Politički analitičar Ranko Đonović o istraživanju CEDEM-a

Da Amfilohije ima toliku podršku skinuo bi mantiju i okupio opoziciju

Da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori uživa toliko povjerenje koliko je pokazalo posljednje CEDEM-ovo istraživanje, Amfilohije ne bi pozivao u pomoć Beogradsku patrijaršiju i Srbiju da mu pomognu da sačuva svoje svetinje, nego bi skinuo mantiju, osnovao političku partiju, okupio opoziciju i sve koji su protiv Crne Gore i krenuo u politički marš u potiranju svega što je crnogorsko, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitčar Ranko Đonović.
Objavljeno: 22. 07. 2019 - 06:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đonović smatra da iza posljednjeg istraživanja stoji pokušaj da se crnogorska javnost ubijedi, a Demokratska partija socijalista opomene da joj rješavanje vjerskog pitanja nanosi štetu i da iz toga izvuče “pouku”.

“Pratim redovno istraživanja, pa i CEDEM-ova, i nije mi jasno zarad koje istine i čijih političkih ciljeva se ispituje rejting bilo koje crkve, kako se Amfilohije Radović može u anketama pojaviti među političarima i to kao neko u koga građani Crne Gore imaju veliko povjerenje, osim ako nije cilj da se “praznom puškom” prijeti onoj civilizovanoj evropskoj Crnoj Gori. O kakvom povjerenju prema SPC, odnosno prema Amfilohiju radi, iz tih anketa se ne može saznati. Da li je to povjerenje u njega kao političara, kao crkvenog i božjeg poslanika ili kao manipulatora. Da je tačno to što je pokazala posljednja CEDEM-ova anketa Amfilohije ne bi Srbiju i SPC zvao u pomoć oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti nego bi skinuo mantiju, formirao političku partiju (kao onaj iz Novog Pazara) objedinio svu opoziciju koja radi protiv Crne Gore na ovaj ili onaj način, i krenuo u političku borbu, odnosno politički marš poput onog iz 1918. godine za potiranje svega što je crnogorsko”, istakao je on.

Đonović zbog toga smatra da je ova anketa imala za cilj i skretanje pažnje na najjaktuelnije pitanje u državi, a to je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Komentari: 6

Pustahija Milorad

22. 07. 2019 - 07:52

Potpuno si u pravu Ranko. Kako je moguce u sekularnoj drzavi postavljati u istu ravan institucije sistema i crkvene institucije. Zamislimo dileme anketiranih tipa da li je bolje da se lijece u KBC-u ili u SPC-u i da li je bolje da ih lijeci otac Joilo ili neki od specijalista. I da li ce se bolje prtiv kriminala boriti SPC koja je skoro potpuno izvan i iznad zakona ili policija sudstvo i tuzilastvo. I zasto u anketi ne pitaju o povjerenju u Islamsku vjesku yajednicu kad pitaju o povjerenju u SPC i CPC. Ili da li ce nas bolje braniti vojska ili SPC. Smijesno, tendenciozno i nestrucno.
timestar

22. 07. 2019 - 08:02

Čim izgubi prihode Ostroga,svi će ga odbaciti.
banjo

22. 07. 2019 - 09:36

U naslovu ste sve rekli. Potpuno dijelim vaše mišljenje.
Mирослав Ђукић

22. 07. 2019 - 12:38

Ако велики и славни аналитичар тако каже, онда је сто-посто тако.
danilo s.

22. 07. 2019 - 12:47

Ranko je potpuno u pravu. Istraživanje je - u svakom pogledu - pa i "tajmingu" sumnjivo? Posebno je nelogično mješanje “vjerskih žaba” i “političkih baba”. Ako se želi saznati pravi stav pravolavne populacije - po pitanju Pravoslavne crkve u CG – onda se mora uraditi posebno ispitivanje fokusirano na tu temu i sa ispitanicima pravoslavne vjere.
Glupog li naslova.

22. 07. 2019 - 21:06

Nije moguće da je ovaj lik to rekao. A volio bih da jeste. Javno bi legitimisao nivo svoje inteligencije.
Novi komentar