Načelnik Generalštaba VCG i komandant Vrhovne komande ACT potpisali deklaraciju

Zvanično okončan proces integracije Crne Gore u NATO

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić, i komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju (ACT), Andre Lanata, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije naše države u NATO. 
Objavljeno: 23. 07. 2019 - 11:45 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zvanicno okoncan proces integracije Crne Gore u NATO
Foto: Portal Analitika

„Crna Gora je ispunila sve obaveze i ciljeve koji su joj bili postavljeni i pokazala da od danas može da održava i razvija deklarisane sposobnosti. Najvažnije je da smo ukupne odbrambene sposobnositi prilagodili NATO procesu planiranja odbrane“, rekao je Dakić.

U VCG se danas, prema njegovim riječima, realizuju tri ključna procesa – reforma vojske, njeno opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. U toku procesa integracije u NATO, odbrambene snage stekle su, kaže Dakić, „status efikasne vojske koja je sposobna i spremna da izvrši sve zadatke kako na nacionalnom, teko i na međunarodnom planu“.

„Kada govorimo o modernizaciji, napravili smo značajne korake. Prošle godine smo u operativnu upotrebu VCG uveli tri nova helikoptera, a ove završili smo i konverziju jedne raketne topovnjače u patrolni brod. Takav isti projekat počećemo da realizujemo i ove godine. Sve daklarisane snage opremili smo najsavremenijom zaštitnom opremom, najsavremenijim sredstvima komunikacije i drugom opremom. Ono što je najznačajnije, a realizovaće se u narednom periodu, jeste opremanje deklarisanih sastava sa lako oklopnim borbenim vozilima, čime ćemo ih dovesti u puni stepen borbene spremnosti“, naglasio je Dakić.

2307dakiclanata2

Načelnik Generalštaba VCG zahvalio se na uspostavljanju NATO misije zaštite vazdušnog prostora naše zemlje, te poručio da će Crna Gora učestvovanjem u međunarodnim misijama nastaviti da doprinosi sistemu kolektivne bezbjednosti.

VCG pristupiće profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO standarde i pokazala da je država kredibilan i pouzdan saveznik u Alijansi“, zaključio je on.

Lanata je rekao je da je kraj procesa integracije Crne Gore u NATO sjajan uspjeh i za našu državu i za Alijansu.

„Uradili ste fantastičan posao tokom pristupanja, ali i tokom integracije institucija u NATO. Vaš uspjeh rezultat je kolektivnog napora svih institucija, prije svega VCG, ministarstava i drugih vladinih službi. Impresioran sam vašom posvećenošću da doprinosite NATO-u”, poručio je on.

Komentari: 5

Nick

23. 07. 2019 - 12:37

SAD možemo na Rusiju, Venecuelu i ostale države koje ne žele da se pokore
danilo s.

23. 07. 2019 - 13:24

Nick, Sada možemo da počinemo od vas i vama sličnih pametnjakovića.
Realista

23. 07. 2019 - 13:43

Sve je super, samo bi valjalo da nam doniraju neke helikoptere, kao što su dali Albaniji... Treba nam bar 30tak helikoptera, sa ovim što imamo ne možemo ni požare ugasit...
xy

23. 07. 2019 - 14:55

Baš brineš za Crnu Goru?
Niko

24. 07. 2019 - 04:58

Nijesmo prosjaci pa da tražimo da nam sve neko nešto donira.
Novi komentar