Odala počast atentatorima

Merkel obilježila pokušaj ubistva Hitlera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu, odajući poštu otporu koji su Njemci pružili nacistima na ceremoniji povodom godišnjice neuspjelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera.
Objavljeno: 20. 07. 2019 - 19:41 Promjenite veličinu teksta: A A A
Merkel obiljezila pokusaj ubistva Hitlera
Beta/AP

Merkel je rekla da hrabrost i žrtva zavjerenika, učesnika Operacije Valkira, treba da služe kao primer ljudima današnjice.

"Oni su stavili humanost iznad sopstvenih života", kazala je Merkel okupljenima na mjestu gdje su pogubljeni lider zavjerenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg i drugi učesnici neuspjelog atentata na Hitlera, poznatog i pod nazivom Julska zavjera.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. pokušao da ubije Hitlera tokom sastanka u njegovom štabu tako što je ostavio tašnu napunjenu eksplozivom. Hitler je izbjegao punu snagu udara eksplozije jer je neko stavio tašnu uz nogu od stola. Von Štaufenberg i drugi zavjerenici strijeljani su nekoliko sati kasnije.

Merkel je danas odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine - ljudima koji su skrivali Jevreje kako bi ih spasili smrti u koncentracionim logorima, Jevrejima koji su u Varšavskom getu podigli ustanak protiv nacista 1943, poljskim borcima iz Varšavskog ustanka 1944.  i drugima koji su se borili protiv njemačkih okupatora.

"Fon Štaufenberg je simbol otpora, ali njegova priča nije jedina priča otpora", kazala je njemačka kancelarka.

Komentari: 2

Mio

20. 07. 2019 - 21:28

To je dokaz da priznavanje da je Hitler bio zlo dok Srboja jos uvek place za Milosevica, Lladica, Karadzica i jos nekih nacista
...

21. 07. 2019 - 00:01

Ne znam koji su bili motivi za ovaj dogadjaj koji se obiljezava jer se ipak desio tek 1944, a ne recimo 1938, ali pozitivno je ovo jer time jasno i glasno kazu da se ne slazu sa jednim periodom svoje prosloti koju su imali.
Novi komentar