Bivši gradonačelnik Londona

Džonson novi premijer Velike Britanije

Članovi britanske Konzervativne partije izabrali su danas Borisa Džonsona za novog predsjednika koji će, slijedom zakona, u srijedu biti imenovan za premijera Velike Britanije nakon ostavke Tereze Mej.
Objavljeno: 23. 07. 2019 - 13:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Džonson će naslijediti Mej na poziciji čelnika Konzervativne partije, a s obzirom na to da je ta stranka osvojila najveći broj glasova na prošlim paralmentarnim izborima, zakonski slijedi da novi predsjednik partije postaje novi premijer.

On se u utrci za čelnika stranke, tj. premijera države, takmičio protiv Džeremija Hanta, aktuelnog ministra vanjskih poslova, čije su šanse, tvrdili su analitičari, bile izuzetno male. S druge strane, nemali broj konzervativaca kazao je da ne želi biti u partiji koju vodi "brexitaš" i bivši gradonačelnik Londona Džonson.

Džonson je bio jedan od najagresivnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a kao bišvi novinar često je satirično kritikovao 28-članu uniju. Iako je do danas bio član parlamenta, najpoznatiji je po svojoj ulozi načelnika Londona od 2008. do 2016. godine.

Kritičari tvrde kako su njegove ideje o načinu izlaska Britanije iz EU nerealne, da iznosi nemoguće uslove i da će on kao premijer samo otežati "porođajne muke" nove i nezavisne Velike Britanije.

Ono što je politički zanimljivo jeste činjenica da je najveći Džonsonov ljubitelj američki predsjednik Donald Tramp, dok je Džonson kritikovao Trampovu odluku o zabrani ulaska državljana muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trampove podrške, a i sličnosti u frizurama, Johnsona često nazivaju "engleski Tramp". Ipak, sličnosti, kažu mnogi, idu i dalje od toga.

Kako se tvrdi, on je političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava, a koje na jedan ili drugi način uznemiruju javnost - upravo kao i Donald Tramp.

Obojica su imali škakljive izjave o manjinama, posebno o muslimanima i crncima. Obojica, tvrde kritičari, kažu da se bore protiv establišmenta, a k tome obojica dolaze upravo iz tog establišmenta, mada često kažu da dolaze "iz naroda" i da ih narod voli.

Što se tiče Brexita, Džonson ga je glasno podržavao, a kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, Johnson je stao na stranu pregovaranja s Briselom, odbacujući ideju o plaćanju "računa" za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

S druge strane, Džonson je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora, promovišući zaštitu okoline, vožnju bicikla i slično.

Kako god, on je obećao da će dovršiti izlazak Velike Britanije iz EU, a onda će, kažu analitičari, Džonson smjer Londona okrenuti prema zapadu ka Sjedinjenim Američkim Državama. Ta zemlja će Velikoj Britaniji, kažu poznavatelji prilika, biti poluga moći jednom kada London raskrsti s Briselom.

Komentari: 5

žika guslar

23. 07. 2019 - 13:23

E Osvalde Mozli, kak poživaješ?
Tako je.

23. 07. 2019 - 13:29

Bravo Boris!!!!! Sad otpustiti birokrate Liberane Evropske parayite koji ne vide dalje od svoje udobne stolice.
zelenas

23. 07. 2019 - 19:40

prije par godina zelio je da deportuje svu emigraciju, pa mu nadjose da je i on Emigrant pradjed Kemal a djed Osman iz Turske je....
PMč

23. 07. 2019 - 21:45

Kraljičin rođak. Ima u rodoslovu i neke turske velikaše,a to "đed,prađed", je fake news sa interneta.Ne smije imigraciono da mu se primakne. Srećno Borise,nadam se da ni put ovamo nećeš mnogo gledati sad kad otkačiš lipsalu EU
zelenas

24. 07. 2019 - 00:15

https://www.youtube.com/watch?v=8AoL1-b_Vs0
Novi komentar