Komentar

O jednoglasju

Ono što posebno začuđuje i što „prijeti“ je neshvatljiva činjenica da od toliko uglednih pravnika, koji odlično znaju za sve ovo što piše ovdje, i što je važnije, što piše u Ustavu, njih oko tridesetak (Vrhovni sud i Sudski savjet) sa 100 odsto glasova ruši elementarne ustavne norme. Bar jedan član ovih organa da je bio uzdržan, da spasi svoju pravnu dušu i profesionalnu slobodu. Jok, nijedan
Objavljeno: 21. 07. 2019 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Prof. dr Blagota MITRIĆ

U jednoglasju, iliti u jednoumlju, u kome se glasa sa 100 odsto glasova „za“, očituje se duh apsolutističke vlasti u bilo kom državnom segmentu, protiv koje se bore, počev od začetaka pravne države do danas, pa i ubuduće, pravna teorija i ustavno-pravne odredbe, koje su fundamentalnog karaktera, a koje su definisane u svim ustavima demokratskih država.

 Tako, na primjer, naš Ustav ima krucijalnu odrednicu u tom smislu, u članu 1, koji kaže da je „Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava“. Da je zasnovana na vladavini prava znači apsolutno poštovanje propisanog i potčinjenost pravu svih, a posebno od onih najodgovornijih. To je istovremeno suština pravne države, kojoj bi trebalo da teži svaka vlast.

Da li je baš tako u našoj pravnoj i političkoj zbilji, primjeri će da pojasne. Uopšteno govoreći, strast za vlašću, za političkom moći, ustvari, nema komponente strasti, jer je u svom postupanju često politički neiskrena do pravnog apsurda. To, uostalom, vidi cijela iole objektivna Crna Gora, kako pojedinci, uprkos svom građanskom ugledu, ne prezaju da sruše elementarne ustavne norme, samo da bi se dočepali visokih funkcija, ili, još gore, kako bi ostali na njima.

Tu imamo dva legendarna izbora, o kojima su pisale i vaše novine sa tri uzastopna mandata, na najvišim državnim funkcijama, uprkos odredbama „najviše dva puta“, uprkos uporednom pravu, uprkos opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, koji nas obavezuju po članu 9 našeg Ustava.

Ali, ono što posebno začuđuje i što „prijeti“ je neshvatljiva činjenica da od toliko uglednih pravnika, koji odlično znaju za sve ovo što piše ovdje, i što je važnije, što piše u Ustavu, njih oko tridesetak (Vrhovni sud i Sudski savjet) sa 100 odsto glasova ruši elementarne ustavne norme. Uz to, i fundamentalne. Ama, bar jedan član ovih organa da je bio uzdržan, da spasi svoju pravnu dušu i profesionalnu slobodu. Jok, nijedan!

To vrijeme, kada se glasalo sa 100 odsto, dobro samo zapamtili punih 35 godina, ali to im je i sistem omogućavao. A ovo što se sad čini sa raznim izborima, sa imunitetom i slično, i to od strane najviših državnih i sudskih organa – e, to je ono što „prijeti“ ovoj državi i svima nama koji živimo u njoj cijeli život. Pa, čak, i onima koji imaju taj „glasački“ poriv koji se zove 100 odsto i koji im „diriguje“ - nijedan uzdržan i nijedan protiv. Da li to Crna Gora može izdržati?

(Autor je profesor međunarodnog privatnog prava u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore)

 

Komentari: 11

tološi

21. 07. 2019 - 08:31

Nećeš Baćo valjda očekivati nešto drugo od Mladena Vukčevića koji se boji i od svog hlada, a ne od Mila, Medenice i ostaih nna vlasti!
ČUDA NEMA!

21. 07. 2019 - 08:37

Pa kako su došli da budu "vrhovni" i članovi sudskog savjeta? Zar iko misli da bi DPS dozvolio da tamo dodje neki pravnik koji ima mogućnosti i hrabrosti da koristi sopstveni stav. Vi ste iznenadjeni jednoglasjem, a ja bih bio iznenadjen da je bio ijedan glas protiv. Svi oni preko lokalnog DPS gurua budu obaviješteni o sopstvenom stavu prije sjednica i glasanja. Uostalom to "likovi" već decenijama dokazani da su na "poslu" vjerni DPa, kao svom dobroželatelju, a kući vjerujem kad zaključaju spoljna vrata i oni imaju svoj stav.
TI SI CUDO

