Bivši italijanski premijer Mateo Renci prijemu Crne Gore u Uniju

Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška

Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, kazao je u razgovoru za Dan bivši predsjednik Vlade Italije Mateo Renci.
Objavljeno: 21. 07. 2019 - 08:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na marginama konferencije “Energetska transformacija i izazovi” koju je u Atini organizovao “Ekonomist”, uz podršku “Helenik petroleuma”, istakao da Italija i Crna Gora imaju odlične odnose.

“Mislim da su odnosi Italije i Crne Gore odlični posljednjih godina, pa i decenija. Tu mislim na kulturne odnose i međuljudske odnose, kao i na odnose koji imaju utemeljenje u istoriji. Sada mislim da je vrijeme da to iskoristimo na pravi način. Moj stav je da nije važno samo pitanje italijansko-crnogorskih odnosa, nego otvaranje evropske perspektive za integraciju cijelog regiona Balkana”, rekao je Renci.

Po njegovom sudu, u tom smislu je posebno važna odgovarajuća strategija.

“Ta strategija treba da uključuje borbu protiv svih nezakonitosti i korupcije. Ali, u isto vrijeme, evropske države treba da uvide važnost prihvatanja balkanskih zemalja. Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, i tradicionalna je greška otvarati krize na balkanskom prostoru. Vjerujem da se stoga otvara nova stranica odnosa između Crne Gore i EU”, kazao jRenci.

Mateo Renci je bio 56. predsjednik Savjeta ministara Republike Italije. Tu funkciju je obavljao od 22. februara 2014. godine do 12. decembra 2016. godine. Od 15. decembra 2013. godine je sekretar Demokratske partije u Italiji. Prije toga je bio predsjednik okruga Firenca od 2004. do 2009.godine i gradonačelnik Firence od 2009. do 2014.godine.

Jedna je od najmlađih italijanskih političara koji su izabrani za predsjednika tamošnje vlade još od ujedinjenja zemlje 1861. godine.

Renci je 2016.godine podnio ostavku na mjesto premijera nakon neuspjelog ustavnog referenduma, a naslijedio ga je ministar spoljnih poslova Paolo Đentilo.

 

Komentari: 2

Brenci

21. 07. 2019 - 11:27

Mateo, pitaš se koliko moja komšinica. Đe kopate ove migrantoljupce bivše? Prije će Bečić na čelo Italije nego ovaj maneken socijalistički
NK

21. 07. 2019 - 19:59

Ko j....e EU itako će se raspanut. Glavno da smo u NATO a vi ko vas šiša.
Novi komentar