Padaju istorijski rekordi

Talas ekstremne vrućine hara Evropom, najgore tek dolazi


Kratak, ali snažan vreli talas zahvatio je danas sjeverozapadnu Evropu pojačavajući strah od još veće suše, a rekordna temperatura izmjerena je u francuskom gradu Bordou.

Objavljeno: 23. 07. 2019 - 21:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

U utorak poslijepodne u Bordou je izmjereno 41,2 Celzijusova stepena, što je novi rekord.

Najgore tek dolazi

Temperature će idućih dana nastaviti da rastu u čitavoj zapadnoj Evropi, ali već u petak počeće padati, predviđaju meteorološke službe.

Vlasti u francuskoj prijestonici uvele su treći od četiri stepena plana odbrane od ekstremnih temperatura koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima, kao i postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Slične se mjere sprovode i u drugim evropskim gradovima. U Beču, u Austriji, gradske vlasti su pomogle u razvoju nove aplikacije pod nazivom "Gradske oaze" pomoću koje stanovnici mogu pronaći mjesta za osvježenje: parkove, fontane i slično.

Učesnici biciklističke trke Tour de France češće piju, svakog sata dobijaju tri boce ili 1,5 l vode.

Zatvoreni nuklearni reaktori

Druga žrtva toplotnog talasa je francuska elektrokompanija EDF koja je ove sedmice morala zaustaviti dva nuklearna reaktora u elektrani u Golfeču, na jugozapadu Francuske, zbog temperature vode u rijeci Garoni koja se koristi za hlađenje reaktora.

U Belgiji se upozorenje na "jaku žegu" u utorak odnosi na sve dijelove zemlje osim obale i na snazi je do petka u ponoć. Očekuje se temperatura veća od istirijskog rekorda, 38,8 Celzijusovih stepeni, zabilježenog 27. jula 1947.

Uvedene zabrane pušenja

U zapadnoj Flandriji guverner je u utorak izdao zabranu pušenja i paljenja vatre na otvorenom zbog opasnosti od požara.

I u Holandiji je proglašen "narandžasti" alarm, osim najsjevernijih ostrva.

U Njemačkoj bi se živa ovih dana mogla popeti do 41 u okolini Kelna, a u saveznoj pokrajini Sarskoj očekuje se rušenje rekorda iz 2015. kada je izmjereno 40,3 stepeni, objavila je njemačka meteorološka služba DWD.

U Britaniji se očekuju istorijski rekordi

Britanske vlasti za javno zdravstvo preporučile su Britancima da hodaju po hladu i suzdržavaju se od "pretjerane" konzumacije alkohola.

Na jugoistoku Engleske u četvrtak se očekuje 37 stepeni, što je više od najviše temperature izmjerene u julu (36,7 stepeni) i približava se rekordu iz avgusta 2003. kada je bilo zabilježeno 38,5 Celzijusovih stepeni.

 

Komentari: 0

Novi komentar