Jan Truščinski, pregovarač tokom poljskog pristupanja EU i bivši visoki zvaničnik EK

Evropa ne gubi interes za Zapadni Balkan

 Odluka Evropskog savjeta da odloži početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom suštinski ništa ne mijenja kada je riječ o Crnoj Gori, smatra poljski diplomata Jan Truščinski, koji je vodio pregovore te zemlje tokom njenog pristupanja Evropskoj uniji i bio generalni direktor Direktorata za obrazovanje i kulturu u okviru Evropske komisije.
Objavljeno: 21. 07. 2019 - 07:22 Promjenite veličinu teksta: A A A
Evropa ne gubi interes za Zapadni Balkan
Wyborcza.pl, Internet

- Sjeverna Makedonija i Albanija učinile su svoj dio, došlo je vrijeme da zemlje članice EU pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju. Nadam se da ć e Evropski savjet tu odluku donijeti u oktobru ove godine. U međuvremenu, za Crnu Goru se ništa suštinski ne mijenja. Predstoji vam još puno posla, zemlja mora ostati usredsređena na ispunjavanje uslova koji omoguć avaju da se, jedan po jedan, zatvore sva preostala pregovaračka poglavlja – navodi Truščinski u intervjuu za Pobjedu.

Smatra i da će EU, kakav god bude bio uticaj zemalja poput SAD, Rusije, Kine i Turske, ostati strateški više uključena na Zapadnom Balkanu.

– Četiri petine od ukupne trgovine šest zemalja Zapadnog Balkana se završava sa nama. Učestvujemo sa gotovo tri četvrtine ukupnih direktnih stranih investicija u vašim zemljama. Međuljudski odnosi su nam na porodičnom nivou, imamo kulturne veze i sve to čvrsto ostaje između vas i nas. Ove osnove su važne i one se ne mijenjaju. Naravno, postoji i određeni osjećaj umora zbog sporosti procesa transformacije i reformi. Dakle, priznajem da postoje frustracije, ali ne i gubitak interesa – ističe poljski diplomata.

POBJEDA: Vodili ste pregovore Poljske tokom pristupanja vaše zemlje Evropskoj uniji. Možete li nam reći koliko se pregovarački proces promijenio u odnosu na taj period?

TRUŠČINSKI: Osnove procesa ostaju iste. Zemlje kandidati predstavljaju činjenice i podatke kako bi pokazale napredak ka potpunom usklađivanju sa evropskim pravom i praksom, Komisija to analizira i ocjenjuje, a članice Unije jednoglasno odlučuju hoće li ili neće kandidatu dati zeleno svjetlo u datoj oblasti pregovora. Naravno, lekcije naučene tokom ranijih proširenja se uzimaju u obzir. Proces je danas formalno strukturiraniji, sa početnim i završnim mjerilima za već inu pregovaračkih poglavlja. Krucijalni značaj poglavlja 23 i 24 je pravilno prepoznat.

Cijeli intervju pročitajte u PObjedi

 

Komentari: 2

Nenad

21. 07. 2019 - 09:42

Zar nas prije samo nekoliko mjeseci nijeste sa istih ovih stranica ubjeđivali da EU samo što nas nije primila u svoje okrilje. Sad nas tješite da "nijesu izgubili interes" za nas. Pa za koju to državu neka druga država ili asocijacija država gube interes. Ajte molm vas. Ne potcjenjujte inteligenciju pojedinih čitalaca ovog portala.
Sezona cvjeta

21. 07. 2019 - 13:06

Bitan ovaj Tuščinjski u EU skoro kao Mateo Renci. Aj nađite još nekoga optimistu da nas požali. Isto kao da je pomogao. Nekoga Slovaka ili Slovenca, vele da se oni pitaju najviše. Može čak i Server, njega vadite iz naftalina kad je ono baš frka
Novi komentar