Saopštili iz Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama

Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti u proceduri do kraja jula

Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće biti u Skupštinskoj proceduri do kraja jula, kazala je generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.
Objavljeno: 19. 07. 2019 - 15:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Filipović je agenciji MINA rekla da će do kraja jula i početkom septembra Vlada opet obaviti konsultacije sa vjerskim zajednicama.

„Vlada će nastaviti dijalog sa vjerskim zajednicama, jer smatramo da je bitno da se postigne široki konsenzus o ovom pitanju u Skupštini Crne Gore“, navela je Filipović.

Upitana da li je Vlada završila usaglašavanje Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti sa preporukama Venecijanske komisije, Filipović je odgovorila da se one ne odnose na neke krupne izmjene.

„Iako u preporukama Venecijanske komisije nema suštinskih i krupnih promjena, ipak želimo da čujemo još sugestija koje bi mogle dodatno da unaprijede tekst zakona“, kazala je ona.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva.

Venecijanska komisja pozdravila je istinske napore crnogorskih vlasti da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli zakon iz 1977. godine.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je ranije crnogorsku Vladu da u razumnom roku povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi vjerosipovijesti, poručujući da će ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava.

„Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje provedure u razumnom roku povuče predlog zakona. Ukoliko to vlada što skorije ne uradi mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se zaklinjemo da ćemo čuvati braniti i obnavljati svoje svetinje, crkve manastire grobove naših predaka“, navodi se u proglasu koji je predstavljen sredinom juna.

Komentari: 6

Bak

19. 07. 2019 - 15:51

Glavni razlog zasto je podrska DPSu pala na 34% je ovaj zakon...Znam masu DPSovaca koji nece vise da glasaju DPS radi toga
Definitivno

19. 07. 2019 - 22:09

Bak, NIJE TACNO. Podrska je pala ZBOG SPINOVA SA KOVERTOM. Ta anketa, ko zna kako je radjena i ko su anketari? Nije mogla biti ni obradjena za kratak rok od predsjednikovog iskaza u veui sa crkvom. Ja ti garantujem da ce svekolika podrska biti id Crnogoraca AKO MILO VRATI CRNOGIRSKOJ ORAVOSLAVNOJ CRKVI HRAMOVE KOJI JOJ PRED BOGOM I LJUDIMA PRIPADAJU. TO BI BILO PRVI PUT U 100 GODINA DA NEKO NA PRAVI NACIN UCINI PRAVU STVAR ZA CRNOGORCE A TIME DIREKTNO ZA CRNU GORU. KAD NEMAMO AKADEMIJU, KAD NEMAMO RODOLJUBLJE, BOG NAM JE DAO MILA. A SVI MI KOJIMA JE CRNA GORA U VENAMA PODRZACEMO GA AKO TREBA I ZIVOTIMA. TEK OVO OVAKO NE MOZE VISE. ILI SE GASIMO ZAUVIJEK.
Janica Matova Beograd

19. 07. 2019 - 16:33

A da li će Amfilohije asvaltirati put na Rumiju i da li će početi do kraja jula? Bogami ste se izgleda prepali ,Amfilohije možda hoće a vi nećete nikasd koliko mi se čini.Mislim da znate što u Crnoj Gori čine za dušu onima koji od straha mru!
nikšićanin

19. 07. 2019 - 17:11

A u Nikšiću se gradi crkva sa parohijskim domom na glavici udaljenoj 500 m vazdušne linije od centra, grade crkvu u gusto naseljenom mjestu bez saglasnosti građana,Risto Čirov radi što hoće ,a vi i dalje zasijedajte.
danilo s.

19. 07. 2019 - 19:16

Ako jedna strana, neprijateljska, crkva - koja je zahvaljujući stogodišnjoj indoktrinaciji i agresivnom prozelitizmu okrenula pola Crnogoraca protiv svoje zemlje i braće - ima toliko drskosti da prijeti državi CG, onda nema zaista ništa više da se kaže? Ako se ova crkva ne “privede k poznaniju prava” – zaboravite na nezavisnu državu CG. Poslije ove prijetnje “da će - ako se Zakon ne povuče - još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja” zar nije vrijeme da državni tužilac pokrene krivični postupak zbog rasizma i subverzije te para-političke organizacije. Ili možda treba da slijedi prijetnja sa druge strane? A ako smo tolike kukavice da nas ovi popovi uljezi sa njihovim bjednim ucjenama i prijetnjana plaše onda bolje da nas nema.
Vitni Voren

19. 07. 2019 - 20:07

Spc "prijeti" da ce braniti "svoje crkve"....Pa, ljudi, jedu li to srbijanske crkve ili crnogorske? Je li ovo Sumadija ili Crna Gora?! Pod hitno: PONISTENJE PRISVAJANJA CPC I NJENOG NASILNOG "PRISAJEDINJENJA" SPC. OVO JE SAMOSTALNA DRZAVA, PRIJE SVIH CRNOGORACA KAO TVORACKOG NARODA, PA ONDA SVIH OSTALIH NARODA. UPAMTITE OVO: AKO NESTANE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA, NESTACE I CRNA GORA. TO JE SLIJED DOGADJAJA I TO JE TA LOGIKA. KASNIMO A NE VIDIMO. Mnogo stete je nanijeto CPC a da drzava skoto nista nije ucinila da to sprijeci. Spc to koristi i podgrijava neraspolozenje naroda koji ne zna da treba da vjeruje SAMO SVOJOJ CPC. Nijesu svi gradjani obrazovani da bi svojim.mozgom shvatili da je SPC instalirana da nas potpuno ISTRAZI.
Novi komentar