Perović: Dijelu SPC koja ordinira u Crnoj Gori, Đukanović ponudio najviše što je moguće

U opsesijama srpskih nacionalista Crna Gora ima posebno mjesto. Ono je jedinstveno i neponovljivo. Nije mu moguće naći analogon niđe u svijetu, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Milenko A. Perović.
Objavljeno: 20. 07. 2019 - 09:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako smatra, srpskim nacionalistima stvara košmarnu mučninu činjenica da su se Crnogorci napokon počeli oslobađati kompleksa inferiornosti. Oslobađanje se najprije desilo u političkom činu referendumske pobjede suverenizma, zatim u duhovnom smislu donošenjem norme crnogorskog jezika, a “bijelo usijanje” dobija u činu započinjanja vjerskog samooslobođenja Crnogoraca kojemu danas prisustvujemo, kaže Perović.

Perović je dobitnik nagrade koju mu je država Crna Gora dodijelila za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, a koju će 29. jula u Baru, na Danima dijaspore, uručiti predsjednik države Milo Đukanović.

VN: Šta Vam znači nagrada države Crne Gore? Kako izgleda boriti se za crnogorski identitet, a živjeti u Srbiji?

PEROVIĆ: Nijesam naviknut na nagrade. Uglavnom sam u životu bio kažnjavan. Držao sam da imam pravo, čak i obavezu kritičkog odnosa prema političkoj i društvenoj stvarnosti u vrijeme socijalizma. Kritike su mi se najčešće vraćale kao bumerang. Kad je najveći dio tzv. inteligencije u Srbiji pohrlio u velikosrpski nacionalizam, opet sam izabrao drugu obalu.

Savjest mi nije dopuštala da mirno posmatram kako ta nacionalistička ratna politika razara Jugoslaviju, pa i samu Srbiju i na svim stranama donosi siromaštvo, patnju, beznađe i zločine. Ni tada moj antiratni i humanistički angažman nije mogao ostati nekažnjen. Napokon, u vrijeme najvećih anticrnogorskih histerija naglašeno sam isticao crnogorsku nacionalnu pripadnost i javno branio pravo Crne Gore na samostalno i suvereno državno i nacionalno postojanje.

VN: Kakve su bile posljedice…

PEROVIĆ: “Nagrađivan” sam netrpeljivošću i mržnjom, mnoštvom uvreda i stigmatizacija, prijetnjama proćerivanja iz Srbije, prijetnjama smrću, sistematskim uznemiravanjima moje porodice i pokušajima da se pojedini članovi moje porodice podvrgnu montiranim optužnicama. “Nagrađen” sam posebno kad su me pred očima cijelog svijeta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu napali neonacisti, a mediji po Srbiji pozivali na obračun sa mnom zato što uznemiravam “dobre momke iz komšiluka”. Vrhunac “nagrađivanja” doživio sam u montiranom sudskom procesu zbog tobožnjeg mobinga. Za sve te godine izuzetno rijetko i od malo koga iz Crne Gore sam dobio podršku i saosjećanje. Nije slučajno što sam se stalno osjećao kao Lalićev Lado Tajović, koji čeka kad će izgubiti obraz ili glavu, ili oboje!

Nagrada koju dobijam, iako jako odocnjela, nekakva je satisfakcija za sve što sam činio i što sam pretrpio zbog svoje duboke odanosti crnogorskoj ideji.

VN: Začuđujuće je da ste sve to doživljavali u zemlji u kojoj ste stvorili univerzitetsku katedru i studijsku grupu za filozofiju i izveli trideset generacija studenata filozofije?

PEROVIĆ: Najljepše što čovjek može podariti zemlji svoga rođenja je da u njoj stvori nešto od opšte i trajne vrijednosti. Srbiji sam podario novosadsku univerzitetsku katedru za filozofiju.

Na njoj je do sada studije filozofije završilo nekoliko stotina studenata. Oko stotinu njih je diplomiralo kod mene. Bio sam mentor na tridesetak magistarskih i jedanaest doktorskih disertacija iz filozofije. Većina sadašnjih nastavnika na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je diplomirala i doktorirala kod mene. Više je desetina diplomiranih studenata kojima sam potpisao licencu za rad u brojnim gimnazijama i srednjim školama širom Srbije. Poveliki naramak tekstova, ogleda, knjiga i udžbenika objavio sam kod srpskih izdavača.

Uredio sam trideset svezaka časopisa “Arhe” koji se smatra jednim od najboljih filozofskih časopisa na jugoistoku Evrope. Osnovao sam Bioetičko društvo Srbije etc. Kako mi je uzvraćeno za sve to? Na najgori mogući način. No, u meni zbog toga nema gorčine ni resantimana. Ima samo beskrajne tuge što moj golemi trud nije doprinio da moj a matična zemlja postane bolje mjesto za život, nego odlazi u vjetar u sudaru s mjerom stvari koju je nametnula “tranzicijska” kleptokratija i kakistokratija!

