S kojim smo državama uspostavili diplomatske odnose

Crnu Goru još nije priznalo 13 zemalja

Crnu Goru kao nezavisnu državu priznale su 182 države svijeta, a sa isto toliko zemalja naša država uspostavila je diplomatske odnose, navodi se u podacima na sajtu Ministarstva vanjskih poslova
Objavljeno: 21. 07. 2019 - 07:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od ukupno 194 zemlje svijeta, našu državu nije priznalo njih 13 i to: Barbados, Belize, Butan, Ekvatorijalna Gvineja, Jemen, Kamerun, Madagaskar, Maršalska Ostrva, Nigerija, Papua Nova Gvineja, Somalija, Sveti Toma i Principi i Tonga.

ISLAND PRVI

Prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore bila je Island. Ta zemlja našu nezavisnost je priznala 8. juna. Među prvim zemljama koje su priznale crnogorsku nezavisnost bile su Rusija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska, Italija, Belgija, Alžir, Andora… Island je bila i prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o pristupanju Crne Gore NATO. Posljednja zemlja koja je priznala Crnu Goru su Bahami, koji su to tek učinili 2017. godine kada su uspostavljeni i diplomatski odnosi. Kada su u pitanju diplomatski odnosi, Crna Gora ih nema (osim sa zemljama koje je nijesu priznale), još ni sa Republikom Kiribati, koja je priz n a l a C r n u G o r u k a o nezavisnu tek 2014. godine, ali sa njom nije uspostavila diplomatske odnose. Hrvatsku, koja je nezavisnost proglasila prije 28 godina, nije priznalo 15 država svijeta. Tako Hrvatsku nijesu priznali Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Južni Sudan, Kiribati, Liberija, Maršalska Ostrva, Niger, Ruanda, Somalija, Centralnoafrička Republika, Svazi, Sveti Kristofor i Nevis, Tonga i Tuvalu.

PREDSTAVNIŠTVA

Kada su u pitanju diplomatska predstavništva, Crna Gora ima otvorene ambasade naše zemlje u 30 zemalja svijeta, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata u zemljama u inostranstvu. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu zaposleno je 207 lica, od čega 151 osoba radi u ambasadama širom svijeta. Prema objavljeniom podacima, Crna Gora ima ambasade u Albaniji, Argentini, Austriji, Kraljevini Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, na Kosovu, u Kini, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji. Ambasade naše zemlje postoje i u Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Moskvi, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Ukrajini, Švajcarskoj Konfederaciji, Španiji, Danskoj, Holandiji.

 Takođe, Crna Gora ima ambasadu pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, sa sjedištem u Rimu. Crna Gora ima šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, između ostalih misija pri Evropskoj uniji, sa sjedištem u Briselu, stalna misija pri Organizaciji Ujedinjenih nacija, sa sjedištem u Njujorku, stalna misija pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN, sa sjedištem u Beču, te pri NATO-u u Briselu.

Takođe, Crna Gora ima predstavnika u Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama i Stalnoj misiji pri Savjetu Evrope (SE), sa sjedištem u Strazburu.

Komentari: 29

GRAĐANSKI

21. 07. 2019 - 08:20

13 godinah 1 mjesec i 13 danah se pitam: Zašto naša država nije jednoj ulici u glavnom gradu dala nazivalo - Islandska?!?
Ma daj!

21. 07. 2019 - 09:29

Misliš Amerikanska, Island se pita taman koliko i mi , Malta ili Andora. Oni su uradili samo ono što su im Amerikanci rekli, ka što i mi radimo danas.Dan nezavisnosti, pa to je upravo suprotno, Dan otkad se ne pitamo, ama baš nizašto. Dokaz prvi: Savezništvo s Kosovom protiv Srbije Dokaz drugi: priznavanje nezavisnosti Kosova Dokaz treći: Sankcije Rusiji Dokaz četvrti: Legalizacija kradje izbora itd...itd..
@Ma daj

21. 07. 2019 - 14:10

Blado narodu u "demokratskoj" srbiji i rusiji!!!!
GRAĐANSKI

21. 07. 2019 - 14:56

Dokaz prvi: Savezništvo s Kosovom protiv Srbije. Dokaz drugi: priznavanje nezavisnosti Kosova ... ZNAŠ ŠTO, MOMČECE: ZABOLJE ME ĆOŠAK ZA SRBIJU! ŽIVJELO ALBANSKO KOSOVO!
Ljubitelj tutusa

21. 07. 2019 - 10:09

Velika zemja slabo naseljena uvijek mi je bila mila, plijenila svojom ljepoto. Od 2006 i najmilija. Poceo sam da pratim njihov sport i navijam za njihove timove i reprezentaciju. Hvala Islandu jos jednom.
Objektivni