21. 07. 2019 - 10:04

U ovom postu, a u namjeri da posto po to pljunes po vlasti, izgovorio si dvije gluposti. Po tebi ispaa da su samo pravnici koji su i budale, bez hrabristi i sopstvenog stava simpatizeri DPS , a svi ostali pametni, strucnjaci, sa stavom i hrabri. Pa sto se ni jedan od njih nije makar kandidovao da iskaze te osobine ili makar jednu-hrabrost? Druga glupost je da se ni jedan od tih vjernih DPS-u nije javio, jer nije Medenica jedini njihov vjernik. No mozda ja grijesim, moze biti da si ti sjedio Milu u krilu i mozes da svjedocis da je bas on licno, naredio da to bude Medenica. Inace, bruka ce biti ako se taj izbor ne ponisti. I to upravo Milo treba da inicira upravo zbog stete sto mu ovo donosi i u zemlji i u svijetu, a kao sto ovaj komentator sveznalica kaze, naci ce drugogo da vjerno sluzi ako treba.
ČUDA NEMA!

21. 07. 2019 - 11:28

Ti si u mom komentaru uspio da pročitaš ono što ja nigdje napisao nijesam. Tako nazivaš pravnike budalama, što nisi sam napisao niti mislim. Da su poslušnici, najveći broj "visoko plasiranih" nije samo moj stav. O hrabrosti govori jednoglasje. Mislim li da je g-dja Medenica "po treći put medju Crnogorcima", po Milovoj volji, (što opet napisao nijesam u prethodnom komentaru), kad si me već potsjetio, ne da mislim nego sam siguran, iz razloga što se ni mnogo "sitnije" stvari ovdje ne mogu dešavati bez njegovog pristanka, to je moje apsulutno ubjedjenje. I uopšte. O "visokom" pravosudju kod nas, na osnovu njihovog "minulog rada" ne mislim ništa lijepo, bez ijednog izuzetka.
Anonimus

21. 07. 2019 - 09:36

Problem je sto niko ne moze uticati na sve koji su u jednoglasju ucestvovali vec u licnostima ljudi koji sude a nemaju svoga stava. Kako li ce tek suditi a imaju dozivotne funkcije. Od cega ih je strah
cg bluz

21. 07. 2019 - 12:24

E, profesore, ne valja nam posao, to znam Mi cemo biti uredjena drzava kad nas ne bude. Opet ce nas urediti komsije, jer nas nema a ima. Taman nas nemalo, kakvi smo!
Anonimus

21. 07. 2019 - 14:12

Bruka za sudije i clanove sudskog savjeta ko god da su.Crni obraz se ne moze oprati niti opravdati budalastim pravnim vratolomijama
banjo

21. 07. 2019 - 14:33

Poštovani profesore, pozdravljam vas prije svega. Ja sam Crnogorac koji ne živi u Crnoj Gori,ali se radujem svakom njenom uspjehu..Ako Bog da vratiću se ,nadam se uskoro, da kraj bude tamo odakle sam krenuo u bijeli svijet.Ako sudbina bude drugačija vratiće me moji.Jednom davno prije tridesetak godina,sjedeo sam sa vama i Zoranom Kalezićem u Budvi u restoranu "Pod lozom".I prije toga i posle toga sa velikom pažnjom pratim i pozdravljam vaše izjave.Ovoga puta bez obzira na vašu kompetentnost mislim da nijeste morali reagovati.Uvijek postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo.Ima mnogo zluradih, koji će u mojoj i tvojoj Crnoj Gori jedva dočekaati vašu izjavu,a vi ste važna ličnost.Mislim da ste veličina u svojoj struci.Usudiću se da napravi jedno upoređenje,pa ću reći da ono što je u Beogradu bio prof. Lukić, to ste vi sa vašom harizmom u Podgorici.Da ste živi i zdravi .
Tuzanin

21. 07. 2019 - 20:35

Treba zatvoriti Pravni fakultet na min.pet(5) godina! Pokazali su se destruktivnim društvenim proizvodom od kojih smo najade... Čuj, PRAVO i PRAVDA nisu isto; rekoše mi. Koji "krasni krasržtavac" se zovete (bes)PRAVNICIMA učeći iz istih knjiga?! Jedan je Prof.dr Blagota Mitrić !!!
Mujo

21. 07. 2019 - 20:52

Ništa novo od nas crnogoraca. Ako smo u nečemu dobri, to je poltronstvo. Vazda je tako bilo
Tačno profesore,

22. 07. 2019 - 05:34

ali prisjeti se što si i sam bio dok nisi stigao da grickaš sigurnu penzijicu. Tako i ovi - ista stvar!!
Novi komentar