VN: U kakvom je položaju crnogorska zajednica u Srbiji? Sudeći po informacijama iz medija i tu ima dosta podijeljenosti i neslaganja. Predsjednik Nacionalnog savjeta, na primjer, oštro kritikuje vlast u Crnoj Gori, njegov zamjenik ćuti pred uvredama koje na račun naše države u njegovom prisustvu, iznosi istoričar Raković… Ko su zapravo predstavnici Crnogoraca u Srbiji?

PEROVIĆ: Političke turbulencije u potonjih trideset godina pokazale su do koje je mjere crnogorska dijaspora u Srbiji neotporna u očuvanju svoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Bez oslonca na matičnu državu Crnu Goru, koja je i sama dugo glavinjala kroz prostor i vrijeme, crnogorska dijaspora je bila osuđena na asimilaciju u srpski nacionalni korpus. Dijelom se ona odvijala dobrovoljno, dijelom pod najrazličitijim pritiscima. Kad je počela postajati svjesnom da u Srbiji ne žive samo tzv. terazijski Crnogorci, nego da ih je mnogo više koji ostaju utemeljeni u svom crnogorskom nacionalnom identitetu, država Crna Gora je, preko svojih oficijelnih i poluoficijelnih predstavnika, načinila mnoštvo pogrešnih poteza prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji. Umjesto da pomognu ovoj dijaspori da se organizacijski konsoliduje, državni službenici Crne Gore stalno su dolazili s potpuno pogrešnom percepcijom šta se u njoj dešava i šta treba činiti. Konačni rezultat takvoga destruktivnog rada pokazuje se u činjenici da Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji ne predstavlja crnogorsku dijasporu.

VN: Koga predstavlja Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji?

PEROVIĆ: On predstavlja i sprovodi interese srpskih državnih i paradržavnih struktura, kako protiv Crnogoraca u Srbiji, tako i protiv vitalnih interesa Crne Gore! Više je primjera koji pokazuju kako se taj zlosrećni “nacionalni savjet” stavlja u službu specijalnog rata protiv suverene Crne Gore. Došlo se dotle da autentični interes Crnogoraca zastupa svega nekoliko prilično marginalizovanih crnogorskih udruženja.

VN: Često imamo priliku da čujemo da je oštrica srpskog nacionalizma okrenuta prema Crnoj Gori da bi se ublažio gubitak Kosova. Dokle može da ide ta “oštrica”, da li je već napravljen rez koji će biti malo teže sanirati?

PEROVIĆ: Ne dijelim to mišljenje, jer je Srbija davno “preboljela” Kosovo. Druga je stvar što u njoj niko nema hrabrosti da konačno prekine mitološki i patološki igrokaz “očuvanja Kosova”. U opsesijama srpskih nacionalista Crna Gora ima posebno mjesto. Ono je jedinstveno i neponovljivo. Nije mu moguće naći analogon niđe u svijetu. Srpskim nacionalistima stvara košmarnu mučninu činjenica da su se Crnogorci napokon počeli oslobađati kompleksa inferiornosti. Oslobađanje se najprije desilo u političkom činu referendumske pobjede suverenizma, zatim u duhovnom smislu donošenjem norme crnogorskog jezika, a “bijelo usijanje” dobija u činu započinjanja vjerskog samooslobođenja Crnogoraca kojemu danas prisustvujemo. U mjeri u kojoj se ovo oslobađanje bude kretalo po društvenoj širini i dubini, na Crnoj Gori će se slamati svaka oštrica!

VN: Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je okidač za novu kampanju SPC, srpskih zvaničnika, intelektualaca, medija, protiv Crne Gore. MCP čak poziva Srbiju i SPC da “im pomogne jer im crnogorska vlast otima njihove svetinje”. Da li ovakve izjave i dezinformacije pokazuju strah kod sveštenstva MCP jer ne mogu dokazati da su titular imovine kojom sada gazduju?

PEROVIĆ: Od sredine XIX vijeka počela se rađati srpska nacionalna svijest. Od početka do danas ona je u svom sadržaju imala i održavala jednu nereflektovanu iracionalnu paradoksiju. Na jednoj strani, srpski nacionalni ideolozi smatrali su Crnogorce narodom koji je najbliskiji Srbima, pa čak i “pravim Srbima” ili “najčistijim Srbima”. Na drugoj strani, istodobno oni su prema Crnogorcima pokazivali prezir, netrpeljivost i mržnju. Ova se paradoksija odavno proširila i ovladala u srpskoj nacionalnoj svijesti do te mjere da je postala gotovo urođen način odnošenja prema Crnoj Gori i Crnogorcima.

Ono zakonomjerno određuje da na isti način, bez sposobnosti da shvate vlastitu iracionalnu paradoksiju, “razmišljaju” o crnogorskim stvarima najprominentniji srpski intelektualci, domaćice, seljaci, sveštenstvo SPC, političari, književnici, novinari i besposličari od svake ruke. Ko bi bio u stanju da dokuči “htonički” osnov te nevjerovatne paradoksije, zaslužio bi Nobelovu nagradu iz bar dvije oblasti!

