Preporuka Tijane Todorović

Novi Springstin je bez greške

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja modna dizajnerka i kostimografkinja Tijana Todorović

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 07:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Skoro sam odgledala film „Climax“ (Gaspar Noa, 2018) po preporuci reditelja Luke Kortine. Kao i ostvarenje „Irreversible“ istog reditelja, ni „Climax“ vas ne može ostaviti ravnodušnim. Specifičan je po priči, načinu snimanja, glumi i raspletu. Ne spada u „lijepe“, već je to film situacije i apsurda, ali način na koji je urađen i kako prikazuje stanje je vrijedan pažnje. 
Ostvarenje „Favourite“ Jorgosa Lantimosa se na interesantan način poigrava sa istorijom i ljudskom/ženskom prirodom. Vrlo pametan i ciničan film. „Green Book“ je dobar, duhovit, iako biografski ipak govori o našoj sadašnjosti i vrijedan je pažnje. Ostvarenje koje se ne može zaobići je „Roma“ (Alfonso Kuaron, 2018). Interesantan je način prikazivanja ciklusa života i što je još važnije, žene u porodici i društvu. Film na suptilan način prikazuje paralelne živote žena/porodica iz različitog miljea i porijekla i njihove svakodnevne sudbine. Ovo je vrlo dobro štivo o položaju i ulozi žena u društvu, uz što se provlači i priča o domaćim Amerikancima i kolonijama, politici, revoluciji, a sve u nekoliko mjeseci u Meksiko Sitiju.

TV
Ljubitelj sam serija i doskoro nije bilo jedne koju nijesam pogledala. Preporučujem „Black Mirror“ koja govori o sadašnjosti/ budućnosti, vještačkoj inteligenciji koja smanjuje prirodnu inteligenciju ljudi i svodi je na operativne funkcije. Vrlo pametno je napisana i snimljena, svaka epizoda je za sebe ali nas gađa u srž, apsurdne, životne situacije od koje smo udaljeni samo par koraka. Vrlo pesimistična ali objektivna serija o ljudima bez ličnosti. Pri vrhu je svakako i „Handmaid's Tale“, zatim „Big Little Lies“. Prva je slične prirode kao „Black Mirror“, ali zajednička tema im je uloga žene u društvu. Preporuka mi je krajnje feministička, ali smatram da je bitno da se oslobodimo femi straha i da počnemo situacije da zovemo svojim imenom. Uloga žena u društvu nije ravnopravna ni u kom smislu zato je važno da ovakve serije postoje. Pažnju mi je privukla i „Sharp Objects“. Odlično urađena priča, fotografija, enterijeri, gluma. I da relaksiram moju preporuku - za kraj još „Stranger Things“ i za dobru zabavu „La Casa de Papel“.
MUZIKA
Hm, muzika, to je za mene uvijek najteže pitanje. Od novijih- mlađih izvođača sviđa mi se muzika Bili Ejliš. Zanimljiv mi je novi teen zvuk, vrlo je pitak i neopterećujući, a daje specifičnu atmosferu. Uz to prepručujem Majkla Kivanuku, Kevina Morbija, Čajldiš Gambina. Obavezna literatura je Dejvid Bouvi. Bez njega ništa nema smisla! Preslušajte novi album Brusa Springstina. Muzika, tekstovi, glas... ma, bez greške! U posljednje vrijeme privlači me elektro arabik muzika ili elektro arabik balkan zvuk. To je za mene potpuno stari-novi svijet koji mi prija, tako da zgrabi i pleši uz elektro arabik zvuk.


ZAOBIĐI

FILM 
Odavno sam naučila da ne silim sebe da gledam stvari za koje po najavi osjetim da ne prijaju mom oku ili sluhu. Uz dužno poštovanje, posebno mlađim generacijama savjetujem da ne grade ukus na popularnim balkanskim filmovima i serijama. Posebno ne preporučujem filmove lakog humora, jeftinih fora i balkanske šmire. Pažljivo birajte koga i što gledate. 
TV
TV ne gledam i otkad to praktikujem mnogo mi je život ljepši. Zaobiđite TV program, sve vijesti i rijalitije i posebno muzičke emisije iz regiona (osim ako nije neka hrvatska super kul plej lista).
MUZIKA
Zaobići popularnu, narodnu, turbo folk muziku. A odmah rame uz rame sa ovim je i laka zabavna muzika posebno tkz. „domaća“ muzika. Muzika lakih nota i virusnog ritma nas je pjevajući odvela i u ratove, pa prezirem lake note i zaobilazim muziku za balkanske mase.

(FOTO: Duško Miljanić)
 

Komentari: 0

Novi komentar