Parlament završio raspravu o prijedlogu izmjena zakona o poreskom opterećenju na zarade

Povećati naplatu poreza i još smanjiti doprinose

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da se svako povećanje minimalne zarade i smanjenje opterećenja rada mora pažljivo analizirati i pripremiti. Kao ilustraciju naveo je primjer da smanjenje od dva procenta doprinosa za socijalno osiguranje umanjuje prihode budžeta za 24 miliona eura.
Objavljeno: 23. 07. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u parlamentu prilikom rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje saopštio da se to smanjenje neće odraziti na kvalitet zdravstvene zaštite građana, jer će se ispeglati. Poslanici su završili raspravu o ovom prijedlogu o kom će se naknadno izjasniti. Ministar je saopštio da bi svako normalan želio da minimalna zarada bude veća, a opterećenje rada manje, ali i dodao da se zalaže za male korake na duži rok.

- Tačno je da je naše opterećenje rada visoko, a da bi minimalna zarada trebala biti veća. Time se stalno bavimo - kazao je ministar. Komentarišući dodatno povećanje minimalca i smanjenje doprinosa, saopštio je da ne može obećati da li će to biti kroz budžet za 2020. ili u prvom kvartalu naredne godine. - Mogu samo reći da smo ovu izmjenu povećanja minimalne zarade sa 193 na 220 eura i smanjenje opterećenja rada analizirali kroz više modela sa svima i to pameti što smo imali u Ministarstvu finansija smo do maksimuma iskoristili i došlo se do izbalansiranog rješenja - kazao je ministar komentarišući zamjerke iz opozicije da je minimalna zarada i dalje najmanja u regionu, a opterećenje rada najveće. Na opreznost prilikom predlaganja zakona ovog tipa upozorio je i Predrag Sekulić (DPS), dok je Raško Konjević (SDP) kazao da je 67 centi dažbina na euro zarade najviše u regionu.

- Cifre su neumoljive. Može Vlada pričati o rastu BDP koliko god hoće, ali je istina da je prosječna zarada u prošloj godini manja 2,3 odsto nego godinu ranije, što pokazuju podaci CBCG - kazao je Konjević, podsjećajući na prijedloge o uvođenju neoporezivog dijela zarada, odnosno progresivnog oporezivanja i upozorio da se mora naći rješenje koje će privredu načiniti konkurentnijom. Aleksandar Damjanović je za progresivno oporezivanje i tvrdi da teret fiskalnog prilagođavanja snose građani i penzioneri. - Ključno je suzbijanje neplaćanja poreza, plaćanje dažbina na minimalac, a ostalo na ruke. Nije samo cilj da se poveća minimalac, nego da se smanji broj onih koji ga primaju - ocijenio je on.

Branko Radulović (DF) insistira da se siva ekonomija mora smanjivati svim silama, a Boris Mugoša (SD) je ocijenio da je povećanje minimalca i smanjenje stope poreza u zdravstvu realna mjera kompromisa. Kazao je da se mora nastaviti smanjivanje doprinosa i povećanje minimalca, ali i uticati na poslodavce koji su u sivoj zoni da se vrate u legalne tokove. Naveo je da je lako predlagati mjere koje zanimljivo zvuče, jer ne snose nikakvu odgovornost za njihovu primjenu.

Nebojša Medojević je ustvrdio da je sedamosam ljudi preko 100 firmi opralo 200 miliona eura, a na primjedbu potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbegua da ne pominje imena, odgovorio je da za svoje tvrdnje ima dokaze. Poslanici su juče završili raspravu o formiranju skupštinskog odbora koji će pratiti aktivnosti investitora na Mamuli i zakupca ,,Kraljičine plaže“.

Komentari: 0

Novi komentar