U glavama onih koji su zadojeni ovom iracionalnom paradoksijom zaista mora biti šokantno i bolno kada neko pokuša da ih dovede na teren racionalnosti, argumentativnosti i pravne uređenosti društvenih, dakle, i vjerskih i vlasničkih odnosa. Njima je nepodnošljivo buđenje iz mitološkog pijanstva.

Posebno im je nepodnošljivo što u Crnoj Gori polako sve dolazi na svoje mjesto, počevši od državne suverenosti, konsolidacije jezičkog identiteta Crnogoraca, kulturne emancipacije Crne Gore do savremenog i kvalitetnog uređivanja religijske sfere društva.

VN: Zašto bi napredak Crne Gore smetao Srbiji, ili Srbima u Crnoj Gori? Ima li racionalnog odgovora?

PEROVIĆ: Niko u današnjem vaskolikom srpstvu ne može dati bilo kakav argumentovan, smisleni i prihvatljiv odgovor zašto bi bilo kakav boljitak Crne Gore bio štetan za Srbiju i Srbe! Niko ne može dati smislen odgovor zašto bi po interese Srpske pravoslavne crkve bilo štetno da sestrinska Crnogorska pravoslavna crkva nastavi s korišćenjem pravoslavnih crkvenih objekata koje je prekinuto 1920. Zar je moguće da bilo ko, ko se po moralnim i medicinskim kriterijima smatra uračunljivim, može misliti da je boljitak Crne Gore štetan po Srbe koji u njoj žive?!

VN: Kako komentarište pismo Vaseljenskog patrijarha predsjedniku Đukanoviću?

PEROVIĆ: Patrijarhovo neobično pismo očito je pisano u crnogorskoj filijali Srpske pravoslavne crkve. Nije teško dokučiti ko mu je pisac, a ko redaktor. Što je Vartolomej dopustio da u njegovo ime jedna “zainteresovana strana” piše baš takvo pismo? U javnosti je o patrijarhovoj stvarnoj namjeri iznijeto dosta uvjerljivih i neuvjerljivih pretpostavki. Ako bi se zaključivalo iz analogije prema rješavanju ukrajinskog pravoslavnog pitanja, reklo bi se da Vartolomej “tvrdi pazar.” U Ukrajini je pokušao, naplaćujući davanje tomosa, staviti pod svoju kontrolu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Ne misli li isto s apostrofiranjem “Crnogorske crkve”?

VN: Kakvu poruku šalje država Crna Gora nagrađivanjem zaslužnih ljudi iz dijaspore?

PEROVIĆ: Dugo je u socijalističkom i „tranzicionom” periodu vladala indiferencija prema činjenici da bar još jedna Crna Gora živi izvan njenih granica. Predugo je u Crnoj Gori dominiralo uvjerenje da je sretan svako ko iz nje ode ili pobjegne. Ono je podupirano infantilnom predstavom da Crna Gora nije mjesto za “pravi život,” nego je on tobože moguć isključivo neđe drugo. Ta je infantilnost bila dio strategije ukorjenjivanja otužnog crnogorskog kompleksa inferiornosti, posebno prema Srbiji i Srbima. Kad je Crna Gora počela otkrivati vlastitu dijasporu, suočila se s nečim što joj je najprije bilo neshvatljivo. Pokazalo se da većina ljudi u dijaspori nema nikakvih dilema u pogledu svoga nacionalnog identiteta (crnogorskog, albanskog, muslimanskog ili bošnjačkog). Počelo se otkrivati da ljudi u današnjoj Crnoj Gori od svoje dijaspore mogu učiti kako se bez kalkulacija i čistoga srca voli i cijeni svoja matična domovina.

VN: Intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Javnom servisu uoči Dana državnosti, 13. jula, izazvao je dosta komentara od strane srpskih medija, posebno u dijelu posvećenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Predsjednik je jasno saopštio kako želi da pomogne da se “izađe iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore”, da iz tog projekta ne isključuje MCP…, ali da se zakoni države moraju poštovati. Nakon toga u srpskim tabloidima pojavili su se naslovi da “Milo hoće da hapsi Amfilohija”…

PEROVIĆ: Bilo bi više nego prijatno iznenađenje da je u srpskoj javnosti Đukanovićev intervju analiziran mirno i razložno. Od Osme sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1988. godine u tzv. medijima i javnosti Srbije gotovo ništa nije analizirano kako Bog zapovijeda i kako bi to činili dobronamjerni i razložni ljudi.

Ako se Đukanovićevo razmišljanje ne posmatra kroz velove teške iracionalnosti, jasno je da je dijelu Srpske pravoslavne crkve koja ordinira u Crnoj Gori on ponudio najviše što je moguće za njen budući status. I povukao je jasnu analogiju s povijesnim situacijama u kojima su srpski političari, zaslijepljeni svojim maksimalističkim apetitima, na kraju po pravilu gubili gotovo sve od onoga što im je nekad bilo ponuđeno!

