Julska zavjera

Što bi bilo da je Klaus uspio?

U Njemačkoj se danas obilježava godišnjica Julske zavjere kojom su zavjerenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera, 20. jula 1944. godine.
Objavljeno: 20. 07. 2019 - 18:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Počast se odaje učesnicima u neuspjelom atentatu na Hitlera prije 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavjera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je djelo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu Firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

 

klaus-1

 

Atentat nije uspio i državni udar je spriječen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavjere, među kojima je i sam Fon Štaufenberg, strijeljani su iste večeri u Berlinu.

"Oni koji su djelovali 20. jula za nas treba da budu primjer", rekla je nedavno njemačka kancelarka Angela Merkel.

 

klaus-2

 

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera sa tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživio atentat, jer je masivni sto spriječio puno dejstvo eksploziva.

Zavjerenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zavjeri Klaus fon Štaufenberg danas se u Njemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Komentari: 1

Klaus

20. 07. 2019 - 19:38

I ne napisaste što bi bilo da je Klaus uspio...
Novi komentar