SLUČAJ TELEKOM: Saslušanjem svjedoka nastavljeno suđenje Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću

Revizor 2007. dao pozitivno mišljenje o ugovoru sa „Rolijem

Predstavnik Telekoma Pavle Đurović kazao je juče, svjedočeći u Višem sudu, da je nezavisni revizor 2007. godine dao pozitivno mišljenje o ugovoru sa firmom ,,Rawleigh Trading“ („Roli“).
Objavljeno: 23. 07. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je to saopštio na suđenju bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću koje Specijalno tužilaštvo tereti da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Telekom i pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji ,,Rawleigh Trading“ (,,Roli“) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama. Đurović, koji u Telekomu radi kao direktor korporativnih i pravnih poslova, saopštio je da je 27. oktobra 2005. godine održana sjednica upravnog odbora na kojoj je predloženo da se sačini ugovor sa firmom ,,Rawleigh Trading“ (,,Roli“) o izradi analize tržišta regiona, a za potrebe Telekoma.

TIM ZA ISTRAGU

-Koliko sam mogao da zaključim, prijedlog su dali izvršni direktor Moneta i predsjednik odbora Telekoma. Ne znam da li je ova odluka usvojena jednoglasno ili ne. Znam da je ovaj ugovor plaćen iz dva puta i to jednom avansno, a drugi put nakon izrade studije – dodao je Đurović. Kako je kazao, na računima koji su plaćeni, osim potpisa izvršnog direktora Moneta, bili su i potpisi finansijskih direktora Eštera Kašardija i Andreša Dunaija. Odgovarajući na pitanje sutkinje Evice Durutović, svjedok je kazao da plaćanje fakture i da li ima novca na računu, potvrđuje finansijski direktor, ali da ne zna da li je njihova obaveza bila da provjeravaju da li je došlo do izrade studije ili ne.

- Znam da je početkom 2006. godine revizija spriječila davanje mišljenja o finansijskom izvještaju i o tome su obavijestili Mađar Telekom. Znam i da je Mađar Telekom formirao tim koji se bavio istragom ugovora, ne znam tačno kojih sve, ali znam da je tu bio i ovaj. U tom trenutku Mađar Telekom je bio u vlasništvu Telekoma više od 76 odsto. Rezultati revizije znam da su dostavljeni Tužilaštvu i to direktno preko Telekoma. Tu se radilo o povjerljivim podacima pa ih nijesmo unosili u upisnike – kazao je Đurović.

Đurović je odgovarajući na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kazao da nijesu u posjedu dokumentacije da je prethodila neka komunikacija između firme ,,Roli“ i Moneta. -Telekom ne zavodi u arhivskim knjigama pripremnu dokumentaciju, već samo odluku odbora direktora i ugovor ako se potpiše. Ne znam koja je osoba bila zadužena za plaćanje realizacije ovog ugovora, ali moje mišljenje je da su to bili sami predlagači. Znam i da aneks ugovora obuhvata region i to Republiku Srpsku, Kosovo, Srbiju i Albaniju – odgovorio je svjedok na pitanje tužioca.

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

Pojašnjavajući detalje vezane za reviziju koja je rađena 2006. godine, Đurović je saopštio da ne zna da li je naknadno uslijedila neka instrukcija od revizora, ali je traženo da se uradi preknjižavanje sa konsultantskih ugovora na troškove. -To znači koliko sam upoznat, da se određeni novčani iznos prebacuje sa jednog konta na drugi. I nakon što je preknjižavanje završeno, 2007. godine dato je pozitivno mišljenje za ugovor - dodao je Đurović. On je naveo i da mu nije poznato da su postojali bilo kakvi rezultati interne revizije Mađar Telekoma u 2006. godini.

Sutkinja Evica Durutović pitala je tužioca zašto nije tokom istrage postavio sva pitanja nego to radi na glavnom pretresu. Na pitanje jednog od advokata odbrane Zorana Piperovića, da li su optuženi imali obavezu da ga obavještavaju o sastancima i odlukama sa odbora, svjedok je kazao da to nije trebalo da rade. - Ne mogu da se sjetim kada sam prvi put vidio zapisnik sa odbora, a ne znam ni kada je predat policiji. zapisnici stoje u firmi, a ne kod mene – rekao je Đurović.

Odgovarajući na pitanje Miodraga Ivanovića, svjedok je kazao da je dokumentacija dostavljena Tužilaštvu nakon što su ih obavijestili „da je pokrenut izviđaj i da ima elemenat krivičnog djela u odnosu na aktere ugovora“. - Nijesam službeno upoznat da su iz Mađar Telekoma došli i pokupili dokumentaciju i to nije uobičajeno da rade – kazao je Đurović. Odgovarajući na pitanje Olega Obradovića, on je kazao da kontroling (upravljačko računovodstvo) provjerava opravdanost određenog posla, ulaska u posao te i da li firma ima finansijskih mogućnosti. Tužilac, odbrana i optuženi nijesu imali primjedbi na iskaz. Advokat Piperović je primijetio da je svjedok ograničen u saznanjima.

Suđenje se nastavlja 3. oktobra kada će se kao svjedoci u nastavku dokaznog postupka saslušati Slavko Carić, član upravnog odbora Telekoma za 2005-2006, u ime manjinskih akcionara, te finansijski direktori u Mađar Telekomu Ešter Košardi i Andraš Dunai.

Komentari: 0

Novi komentar