Komentari: 60

timestar

20. 07. 2019 - 09:59

Da je vječna Crna Gora !
Teško Crogorcima

20. 07. 2019 - 10:13

Nije sporno prof. Peroviću podosta toga u vašem izlaganju, pa ni u vašoj profesionalnih biografiji. Nije sporna ni opservacija srpsko.. crnogorski odnosa, ni to oko sadašnjeg Nacionalno saveta koji je napravila vladajuća struktura u Srbiji.,ni odnos matične države... Ali... Sporno je ta suštinska i praktična borba za crnogorski identitet i u C. Gori i u Srbiji. Sporno je kako se, primera radi, pravio prošli N. Savet Crnogoraca u Srbiji, a u kome ste profo i vi učestvovali sa svojim "terazijskim crnogorcima" pa ste recimo U vašem Vrbasu upisali skoro 5000 fiktivnih Crnogoraca. Setite se vaših izjava o vašem veličanju tog i takvog N. S. Pa je iz toga i nikao ovakav današnji N. S. To je taj identitet, a Vama za to nagrada...
Gule Bgd.

20. 07. 2019 - 11:15

Teško [email protected] Gospodine očigledno je da nemate pojma ko se i kako upisuje u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine i da lupate kao ona stvar po samaru.U Vrbasu su se upisaali nacionalno izjašnjeni Crnogorci i niko ih ne upisuje nego to rade oni sami uz ovjeu opštinskog organa. Drugo je pitanje kako je formiran novi nacionalni Savjet Crnogoraca i to je uradila partijska mašinerija SNS-a i konzul Kankaraš.Zato ne lupetaj nešto u šta nijesi upucen.
Filip Vrbas

20. 07. 2019 - 11:59

Teško [email protected] profesor nije učestvovao u formiranju nacionalnog Savjeta Crnogoraca ni prvog ni drugog.Takođe je netačno da su se u poseban birački spisak upisivali oni koji nijesu Crnogorci,drugo je pitanje koliko su ti Crnogorci obrazovani i svjesni da se bore za svoja prava.Vi ste tipičan Crnogorac kada možete tako da lažetei pričate ofrlje.
Stevo

20. 07. 2019 - 15:53

Kako nije učestvovao...evo guglam. Milenko Perović na osnivačkpj skupštini u hotelu Mażestik u Beogradu, 2010. godine, izabran za predsjednika Crnogorskog nacionalnog vijeća, organizacije stvorene da okupi udrużenja i pojedince sa zadatkom formiranja Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji. Na tom polożaju bio do sredine 2013. godine kada ga je na prvoj redovnoj skupštini naslijedio Slobodan Jovanović. Što javno lažeš ko god da si?
Drsko spinovanje

20. 07. 2019 - 23:25

Zasto spinujes ? Govori se o Savetu koji je krajem prosle godine organizovao srpski politicar Vladimir Djukanovic. Dakle o danasnjem sastavu Saveta
Stevo

21. 07. 2019 - 11:47

Upravo ti spinuješ jer je napisano da nije učestvovao u formiranju ijednog saziva Savjeta a jeste. Bio je na čelu neke organizacije formirane baš sa ciljem stvaranja i osvajanja vlasti u Nacionalnom savjetu. I šta je tu sporno i što bi to bilo problem?
Filip Vrbas

21. 07. 2019 - 22:31

[email protected] gospodine ne razlikujete Nacionalni Savjet od Nacionalnog vijeca.Prvi NacionalniSavjet je formiran 2014 ,a Nacionalno vijece 2010 kako sami tvrdite.Zato vam kažem još jedanput ne lažite.Profesor nikada nije učestvovao u formiranju Nacionalnog Savjeta.Isto tako lažete za sve ostale stvari jer ne poznajete materiju i mlatarate kao kriv..... Kad vas slušam kakvi ste i pošto vas poznajem dosta dobro ne zaslužujete ni bolji Savjet ,pa čak ni ovakav.Vi ništa ne poštujete jer ste ortodoksne seljačine.Dok su se neki ljudi mučili da dobijemo status nacionalne manjine i u tome uspjeli drugi su to razvaljivali i danas imamo to što smo i zaslužili.
CiNick

22. 07. 2019 - 17:39

Ti si ili neinformisan ili odlično znaš što ste broj ali sa spiskovima. Daj bože da je upisan barem jedan Crnogorac, bez ostatka.
Profesorski

20. 07. 2019 - 10:13

Profesor, profesorski kao i uvjek. Svaka čast Profesore Perovic.
Tara

20. 07. 2019 - 14:25

Prof.Perovic je opisao pravu stvar,,Crnogorci u Srbiju se progone..kao sto je to radio Hitler sa zidovima.. Zasto ne dodjete u CG,,sta trpite ,,ovo je Uzas!
Igor