21. 07. 2019 - 12:10

Ma daj ! Mozes da mrzis Crnu Goru . Mozes da mrzis sto nijesmo prirepak Srbije . Mozes da mrzis sto nijesmo poltronska zemlja Rusiji . Mozes da mrzis sto ste izgubili referendum i pored 10% fore . Sto cete morati vratiti ukradene crkve i manastire. Mozes da mrzis ,zastavu , himnu , reprezentaciju , Mila . Ali .... Bolje je da se nerviras , frustriras i grizes - ti velikosrpski nacionalisto , nego mi normalni Crnogorci. Zdravo , uzivaj i nerviraj se jos vise . Svakog dana jos vise . Jos , jos ....Sve dok.........
Heh

22. 07. 2019 - 08:36

Ulica na Cetinju nosi ime Islandska, kod Hotela Grand ka Grudi iz zahvalnosti na gestu podrske
timestar

21. 07. 2019 - 09:17

Nezavisna država i članica NATOa,nitko joj više ne može ništa.Da je vječna !
Nenad

21. 07. 2019 - 09:39

Formu su nam stvorili ali nikako da poradimo na suštini te države. Ovo ovako... Država bez ikakve proizvodnje... Država koja školuje mlade inženjere koji, opet, moraju posao tražiti u inostranstvu. CG je država onih koji se smatraju srećnim kada je napuste i kada konačno počnu živjeti od svog rada. Ovo ne valja. To svako vidi ali se nekima ne isplati da vide.
Objektivni

21. 07. 2019 - 12:19

Pa nije bas sve tako . Ima problema . Moze bolje . Moralo je bolje . Odlaze i iz okolnih zemalja mnogo vise. Ali do prije 15 tak godina bili smo katastrofa. A sad smo bolji od mnogih u regionu. Stalno napredujemo ( istina sporije nego sto bi trebalo ) ali napredujemo. Ima jos puuuuno posla ali kad imamo drzavu imamo sta i da gradimo i da popravljamo. Bicemo mi dobra drzava za zivot. Jos kad bi bili malo vrijedniji . Kad bi gradjanin imao malo vise svoje inicijative a ne da ceka da mu drzava sve obezbjedi , bilo bi nam puno bolje. Ali bice i toga.
Jakov Jovović

21. 07. 2019 - 13:57

Šališ li se ti ili ozbiljno misliš ovo što si napisao.
Objektivni

21. 07. 2019 - 16:02

Potpuno. Valjda znam gdje zivim. I koje su mane i koje vrline moje drzave.
Nenad

21. 07. 2019 - 17:01

Objektivni, u čemu mi to napredujemo kao država, privreda i ekonomija. Koje smo mi to nove tehnologije osvojili. Koje proizvode izvozimo i koliko je uvoza pokriveno izvozom. Evo ja da vm odgovorim. Samo 16 % uvoza je pokriveno izvozom. To je tragični bilans naše pameti. A pamet je mjerilo vlasti koa tu pamet bira. Ovo je katastrofa. Vraćeni smo na tehnološki nivo kraljevine CG. U nas se sada i u proteklih dvije decenije proizvodi samo nešto malo sira, vina, rakije i ulja. Sve što se proizvodi nije dovoljno za domaće tržište. A nekad je CG imala u svom proizvodnom asortimanu bagere, gredere, utovarivače, frižidere,veš mašine, ležaje, namještaj, textil, solarne panele, drvne prerađevine, legirane čelike, drvnu građu... Ovo ovako ne ide. Ja drugu državu nemam a srce me boli kada vidim nezajažljive ljude kako je decenijama čerupaju.
nenad

21. 07. 2019 - 19:35

Lupaju minuse ali niko da me argumentovano demantuje. Ja bih volio da nijesam u pravu.
Objektivni

22. 07. 2019 - 03:49

Imamo struje. Imacemo je jos vise kad zavrsimo jos koju solarnu i Komarnicu . KAP vise ne koristi struju iz CG i imamo je dovoljno. Imali smo a vise nemamo problema sa vodom na Primorju. Imamo je vise nego sto je potrebno. KAP je skinut sa drzavne grbace , radnici isplaceni i najveci je izvoznik. Uradjen Porto Montenegro. Privodi se kraju Porto Novi. Lustica Bay , Novi , a kvalitetni hoteli polako nicu po Primorju. I auto put ide svojim tokom . Otvorena nova skijalista a prosiruju se jos neka i grade nova . Crna Gora moze samu sebe da hrani ( sto vjekovima nije mogla ). Proizvodi Franca , Goranovic , Montefish , desetine malih vinarija. Plantaze standardno odlicne. Putevi sve bolji. Pocinje da se gradi i put NK- CT . Mogao bih da ti nabrajam koliko hoces jos uspjesnih malih firmi , gazdinstava itd itd . I naravno da ima problema . Pljevlja i zagadjenje , korupcija , dosta neadekvatnih visokoskolskih ustanova koje proizvode los kadar. Medicina mora biti na boljem nivou .
Objektivni

