Judžin Šumejker

Prvi čovjek koji je sahranjen na Mjesecu


Judžin Šumejker, američki geolog i jedan od osnivača polja planetarne nauke, imao je neobičnu posmrtnu želju– da postane dio Mjeseca, makar kao prašina.
Objavljeno: 23. 07. 2019 - 15:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako je po struci geolog, svoju profesiju je stopio sa astronomijom, koristeći veliku svemirsku trku da proučava površinu Mjeseca, planeta i kometa. Trenirao je astronaute koji su putovali na Mjesec, a čak je bio angažovan da govori o statusu misija na Mjesec ispred NASA-e, kao sagovornik legende novinarstva Valtera Kronkita.

Kumovao je mnogim kraterima, dolinama i brdima na Mjesecu, a njegove zasluge bile su tako velike da je čak čitava kometa nazvana po njemu. Kometa Šumejker – Levi 9, okupirala je pažnju čitavog svijeta, kada se sudarila sa Jupiterom, 1994. godine. 

Zahvaljujući ovoj kometi, naučnici su otkrili da se Jupiter ponaša kao značajan, “vakuum-čistač”, koji usisava potencijalne prijetnje po Zemlju.

Šumejker je u kasnijim godinama svog života putovao širom svijeta kako bi pratio tragove koji bi ga odveli ka novom krateru na Mjesecu, koji je prošao nezapaženo. Jedno od tih putovanja se završilo tragično – sudarom automobila, koja je po Šumejkera bila tragična. Njegov pepeo je zapečaćen u cilindričnoj, metalnoj kutiji i poslat na Mjesec – čime je postao prva osoba sahranjena na vanzemaljskoj površini.

Supruga Judžina Šumejkera, Kerolin, takođe je zaslužna za mnoga otkrića, a posjedovala je fotografiju komete “Hale-Bopp”, na čijoj poleđini je stajao citat iz djela “Romeo i Julija”: “I kada on umre, uzmite ga i urežite ga u male zvijezde. A on će učiniti da lice raja izgleda božanstveno, toliko da će čitav svijet biti zaljubljen u noć, i neće obraćati pažnju na sjajno Sunce.”

Inspirisana svemirskom fikcijom, “Zvjezdane staze”, mnoga preduzeća nudila su povoljne svemirske sahrane. Mnoge od tih kapsula sa pepelom lansirane su nisko u Zemljinu orbitu, pa bi ubrzo pale u atmosferu i izgorjele.

“Svemirski raj” želi da pepeo ljudi pošalje na Mjesec, i to po cijeni od oko 10 000 dolara, što je jednako prosječnoj cijeni uobičajenih sahrana u Americi.
 

Komentari: 3

Kometa

23. 07. 2019 - 15:17

“vakuum-čistač”?! Šalite se, zar ne? Ovo se nekada prevodilo kao usisivač...
gost

24. 07. 2019 - 08:29

Hahahaha Istina...
"...kao prašina"

25. 07. 2019 - 07:06

...ne može postati - jer se tamo ne može raspasti: Možda zato i želi tamo da legne: Sjećate li se slika od skoro onog nesrećnog ruskok kosmonauta koji zbog tehničkog malera nije mogao da se vrati. O njemu se ćutalo - nije se znalo.A koliko je takvih slično završil? To nećemo nikada znati!
Novi komentar