20. 07. 2019 - 10:22

Koji srbomrzac i politički nepismenjak, a uz put svo vrijeme "hljeb zaradjuje" u toj istoj Srbiji!? A dobar je sa ovim "Milo daje SPC ..." Kako može neko nežto davati nekome u Crnoj Gori, ko je nastao i stvorio samu Crnu Goru. Ovaj tekst najbolje govori o "dubokoumnosti i znanju" g-dina Perovića. Da nije ovakvih"analiza" i to mnogobrojnih danas Milova rabota bi imala mnogo više uspjeha. Srećom tu su Perović i slični
Ćalasan

20. 07. 2019 - 11:04

IGORE tebi nedostaje identifikacija pa si zgodan za svačiju upotrebu. Blago tebi!
Igor

20. 07. 2019 - 12:46

A otkad smo mi Srbi, to po tebi, neidentifikovani kao narod? I molim te posavjetuj me gdje i kod koga to treba da podjemo da se identifikujemo i što od "paira" da ponesemo, hahaaaaa.
IZVINI

20. 07. 2019 - 13:32

nijesam znao da si Srbin- naravno vi ste narod najstariji još od Faraona. A naročito su vas identifikovale razni Šešelji i Srebrenice...čast poštenim Srbima!
Igor

20. 07. 2019 - 16:08

Ništa za to što nijesi znao da sam Srbin, ionako je to očogledno samo zrno pijeska na plaži tvoga neznanja. Ali opušteno ima vas ovdje dosta.
Najstariji narod na svetu bre!

20. 07. 2019 - 19:06

Stariji su i od ameba bre! Nikda se to ne smije zaboraviti. Samo ih treba SPRDNJI izlagati svaki dan dok ne polude od muke.
Miljan Novi Sad

22. 07. 2019 - 07:25

[email protected] Što treba da ponesete od papira pitaš?Dovoljno je uvjerenje koliko su vam preci vodili turske opanke za početak.Pa onda možda da ti se prizna indetifikacija i možda da počneš liječiti komplekse koji su se zapatili u tvojoj podsvijesti,
danilo s.

20. 07. 2019 - 12:29

Igore, Imate li vi dokaza da je SPC (stvorena 1920 g.) "stvorila CG" staru 1,000 godina? Nevjerovatna je lakoća sa kojom lažete sebe - i druge. Kad već lažete - lažite vještije.
Ne laže on

20. 07. 2019 - 14:03

Danilo, ne laže on. U pitanju je funkcionalna nepismenost i nezanje. Što manje mozga, na taj način definišu ulogu SPC "u stvaranju države CG". Oni imaju prava na crkvene crnogorske objekte (Cetinjski manastir, Ostog...) koliko i na Burdž Kalifu, Aja Sofiju ili crkvu Sv Marka u Rimu. Đoko Orlandić PS Zaboravijh i na Tadž Mahal.
realista

20. 07. 2019 - 15:49

Još jedno od Danilovih fascinantnih otkrića i pretpostavki ustvari aksioma .Što on kaže to se uzima bez dokazivanja zdravo za gotovo,Najnovije otkriće je da je dijete stvorilo roditelje Aferim
danilo s.

21. 07. 2019 - 06:53

@ realista - "Dijete je otac čovjeka" (W. Wordswort) U "Ustavu za Knjaževinu Crnu Goru" 1905. godine bilo je normirano u članu 40. sljedeće: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori". Ako ovdje pronađete riječ “srpska” - onda je moj aksiom pogrešan. Odnosno S(rpska)PC je “stvorila CG”. Ako ne pronadjete onda je pogrešan vaš aksiom. Iskreno počinjem da se divim vašoj upornosti u lažima. Trump je otac pojma “fake news”, a vi Srbi očevi pojma “fake histories”. Aferim!
realista

21. 07. 2019 - 16:41

Član129,,unutrasnja uprava istočno pravoslavne crkve pripada mitropoliji crnogorskoj odnosno arhijerejskom saboru,,To ti je to tvoje podmetanje..da te ne pitam kada je CPC dobila autokefalnost jer do sada NIJESI IMAO ODGOVOR zato što ga i nema.Ugledaj se na poznate Crnogorce ljude od imena i idi potpiši za SPC i ne brukaj se više..
danilo s.

22. 07. 2019 - 02:01

realista - Dobro je poznat način na koji je CPC postala autokefalna. Ako je tomos jedini način da jedna crkva dobije autokefalnost, onda je nije imala ni Crkva Sv. Save (pokazite tomos - ako ga imate?). I da li ste ga dobili legalno - od "majke crkve" (Ohridske)? O caru Dušanu i problemima njegove “patrijaršije” neću. Ali bih zaista volio da nam pokažete “tomos” Pećke patrijaršije koju su osnovali i ugasili sultani njihovim fermanima. Uzgred, to nije bila crkva samo Srba, več i drugih naroda (milleta): Grka, Bugara, Rumuna, Mađara, Hrvata, Bosanaca, itd. Mnogi patrijarsi su bili Grci. Za SPC ne bih potpisao nikada. SPC (1920) ima tomos, - ali nije hrišćanska crkva. Da budem precizniji, ta crkva je podlegla iskušenju svjetovne moći i etnofiletističke jeresi. Osim toga, SPC već odavno ne slijedi zakone, put i učenje Isusa Hrista.
realista

22. 07. 2019 - 21:08

Pratiš li ti čovječe Cedem-ova isztaživanja i rezulztate..da li ti oni nešto govore?????
danilo s.