22. 07. 2019 - 04:01

Gradjevinske masine, bagere , frizidere. . Zaboravi. Kad ih je trebalo odrzati i unaprijediti , krenulo se u bitku za Dusanovo carstvo. I cao. Nikad vise . Ono sto je katastrofa je gubitak flote . Ali i za to je kriva pomama za Velikom Srbijom. Prije uvodjenja sankcija smo mogli spasiti flotu ali je Momir na opomenu ministra Samardzica da cemo ostati bez flote ali da je mozemo spasiti , odgovorio da nam nece uvesti sankcije jer se goloruki srpski narod bori za pravedne i svete stvari. I....ode flota. E to vrijeme i te poteze placamo i danas. Kako smo zasluzili jos smo i dobro prosli. Prema tome opametili smo se . Idemo na bolje . Ali mnogo sporo. No, mislim da ce ipak krenuti bolje a i da se dosta uradilo , obzirom na pocetni polozaj. Moze i mora bolje . Milion mana ima od mentalitetskih do politicko ekonomskih. Ali " ipak se okreće " ...
Nenad

22. 07. 2019 - 17:22

Objektivni, što se mora priznati mora se. Naše je bilo samo zemljište ispod đe se sada nalazi Porto Montenegro. Bilo ali više nije. to je sada Arapska firma. Isto to se desilo i sa Luštica Bay, Porto novi... Kvalitetni hoteli (kako ih vi nazvaste) su tuđi. Znači, nijesu naši. Izgrađeni su u režiji stranih ljudi koje naša vlast eufemistički naziva "saradnicima", od stranih para, stranih materijala, i pod rukovodstvom stranih arhitekata i nadzornih organa. Znači nijesu naši. U njima se služe strana jela i strana pića. Ni zemlja ispod njih, takođe, nije naša. Hoteli koji niču po primorju su takođe tuđi. U stvari zasluga naših vlasti sastoji se jedino u tome što su tu zemlju prodali za male pare. O "ugradnji" u cijenu ne bih govorio jer nemam podatke.Ne bih se hvalio po tom pitanju. Industrija je ugašena i "sada imamo struju".To je stvarno uspjeh koji zaslužuje pohvale...
nenad

22. 07. 2019 - 17:37

Ne želim politku uvoditi u ovu prepisku. Želim polemisati o sposobnosti ljudi na vlasti koji su imali najbolje i najljepše parče zemljine kugle i da se osvrnemo na ono što su od nje napravili. Zašto moram zaboraviti sve ono na što sam bio ponosan a proizvodila je moja država. Znam da moram zaboraviti ali, ne bi marilo da nam kažeš, zbog koga. Opet bih te vratio na njenu suštinu. Ja želim državu u kojoj će svako živjeti od svog rada a svačiji imetak biti dokaziv i neupitan. Želim državu poštenih i radnih ljudi koji će je smatrati prioritetom i koji neće lično nadređivati zajedničkom. To ti Objektivni ne pominješ. U tome je razlika između nas dvojice.Ja ne prodajem rog za svijeću i tuđe novce i hotele ne proglašavam svojim. Rasprodaju resursa bih dozvolio samo ako su green field investicije u pitanju. Banke, osiguravajuće društva, pošte, državne telekomunikacione firme, firme sa državnim monopolom (jugopetrol) ne bi smio niko prodati...
Međugorje

22. 07. 2019 - 21:17

Jezus i Marija - nitko. Osim nas ako za početak pod našu skrb ne vratite "Galeb".
Maestro

21. 07. 2019 - 10:53

Ja sam zato da napadnemo Sao Tome i Principe, i Tongu, pa će im biti jasnije neke stvari...
Njemačka,

21. 07. 2019 - 10:57

Još tri mjeseca i zbogom privatni Montenegro. Puca narodu bili priznati ili ne,o tome neka razmišljaju ovi što rade sa kokainom
prof.

21. 07. 2019 - 12:44

Mi ne kupujemo glasove ka Srbija. Srbija je potplaćivala 7 država da ne priznaju Kosovo. Tako je prije referenduma a naročito poslije 2006. jurcala po svijetu i nagovarala da se NE prizna CG.
joko

21. 07. 2019 - 12:45

Srbija je uticala na mnoge države da nas ne priznaju. Srećonm niko ih nije slušao.
Aha,

21. 07. 2019 - 13:54

Jes Joko,ne znaju što će bez nas
Ubli

21. 07. 2019 - 13:06

ja sam presrecan sta imamo svoju drzavu Crnu Goru
Aco M

21. 07. 2019 - 15:13

Sve ove države što nas nisu priznale su povukle u zadnjih godinu priznanje Kosova,Dačić se hvali time xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa Bitne države, Sao Tome i principe xaxaxaxaxa
Bodin

21. 07. 2019 - 17:07

Mnogo bitne zemlje nas ne priznaju :-).Kad te Amerika i Rusija priznaju to ti je kao da te priznaje cio svijet.
Bez brige

21. 07. 2019 - 15:49

Lako cemo za ove zemlje
Heh

22. 07. 2019 - 07:27

Provjerite za taj Belize jer smo kod njih na listi povlascenih zemalja iz kojih rado primaju imigrante :)
Novi komentar