Šaranović: Vlada će dug nacionalnog avio prevoznika svaliti na teret građana

Okolnost da se u posljednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio morala je nadležne natjerati na odgovornost kako bi Crna Gora ovom trendu odgovorila na pravi način, saopštio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.
Objavljeno: 22. 07. 2019 - 11:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Međutim, u državi u kojoj je turizam primarna privredna grana, te da se u neposrednoj blizini nalaze dva aerodroma sa milionskim prometom putnika (Dubrovnik i Tirana) i dva sve konkurentnija aerodroma (Mostar i Priština) ne postoji odgovornost, ali, očigledno, postoji ogromno neznanje.

Čini se da su to dva ključna uzroka zbog kojih je nacionalni avio prevoznik najpoznatiji gubitaš u državnom vlasništvu, a Aerodromi ništa drugo do najatraktivniji državni poslodavac za partijske uhljebe. Podsjećamo i na to da se već godinama ne okončava istražni postupak zbog javno saopštenih sumnji od strane Uprave policije da su u kompaniji Montenegro Airlines učinjene zloupotrebe na štetu njene imovine koje se mjere milionima eura", rekao je Šaranović.

On je rekao da je neznanje u kombinaciji sa višedecenijskim partijskim uhljebljijvanjem ključno doprinijelo da MA sebično čuva poziciju omiljenog Vladinog gubitaša.

"Višegodišnjim dodjeljivanjem državne pomoći, na nezakonit način i u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, na šta je Evropska komisija više puta ukazivala, nijesu uspjeli popraviti stanje u ovoj kompaniiji.

I pored nezakonitog državnog pomaganja sa oko 20 miliona u posljednje tri godine, neplaćanja poreza i doprinosa u posljednjih 6 godina, stanje se ne popravlja. Naprotiv, nastavlja se kontinuitet lošeg poslovanja pa se resorni ministar pohvalio “najboljim” finansijskim izvještajem MA u posljednjih 10 godina, prema kojem je u 2018. poslovao sa gubitkom od “samo” 1.97 miliona eura", rekao je on.

Šaranović naglašava da je ministar kazao da imaju na raspolaganju dvije opcije – pomaganje ili stečaj, i da je, prema njegovim riječima, svima jasno da je nacionalni avio prevoznik doveden u gotovo bezizlaznu stiuaciju i da Vlada za MA nema plan.

"Kako su nas nadležni na to navikli, nesumnjivo smo na tragu donošenja loših odluka, pa će najočiglednji scenario biti preuzimanje duga MA, prodaja podobnom konzorcijumu koji će, vrlo vjerovatno, po povoljnoj cijeni preuzeti kompaniju. Nakon toga, logičan slijed stvari je otpuštanje radnika i prodaja imovine kompanije", zaključio je on.

Komentari: 2

LUKA P

22. 07. 2019 - 11:51

Đe je ovaj poslanik? Na ulici, pošto ga ne gledamo u skupštini. P:S:@admine sačej 15 h, pa objevi, po običaju, komentar.
Pilot

22. 07. 2019 - 14:53

Kako neki ljudi ne shvataju da su najpametniji kada cute. Cujes, on zna kako se strucno vodi avio kompanija, neznam dje je to naucio, u kafani? Koji ste vi strucnjaci vidimo u Budvi a vidjeli smo i u Kotoru. Nego majstore, da vracate pare sto pokrali pa neka vam mudrovanje. Trazili ste glas da nas predstavljate u skupstini, ne dzaba nego za pafre. U skupstinu ne idete a pare uzimate. Treba da nam se pare vrate uzete na prevaru a vama da se sudi zbog toga jer to je klasicna prevara. Pa poslije lupazajte svoje familije a ne narod.
Novi komentar