22. 07. 2019 - 02:14

Realista - Da budem precizan CPC je postala autokefalna 1766 godine kada su sve crkve na području zatvorene Pećke patrijaršije bile vraćene pod crkvenu jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije - sem mitropolije Cetinjske (CPC). Zašto je Vaseljenska patrijaršija "zaboravila" na CG - pitajte vašeg prijatelja iz Istanbula sa kojim se prepisujete. Izgubila ga je 1920 kada je nelegalno i nelegitimno priključena novostvorenoj SPC .
realista

22. 07. 2019 - 21:02

: Dana 1 marta 1219 god. proglašena je autokefalnost SPC kod nikejskog cara Teodora I Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla I Haritopula (sa sjedištem u Žiči). - Sv Sava postaje arhiepiskop srpskih i primorskih zemalja. -srpska crkva dobija autokefaliju i dostojanstvo arhiepiskopije.Ajde sada mi navedi za tu tvojitzv,CPC..KADA I KAKO????
danilo s.

23. 07. 2019 - 00:41

realista - Pokažite taj tomos - ako ste ga dobili? Da vidimo što ste dobili, I ostaje pitanje zašto nijeste tražili - u skladu sa kanonima - i dobili tomos od majke crkve Ohridske?
ISTINIT POGLED

21. 07. 2019 - 20:32

До јуче смо били оно што данас желимо да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени
Zlo matice

20. 07. 2019 - 10:47

Koga Uprava za korupciju i pranje para finansira u Srbiji i zašta.. Koji su to događaji i zaslužni likovi, i za šta je to važno.. Da li da se dodatno razbija zajednica, kao do sada od istih, ili... O tom odnosu matičnih institucija priča profesor. To je to zlo koje je u glavnom dovelo do praznog položaja Crnogoraca u Srbiji.
Mihailo,Bgd

20. 07. 2019 - 11:00

Sjajno profesore, no ima li koga da te čuje a kamoli posluša. Integritet crnogorskog kolektivnog identiteta još uvijek tavori između filozofije palanke i svetosavske velikosrpske prevare. Otima se, ali je malo pomoći imunih i represivnih sistema države CG koji bi pomogli konačnoj emancipaciji Crnogoraca i slobodnih građana CG. Dok je i jedan identitetski svjestan i angažovan Crnogorac ima nade. Borba prestoji.
Lažovčino podmetnuta

20. 07. 2019 - 12:26

Samo fukara ubačena među Crnogorce u Srbiji može da tvrdi kako su se u Vrbasu upisivati sve sami Crnogorci, a ne pripadnici partija sa partijskim pečatima. U čijim prostorijama po cijelu dugu noć je išlo štancovanje potpisa.. Ko je istaknuti činilac toga, pitajte danas u SNSy.. Znaju bez zadrške, kao i svako Srbiji... No nećete pobeći podmetnuti gradovi... Kad.. Tad
Miljo Novi Sad

20. 07. 2019 - 14:27

Lažovčino [email protected],prevršio si mjeru sa lažima !To se svuda kažnjava .U Crnoj Gori je to surovo.
PA DOBRO,

20. 07. 2019 - 15:39

zar Mrvaljević nije prešao da legalno radi za policiju Srbije? Takav mu je posao "Čvorovići,Čvorovići... iz B. Špijuna".
Janica Matova Beograd

20. 07. 2019 - 12:42

Kao i uvijek odlična analiza profesora Perovica.Prvi Savjet 2014 god. kada smo priznati kao nacionalna manjina upravo je spriječen da se dovrši ulaskom u Odbore koji su Vlada Savjeta .ljudi poput Perovica.To su uradili ljudi iz MVP Crne Gore tako smo dobili današnju nakazu u kontinuitetu.
Vasojevic

20. 07. 2019 - 14:32

A ovo saopštava iz Novog Sada iz neprijateljske i okupatorske Srbije.
Janica Matova Beograd

20. 07. 2019 - 15:54

Vasojević@ Vi gospodine ste primjer kako izgleda čovjek kod koga je trijumfovao ropski mentalitet.Šta ako saopštava iz Novog Sada?Profesor Perović se bori za prava Crnogoraca u sredini u kojoj živi kao lojalan građanin Srbije ,ali ti to ne možeš da shvatiš jer si seljak ,a seljak na zna šta su prava. VASOJEVIĆU NE ZALIJEĆI SE MNOGO nije profesor neprijatelj Srbije nego je 40 godina držao katedru etike iz koje su izpšle generacije učenih ljudi .
Pero matov

20. 07. 2019 - 17:20

Grdno griješiš seljak sve zna i spreman je da radi i zaradi a Vasojević samo da otme I ZDIPI kao i ostali u CG
Krv je cudo

