PRof.dr Djordjije Blažić odluci Ustavnog suda

Blažić: Odluka Ustavnog suda da ukine rok odlučivanja nezapamćena

Povakva rješenja ima bilo gdje u svijeturofesor Djordjije Blažić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda da ukine odredbu Zakona o Ustavnom sudu kojom je bilo propisano da u svakom predmetu mora da odluči u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka nezapamćena i da mu nije poznato da  takvo rješenje postoji bilo gdje u svijetu.
Objavljeno: 19. 07. 2019 - 22:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na svom fejsbuk profilu naveo da je odluka Ustavnog suda jako zabrinjavajuća.

"Svi organi koji odlučuju o pravima i obavezama imaju rokove svog postupanja i po podnescima i pravnim sredstvima. Ne mogu se ukidanjem rokova rješavati pitanja efikasnosti i djelotvornosti pravnih sredstva,  već povećanjem kapaciteta organa. Gradjani plaćaju institucije da rade a ne da ne rade svoj posao i drzava je duzna da obezbjedi dovoljno kadrova da organi u rokovima izvršavaju svoje obaveze“, naveo je on.

Profesor Blažić se zapitao da li to znači da da će sada Ustavni sud cijeniti rokove u svim zakonima materijalnim i procesnim u svim pravnim oblastima i postupcima.

„ Ovo je nezapamćeno u pravnoj nauci i nije mi poznato da ovakva rješenja ima bilo gdje u svijetu. Gdje je tu gradjani n i njegova prava ? Radimo li zakone kao zeljoteke organa ili ostvarivanja prava i sloboda gradjana ..?“, naveo je on.

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odredbu Zakona o Ustavnom sudu kojom je bilo propisano da u svakom predmetu mora da odluči u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka. Evropski sud za ljudska prava od 2015. godine ustavnu žalbu smatra djelotvornim pravnim sredstvom, što znači da građani i taj pravni lijek moraju da iscrpe prije obraćanja ovom sudu.

Postupak ocjene ustavnosti ove odredbe pokrenule su same sudije Ustavnog suda jer smatraju da su preopterećene zbog čega se i do sada dešavalo da nijesu donosile odluke u tom roku.

Komentari: 5

GRAĐANSKI

20. 07. 2019 - 05:06

Ovo momčece može bit u pravu u vezi sa ovijem konkretnijem "pravom", ali - on je srboćetnićić, koji svojega drugara i istomišljenika V. Džorića, ponekad (ka da neće) dovodi da predaje studentima pravnog fakulteta u Titograd(u)!
Bez veze

20. 07. 2019 - 15:23

Može ovaj profesor biti četničić, ali po ovom pitanju je u pravu. Ova odluka praktično znači odlučivaćemo samo za ono što mi hoćemo. To je čista pristrasnost i izvor korupcije u sudstvu. čemu onda uopšte Ustavni sud?
“Veliki pravni stručnjak “

20. 07. 2019 - 05:12

Počeo se javljati “veliki pravni strucnjak”, sto je znak da je već u ovoj godini počela predizborna kampanja za slijedeću.
Da pricamo posteno?

20. 07. 2019 - 18:54

On je ljubitelj cetnika, Veliko Srbin i nije mu Crna Gora na srcu, ali bez obzira na to, za OVU STVAR je u pravu! Nas sud i tuzilastvo su za svaku sprdnju i ovo je samo jos jedan najnoviji primjer. Mora da postoji rok i da postoje posledice za sud i tuzilastvo(zavisi od odgovornosti) ako ne rijese slucajeve u tom roku. Treba biti zahvalan neprijatelju kada vam ukaze na slabost koju i vi sami znate da je slabost i da su njene dugorocne posledice VEOMA ozbiljne.
Rad

20. 07. 2019 - 05:52

Odluka je sramotna.
Novi komentar