Filipović: Opozicija kopira ono što je loše kod DPS-a

Opozicija treba da se pokaže kao alternativa aktuelnoj vlasti, ali je u prethodnom mandatu dokazala da nema ni kadrovskog ni ideološkog kapaciteta za to, smatra saradnik na Mekejn Institutu u Vašingtonu, Ljubomir Filipović.
Objavljeno: 20. 07. 2019 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Oni kopiraju ono loše kod Demokratske partije socijalista, protiv čega se deklarativno bore, u partitokratiji, u glumljenju demokratije na unutarstranačkim izborima, u nepotizmu i korupciji na lokalnim nivoima“, kazao je Filipović agenciji MINA. 

Prema njegovim riječima, sve su to oružja vlasti kojih oni imaju na pretek, a izborom da igra na tom terenu, opozicija unaprijed prihvata poraz.

„Ideološko šarenilo, opozicioni kanibalizam, istrošeni lideri, sve su to slabe tačke crnogorske opozicije, koja je svojim miješanjem uništila i prve velike građanske proteste nakon sedam godina“, kazao je Filipović.

Na pitanje da li smatra da opozicija ima jasnu politiku i plan za parlamentarne izbore naredne godine, nakon što nije realizovan njihov predlog o formiranju prelazne vlade, one je rekao da nema išta od toga.

„Na kraju ćemo imati stihijska rješenja u pogledu parcijalnih koalicija, “velike” planove za preporod i, kao vrhunac, već nekoliko puta oprobana međusobna gostovanja, koja nijesu ništa drugo do prilike za fotografisanje“, smatra Filipović.

Upitan ima li opozicija dovoljno vremena da se pripremi za izbore, i koji je kranji rok do kada bi trebalo promijeniti izborno zakonodavstvo, on je rekao da će priprema u smislu trošenja starih tema i fraza poput “Milo Lopove” obezbijediti opoziciji mjesta u parlamentu i sinekure za partijsku elitu, ali ništa osim toga.

„Legislativna arhitektura je ozbiljan posao, i nisam do sada vidio nijednog od opozicionih poslanika da je uložio svoje vrijeme da uradi nešto po tom pitanju“, kazao je Filipović. 

Među poslanicima je, kako je naveo, veliki broj akademaca. 

„Kako to da niko nikada nije kreirao prijedlog bilo kojih zakonskih rješenja, da ne govorimo i ovom koje je ključno za demokratizaciju izbornog procesa? Vremena, nažalost, više nema za dobro i kvalitetno zakonsko rješenje“, rekao je Filipović.

Na pitanje da li opozicija ima odgovore na ključna pitanja države i društva, on je kayao da su imali priliku da pokažu da imaju u Kolašinu, Budvi, Plavu, Ulcinju, Kotoru i Herceg Novom, drugi put u novijoj istoriji.

Pokazali su, smatra Filipović, da se njihovi motivi svode isključivo na obezbjeđivanje četiri godine lagodnog života bez mnogo rada.

„Inicijative za slabljenje moći partija u korist pojedinaca kao kandidata, čime bi se omogućilo lakše pozivanje na odgovornost izabranih funkcionera od strane elektorata, transprentnost rada administracije, njena profesionalizacija. Zamislite koliko su kao poslanici, gradonačelnici i lokalni odbornici većina po gradovima, opozicioni predstavnici mogli uraditi u prethodne četiri godine“, naveo je Filipović. 

On je dodao da je opozicija, umjesto da iskoristi veliki uspjeh na izborima 2016. godine kao odskočnu dasku za uspjeh na sljedećim, potrošila energiju nezadovoljstva koja se godinama akumulira.

Komentari: 3

Komšija

20. 07. 2019 - 14:35

Saradnik čiji...nisam shvatio.
Politiko

20. 07. 2019 - 15:50

Sve što je rekao mu je tačno. A naročito "on je rekao da će priprema u smislu trošenja starih tema i fraza poput “Milo Lopove” obezbijediti opoziciji mjesta u parlamentu i sinekure za partijsku elitu, ali ništa osim toga.". Čista logika kaže - čovječe, ako je politika koju ti personalizuješ izgubila ne samo jedne izbore, vrijeme je da ideš i da na tvoje mjesto dodje neko ko će donijeti promjene koje će dovesti do rezultata. To je isto kao da si trener koji stalno gubi ali vuče dobru platu i želi da zadrži svoj položaj.
lolo

20. 07. 2019 - 16:53

Ja krivim nezavisne medije koji su u slijepoj opsesiji Milom i DPS zaboravili da se bave opozicijom koja je katastrofalna. Jedan od razloga je i reanimacija od strane istija svaki put kad dozive kolaps. Nijesu oni krivi i njihov manjak valjanoga programa nego su izbori pokradeni, glasali mrtvi isl. Ka da se radi o procentu razlike. Koliko su uspjesni vidjelo se na pre$ednicke dje im je Milo sam uzeo skoro DVIJE TRECINE glasova. Ne bi me cudilo da DPS sam uzme apsolutnu vecinu iako je medijski hendikapiran u odnosu na opoziciju.
Novi komentar