20. 07. 2019 - 19:09

"...DJE se kradu tu su PRVI!" Nema potrebe da pisem pocetak ovoga citata za Vasa.
Zekonja

20. 07. 2019 - 16:02

Potpuno tačna analiza Profesore. Ali jedan od najveçih promašaja CG u odnosu na dijasporu u Srbiji je višegodišnje angažovanje Vaše uzdanice kao saradnika Ambasade iz reda lokalnog stanovništva. Sve je učinio da saplete ivrazbuca sve što valja i što je već postojalo npr. Crnogorsku stranku i udruženja kko nje. Uvukao je u priču o Savjetu tadašnje režimske stranke i brojne pojedince koji su do tada bili na anticrnogorskim pozicijama. Tako uzljećeli i dan danas vode tu bruku od Savjeta. A ta osoba do zadnjeg trena se upinjala da bude u kolu sa njima. On je taj koji je stvarao pogrešnu percepciju i to i danas čini a Vi se čuvajte da ne budete obmanuti kao što Vas je obmanjivao donedavno.
Administratoru

20. 07. 2019 - 16:43

Administratore, bijedo ljudska, dopuštaš već duže vremena ološima skrivenim iza gore kotula Janice, miljana i.. Jednim te istim da pljuju i crtaju mete najčasnijim Crnogorcima i to poimenično. Na sudu ćeš dokazivati ove gadosti koje u režiji sa njima godinama radiš.
Bosa Vrbas

20. 07. 2019 - 17:42

Najgori su ovi crnogorski kukavelji kojima je vazda neko kriv.Svi u Srbiji imaju podjednake šanse pa nek urade nešto.Profesor sve što kaže je tačno ali ima mnogo naših zlobnika koji samo blebecu a nikada ništa nisu uradili.Kada je takvo stanje onda nam nisu velike šanse.
Licemjerje

20. 07. 2019 - 23:57

Bose ako se ne varam prije neki dan si branila ovaj sramotni Savet koji je osnovao cetnik Vladimir Djukanovic.
SAVET - oglasite se

20. 07. 2019 - 23:28

Ocemo li cuti Simovica i Malovica? Ko je ucestvovaco u vasem formiranju, Zasto drzite iskljucivo liniju vlade Srbije. Zasto se mijesate u dnevnu politiku? Zasto podrzavate SPC? Zasto na vasim facebook prezentacijama prenosite poruke sa ruskih propagandnih i srpskih nacionalistickih profile ?
Mira Novi Sad

21. 07. 2019 - 07:54

Ovakav Savjet je osnovao Konzul Kankaraš uz blaglosov ambasadora Mićunovića i dogovorom sa Mitrovićem iz Uprave za dijasporu.Prvo su išli kod Labana u Suboticu da se dogovore ,a KORDINACIJU je radio Izvjesni Martinović iz SNS-a direktor studentskog centra u Novom Sadu.Ovdje Malović i Simović su sporedne figure oni su posrbice i ne zna se ko je oed njih gluplji.Zbog ovoga bi neko morao da odgovara,
Stevo

21. 07. 2019 - 11:55

Ne zaboravite i čuvenu "časnu crnogorsku riječ" koju su jedni drugima dali Simović, Muhadinović, Zečević M. Balandžić, Marković B. i još nekoliko njih da će zajedno nastupiti na izborima. Pa to su sami objavili sa sve potpisima i pečatima (a dali "riječ"?!). Paktirali su sa SNS pa kad nije bilo mjesta za sve podžapaše se međusobno.
Mira Novi Sad

21. 07. 2019 - 17:27

[email protected] Lažeš kao pseto ,oni koji su paktirali i danas su tamo sa SNS odnosno koji su izdali Sporazum .Splačinaru ne možeš da pišeš laži i da se kriješ iza "nikova "to te neće sačuvati.
Objelodaniti mutne rabote

21. 07. 2019 - 15:53

Hvala na informacijama Miro. Molim da se iznese u javnost sto je moguce vise detalja.
Inspektor

22. 07. 2019 - 07:47

Objelodaniti mutne [email protected] O svemu nadugo i naširoko je pisano ,ali ima mnogo kriminalnih radnji koje su sakrivene.Malo prelistajte ranija Saopštenja na Anlitici vidjećete koliko ima krivičnih djela ,pa prvi Savjet je raspušten zbog nezakonitog rada.Poslednji predsjednik Becić najviše je ojadio Savjet umnožio je svoj vozni park sa nekoliko kola.Tu smo zaboravili i Sekulića i Bodina (tapira kosu da bi izgledao veći)koji su najviše pokrali Savjet.
Kriminal

22. 07. 2019 - 11:57

Evo čitam..ima puno tekstova o tome. Najbizarniji je onaj pokušaj da sami sebi dodijele milione na konkursu koji su sami raspisali i ono kad im je neki Mirko Priganica izvukao pet hiljada eura jednom fakturom.
Dara N.S.

