Film „Point Blank“, Džoa Linča

Triler sa šepavom nogom

Za divno čudo, kad ne žonglira klišeima i rupama u scenariju, autorska ekipa pokušava da bude originalna na nivou jednog Kventina Tarantina. To najbolje pokazuje sasvim promašen izbor muzike

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 07:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše:
Marija Ivanović-Nikičević

Tačno je da svi filmovi ne moraju, niti mogu da budu remek djela. No, bilo bi lijepo kad bi većina imala makar razlog da postoji. „Point Blank“, Netfliksov rimejk znatno boljeg francuskog trilera „A bout portant“ („Izbliza“, Fred Kavej, 2010), nije toliko loš, ali ipak nema alibi za postojanje. 
Nije dovoljno dobar čak ni ako ga upalite ne očekujući ništa, lažući sebe ( čak i kada mislite da vam je potreban „glup“ film, uvijek se nadate da ćete dobiti neki koji to nije) kako samo želite da ubijete sat i po tokom ljetnjeg žaropeka. 
Štrikirani klišei
U priči o medicinskom bratu Polu (Antoni Maki) koji se udružuje sa kriminalcem Ejbom (Frenk Grilo, najpoznatiji kao Crossbones iz Marvelovih filmova) da bi spasio otetu trudnu suprugu Tarin (Tejona Paris) iz kandži veoma opasnih momaka – štrikiran je svaki mogući kliše akcionih trilera.
Imamo glavnog lika: „tetkicu“ od koje niko ne očekuje tu vrstu herojstva koja se demonstrira pištoljima i ostvarenim prijetnjama. Imamo negativce – Ejba i njegovog brata Matea (Kristijan Kuk), za koje se iz aviona vidi da nijesu toliko loši i da imaju „skrivenu“ agendu. Naravno, prave loše momke pronalazimo na najviše očekivanom mjestu - u korumpiranim policijskim redovima. 
Imamo i damu u nevolji, ovog puta dvostrukoj, budući da je riječ o trudnici. Nažalost, Tarin služi samo za to da bude oteta, preplašena i spašena. Čak se može reći i da je gora od klišeiziranih koleginica kojima je potrebna muška ruka da bi preživjele. Jer, jedino po čemu možete da zaključite da je Tarin trudna jesu njen džinovski stomak i još veća potreba za sladoledom. Ova dama ipak previše dobro kontroliše sopstvene hormone...
Šuplji detalji
Što se tiče ženskih likova, ništa bolja nije ni inspektorka Luis (Marsija Gej Harden), još jedna tipična krimićka gvozdena lejdi koja ruši sve pred sobom ne čekajući policijsko pojačanje. „Obrt“ povezan sa njenim likom ne vrijedi komentarisati – toliko je bio očigledan od prve sekunde kada se pojavila u kadru.
U jednom trenutku Luis daje savjet kolegi koji se uznemirio zbog toga što je primoran da laže nadređenima. Kaže mu: „Priča ne mora da ti bude perfektna. Dovoljno je samo da bude uvjerljiva.“ Bilo bi dobro da su režiser Džo Linč i scenarista Adam G. Sajmon pročitali i poslušali vlastiti skript. 
„Point Blank“ je neuvjerljiv do detalja. Ne znate čemu manje vjerujete – akciji koja počinje se odvija „pješke“ poslije ubjedljivog starta (samo se po uvodu može zaključiti zbog čega je ovo čak treći rimejk istoimenog francuskog trilera) ili neuvježbanostima likova, poput pomenute „netrudničke panike“ i činjenici da medicinski brat iz ovog filma ne umije ni iglu da drži u ruci, a kamoli da nekome pruži pomoć.
Neprijatne pjesme
Za divno čudo, kad ne žonglira klišeima i rupama u scenariju, autorska ekipa pokušava da bude originalna na nivou jednog Kventina Tarantina. To se najbolje osjeća u vezi sa očajno promašenim soundtrackom. Lista pjesama, većinom plesnih hitova iz osamdesetih, nema veze sa scenama koje prati. Pojedine scene totalno su podrivene neshvatljivim i neprihvatljivim muzičkim izborima, zbog čega pati i film kao cjelina.
Kada se uporedi sa sličnim Netfliksovim originalima, koji su „bubnuli“ na strimig servis odjednom, bez snažnije marketinške kampanje, „Point Blank“ stoji između filmova „Murder Mystery“ (Kajl Njuček, 2019) i „I Am Mother“ (Grant Spjutor, 2019). Niti je očekivano loš kao komedija sa Adamom Sendlerom i Dženifer Aniston, niti je donio izuzetno prijatno iznenađenje kao SF triler sa Hilari Svonk. 
Činjenica je da ima mnogo, mnogo gorih filmova od ovog šepavog akcijaša Džoa Linča. No, fakat je da ima i mnogo, mnogo boljih naslova, čak i u natrpanom pretincu sa Netfliksovim prosječnim originalima. Pitanje je što je ovo uopšte trebalo popularnim marvelovcima i holivudskim zvijezdama u usponu kao što su Maki i Grilo...
Slobodno možete da preskočite ovaj film, osim ako vam stvarno nije cilj da upalite nešto uz što možete kunjati i buditi se na svakih 15 minuta, ne gubeći radnju iz vida. U tom slučaju, samo naprijed. „Point Blank“ je prava stvar za vas.
Ocjena: 4/10


Režija: Džo Linč Uloge: Antoni Maki, Frenk Grilo, Marsija Gej Harden, Kristijan Kuk Trajanje: 86 min

(FOTO: imdb.com)

Komentari: 0

Novi komentar