019 - 15:36

Nijesam rekao da je ubijala smo Ilire i Tračane već da ih je dosta stradalo ..Nijesu samo Iliri nosioci haplogrupeI2A1već i Dačani..tako da je to otvoreno pitanjeBugari su Slovenskim masama nametnuki svoje ime a prihvatili njihov jezik Nešto si pomješao oko Nerona ,najvjerovatnije si mislio na Trajana jer su prije njega svi pohodi bili bezuspješni.I na kraju zbog navale Ostrogota I Vizigota Dakoje je komplet prebačena preko Dunava što je takođe istorijski fakat..i da te ne zadržavam više ..odoše ti ovce
Bodin

21. 07. 2019 - 16:09

Tacno je pogrijesio sam za Nerona jer sam pisao na brzinu nijesam bas slobodan da bih mogao da caskam.Trajan je unistio dacane i odnio ogromne kolicine zlata bila je emisija na history kompletna o tome i istoricari smatraju da je bio genocid.Sto se tice prebacanje preko Dunava to je fizicki nemoguce u to vrijeme,cak ni danas to nije izvodljivo moras da budes svjestan toga.I ne brini neces ti nidje iz moga stada samo pazi da ti zvonce ne ispadne.
realista

21. 07. 2019 - 17:56

E sada da te zamolim da uzmeš knjigu ili prošetaj po internetu i počelo je 270 a završeno 371.Kao što si naveo kad ja kažem ajde neka bude.MISLIM DA JE DOSTA PUNO POZDRAVA
realista

21. 07. 2019 - 12:06

Treće ...Kada čuvaš ovce poglegaj negdje ,recimo ,stablo Jabuke.Dolje je korjen ,iznad korjena dio izvornog stabla,na to je nakalemljena nova sortai iz nje se rašilila krošnja.Znači sok prolazi i kriz korjen i kroz stablo i rađa se novi plod koji je pokupio svu hranu koja mu je bila potreban i iz starog dijela i novog .Uh moram tako da ti crtam slabo brate kapiraš a mnogo si zao..ne valja ti to
Bodin

20. 07. 2019 - 22:45

Imas mapu Duklje iz vremena Bodina,Duklja se granici sa Hrvatskom,Bugarskom i Vizantijom .Raska oblast je u sastavu Duklje od Srbije ni pomena.Sad ili ti lose prevodis ili su ti u Vizantiji bili lose obavjesteni.
realista

21. 07. 2019 - 07:07

Srbija je bila u središtu u slivu Pive ,tare I Lima..ili ono Dukljaninovo Podgorje
Bodin

21. 07. 2019 - 10:28

A nidje je na mapi nema stvarno cudno ali ajde ako ti tako kazes onda je bila
Iz najnovije istorije

19. 07. 2019 - 22:06

Novakova majka i ja smo razgovarali sa Britancima. Njihova ideja je bila da upare Novaka i Mareja i da dugo vladaju tenisom i osvajaju Dejvis kup. Nudili su državljanstvo. Ipak, Novak je Srbin, njegova bit je srpska. Nisam im to rekao odmah, već sam im rekao da ćemo razgovarati sa decom i da ćemo im se javiti - pričao je Srđan Đoković.
Nezna sto radi

19. 07. 2019 - 16:52

Srbija samo potvrdjuje u kontinuitetu “ da nezna sto radi”.
timestar

23. 07. 2019 - 16:16

Bacaju pare,mogu napadati samo vrapce i vrane.
Novi komentar