22. 07. 2019 - 18:36

[email protected] me da ima neko građanski svjestan da pokrene pitanje odgovornosti i pljačke u Nacionalnom Savjetu.Tačno se tamo znalo ko tapira kosu , ko tapira fakture ko pegla grbu ,a ko sve troje zajedno.To može istražiti i inspektor amater pa cemo ubrzo biti o tome obaviješteni. Bojim se da se neko grdno uplašio ali strah ne smanjuje krivicu ,u Crnoj Gori zna se šta mu rade ko od stra mre!
Stela N.S.

21. 07. 2019 - 17:38

Mira Novi [email protected] Miro ,hvala na informacijama ,sve je tačno što ste naveli .Dvije trećine su SNS i jedna trećina bivšeg Savjeta uglavnom nepismenih ljudi .Ali glavnu riječ je vodio Konzul Kankaraš. U ovom Savjetu jedino fali jedna vedeta iz Lovćenca što radi u svinogojstvu i ima udruženje đe je jedino on član ali nikada nije trijezan.Toliko se napije da greškom često pojede splačine namijenjene krmadima!
Mira Novi Sad

21. 07. 2019 - 22:09

SAVET -oglasite [email protected] Stvarno su čudna vaša pitanja da ne kažem naivna ,ako mislite ozbiljno.Čitav Savjet su zastiđa ,ljudi nepismeni bez svijesti o svom indetitetu.U Vojvodini ima vrlo malo ljudi koji bi mogli da se bore za prava Crnogoraca,Koliko ljudi u Srbiji bilo u Pokretu za bnezavisnos i koliko je učestvovalo u obnovi države.Svega nekoliko ito iz Beograda i jedan iz Novog Sada,imena nije potrebno pominjati svi ih dobro znaju ali prave se da su zaboravili. Pogledajte sada osnivaju Udruženja kao zem. zadruge!
SAVET - oglasite se

20. 07. 2019 - 23:30

Da li je u formiranju ovog sastava Saveta ucestvovao bivsi clan Radiklane Stranke Vladimir Djukanovic, koji je izjavio: >> Српском народу желим да честитам дан ослобођења Сребренице. Хвала генералу Ратку Младићу на бриљантно изведеној војничкој операцији "Криваја 95".
Ni glasa na kritike

21. 07. 2019 - 18:33

Savet se ušutio ka' štetna kučka.
Pogledajte ko je osnovao Savet

20. 07. 2019 - 23:33

Twitter Prezentacija Vladimira Djukanovica: https://twitter.com/serbia_forever/status/1149053705498628096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1149053705498628096&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telegraf.rs%2Fvesti%2Fpolitika%2F3080996-djuka-cestitao-dan-oslobodjenja-srebrenice-pa-izazvao-bes-na-tviteru
Samo jedna zamjerka profesoru

21. 07. 2019 - 18:14

Da kupi ljepsi i siri kais za pantalone
Stela N.S.

22. 07. 2019 - 09:34

Čitam ove komentare i jedino može da se zaključi da nije čudno što je ovakva sudbina Crnogoraca u Srbiji.Sada ima 60 Udruženja u samom Lovcencu 8 sa jednim ili 2 clana.Kada je vođena bitka za dostojanstvo crnogorske zajednice i obnovu države bilo je svega nekoliko ljudi u Beogradu ,M.Vukmanovic , M.Zečevic , V.Radovic , M.Radovic, M.Terzic i prof. Perovic u Vojvodini.Drugi su cutali ili bili dobrovoljci po ratištima kao B.M.iz N.S. na Vukovaru.Sada oni drže vakele jer osjetili su da to može biti profitabilno pa osnivaju svoje etno zadruge.
Gago

22. 07. 2019 - 11:19

NIje ti Stela taj spisak tačan jer nepotpun. Nedostaju desetine pojedinaca najviše iz Vojvodine koji su se borili protiv velikosrpstva i za slobodnu Crnu Goru još od osamdesetih. Pa kako si mogla izostaviti čuveni "Krstaš" registrovan 2003.godine koji je bio pokret stotina crnogorskih patriota. Njihov časopis Oganj koji je počeo izlaziti 2004.godine do danas je jedini crnogorski časopis u Srbiji ikad. Svi su oni kolektivno bili u Pokretu za nezavisnost. Neki pojedinci iz Vojvodine su Pokretu donirali i ogroman novac. Biće Stela da si ti jedan sa spiska iz svog komentara i da ti iz nekog razloga treba ta lažna narcisoidna slika. A udruženja neka se množe, svijest neka se širi. Za to su se ti borci i borili. A onih koji se pridružuju zarad prizemnih interesa uvijek će biti.
Stela N.S.

22. 07. 2019 - 12:10

[email protected] se svima koje nijesam pomenula , slažem se sa vama ,ali je činjenica da ih nije bilo baš mnogo.Više mi je bila namjera da ukažem na današnju hiperprodukciju etno udruženja.Svako ko je bio u vremenu obnove države aktivan zaslužuje poštovanje.
Novi komentar