Član Glavnog odbora SDP-a

Jelić: Jesmo li lideri i kad se uporede prosječna plata i visina potrošačke korpe?

Vlada se konstantno hvali napretkom i liderskom pozicijom u regionu u ekonomskom smislu, ali ukoliko analiziramo minimalnu i prosječnu zaradu i uporedimo ih sa visinom potrošačke korpe – ima li razloga za hvalisanje, upitao je danas član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, Stefan Jelić.
Objavljeno: 19. 07. 2019 - 13:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poručuje da građani treba da osjete benefite ekonomskog rasta i da je do tada svaka priča suvišna i vrijeđa zdrav razum.

“Minimalna potrošačka korpa, prema podacima Uprave za statistiku u prethodnom mjesecu iznosila je 643,10 eura. Za utvrđivanje vrijednosti minimalne potrošačke korpe, kao indikator uzima se četvoročlano domaćinstvo. Minimalna potrošačka korpa podrazumijeva zadovoljenje minimalnih potreba koje uključuju hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge, polazeći od od potrošnje koju su domaćinstva evidentirala u mjernom periodu”, ukazuje Jelić.

Dodaje da je prosječna (neto) zarada, bez poreza i doprinosa, u toku prethodne godine iznosila oko 510 eura, a minimalna zarada 193.

“Prosječna zarada u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite iznosila je oko 550 eura, u sektoru obrazovanja 480 eura, u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima 410 eura. Postavlja se pitanje, zbog čega mladi i obrazovani ljudi napuštaju našu zemlju? Jasno je. Idu, narodski rečeno, “trbuhom za kruhom” u one zemlje gdje će im mjesečna zarada u istim ovim oblastima biti od četiri do 10 puta veća nego u našoj zemlji, uz mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i usavršavanja”, ističe član Glavnog odbora SDP.

Naglašava da zdrave ekonomije konstatno ulažu u razvoj ljudskih resursa, jer dobar i profesionalan kadar doprinosi opštem razvoju društva.

“Primjera radi, hirurg u SAD, na godišnjem nivou, prema podacima Biznis insajdera, zaradi oko 230.000 dolara ili približno 19.000 dolara mjesečno. Njegov kolega u Crnoj Gori na mjesečnom nivou zarađuje oko 900 eura”, navodi Jelić.

On je upitao kako jedno četvoročlano domaćinstvo u kojem je, pretpostavimo, jedan član zaposlen i ima primanje od 193 eura može kvalitetno živjeti i podmiriti sve troškove na mjesečnom nivou.

“Prema zvaničnoj statistici, skoro 78.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu. Baš me interesuje! Mislite li i dalje da smo lideri u regionu i da se od fingiranih i nerealnih statističkih pokazatelja može (pre)živjeti”, pitao je Jelić.

Komentari: 3

Ponovo sukobljeni sa logikom

19. 07. 2019 - 16:34

Pitam prijatelje "uglednih parlamentaraca" sljedece : Da li mislite da Srbija ima iskrene statisticke pokazatelje kao prva iza Crne Gore ako ovo tvrdite ? Dalje svako poredjenje sa Amerikom je besmisleno. Zasto ne poredite neku zemlju iz regiona ako tvrdite da statistike nisu tacne ? Zasto vi ne date tacne podatke ?
Boban Bg

19. 07. 2019 - 16:57

Jeste!!! Dodji u Srbiju pa se uvjeri. U Hrvatskoj su prosječne plate veće ali su i troškovi života mnogo veći u odnosu na prosječnu platu. Kome se vi obraćate? Onima koji ne mogu da provjere vaše navode. U CG kilo pršute košta 10 eura!!! To je doručak, a može i večera za vrlo mali novac!! Mene ista ta pršuta košta 25 eura. I nije samo pršuta, mnogo proizvoda iz Srbije je jeftinije u CG nego u Srbiji! O kafani, iz koje ne izlazite, neću ni da govorim. Mene kafana ne gleda, jer nemam novca za nju!
SDP po starom

19. 07. 2019 - 18:33

Bobane, ne znam da li je u pitanju neprofesionalnost ili namjerno sijanje defetizma ili bezobrazluka. Nece da kaze direktno, ali veli indirektno da je Crna Gora po standard iza Srbije, ali ne ulazi u detalje - tj motiv da smatra da su statistike u Srbiji tacne ali ne u i u CG. Ako ulazi u ovu problematiku onda treba izloziti detaljnu i konzistentnu argumentaciju, umjesto ovog lajanja
Novi komentar