Nove prekršajne prijave za pokušaj nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz Morače i Grnčara

Pojačana kontrola crnogorskih vodotoka u okviru aktivnosti Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa rezultirala je podnošenjem novih prekršajnih prijava. Samo tokom proteklog vikenda podnijete su četiri prekršajne prijave za pokušaj nelegalne eksploatacije riječnih nanosa, dvije protiv lica koja su zatečena u donjem toku Morače i dvije na Grnčaru, na području opštine Gusinje - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Objavljeno: 22. 07. 2019 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Na današnjem sastanku Koordinacionog tima održanom u Upravi za vode sumirani su rezultati intenzivirane kontrole, razmotrena „uska grla“ u procesu otkrivanja i procesuiranja počinicioca u kratkom vremenskom roku, s obzirom na brzinu djelovanja prekršilaca na terenu. Razmatrane su mogućnosti da djelovanje nadležnih organa na terenu bude još efikasnije. U tom cilju, dogovoreno je da se u kontrolu angažovanije uključe i ostali sektori Uprave policije - saobraćajna policija i Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u cilju efikasnijeg djelovanja na terenu, ali i najavljene kontrole svih firmi koje u svom poslovanju imaju vezu sa ovom vrstom materijala'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, kontrola crnogorskih vodotoka intenzivirana je tokom jula, najkon što je Vlada odlučna da riješi ovaj problem produžila Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje. 

''Time je značajnom broju komunalnih policajaca i inspektora u ovim opštinama dato ovlašćenje da u punom kapacitetu i još efikasnije sprovode monitoring i kontrolu vodotoka na području ovih opština. Snažniji obračun sa nelegalnom eksploatacijom, posebno u dijelu Morače, najavljen je krajem prošle sedmice i na sastanku potpredsjednika Vlade mr Milutina Simovića sa gradonačenikom Glavnog grada Ivanom Vukovićem i predstavnicima Koordinacionog tima.  Na bazi tadašnjeg dogovora da se u što skorijem roku definiše model zajedničkih aktivnosti na terenu, kako bi se prvenstveno eliminisali slučajevi nelegalne eksploatacije, a potom sanirao devastirani prostor u vodotocima i na okolnom zemljištu, Koordinacioni tim je danas definisao dalje korake'', ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, predloženo je da se formiraju terenske međuresorske ekipe, u kojima će osim komunalnih policajaca i inspektora, vodoprivrednog inspektora, koji imaju nadležnost da pokrenu prekršajne prijave biti i saobraćajni policajci, kao i poljoprivredni inspektori s obzirom da se značajan dio nelegalnih aktivnosti obavlja na okolnom poljoprivrednom zemljištu. 

Gusinje da se više uključi u aktivnosti na zaštiti Grnčara

Povodom posljednjih slučajeva nelegalne eksploatacije na Grnčaru u Gusinju za koje su pokrenute prekršajne prijave, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Momčilo Blagojević ukazao je na potrebu veće uključenosti lokalne samouprave u suzbijanju ovakvih slučajeva koji, kako je istakao, prijete da ugroze kvalitetnu realizaciju izrade projekta regulacije Grnčara. 

On je dodao da su u okviru projekta u toku geodetska mjerenja čije rezultate ugrožavaju nelegalne aktivnosti time što narušavaju strukturu korita rijeke. On je izrazio uvjerenje da će Opština Gusinje prepoznati interes u realizaciji projekta regulacije koji je decenijska potreba tog područja i lokalnog stanovništva, te da će odlučnije angažovati komunalne službenike kojima je povjeren posao zaštite ovog vodotoka od nelegalne eksploatacije. 

Blagojević se ujedno zahvalio na doprinosu sportsko ribolovnim klubovima, NVO i građanima na pomoći i spremnosti na zajedničku akciju na svim vodotocima u Crnoj Gori. 

Još jednom su pozvani građani i civilni sektor da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na ranije otvorenu e-mail adresu [email protected]

Takođe, prijave mogu uputiti i Komunalnoj policiji Glavnog grada putem telefona na broj: 067 002 005. 


 

Komentari: 0

Novi komentar