Strategija razvoja UCG za period 2019/2024. godine predviđa brojne iskorake

U fokusu i identitet

Univerzitet Crne Gore sljedeće godine će da uvede nove ili da reformiše postojeće predmete u okviru kojih će se izučavati pitanja od značaja za crnogorski identitet, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 06:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova visokoškolska ustanova to je predvidjela nedavno usvojenom Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore za period od 2019. do 2024. godine, a naš nezvanični sagovornik kazao je da će to, najvjerovatnije, biti učinjeno već naredne godine.

„Ideja je da uvedemo nove ili makar modifikujemo postojeće predmete koji se bave identitetom“, kazao je naš sagovornik.

NAUČNI SKUPOVI

U dokumentu koji je nedavno usvojio Upravni odbor UCG precizirano je da će to biti pokazatelj podsticanju izučavanja, promovisanja i kritičke analize pitanja od značaja za nacionalni identitet. Pojašnjeno je da se ta zamisao, između ostalog, planira realizovati i kroz godišnje organizovanje najmanje jednog naučnog skupa/okruglog stola koji se odnosi na izučavanje kulturno- istorijskog nasljeđa i crnogorskog identiteta.

U planu je i da godišnje najmanje jedan prijavljen projekat Univerziteta i javnih institucija bude usmjeren na promociju i očuvanje nacionalnog identiteta i nasljeđa. Odgovorni za realizaciju svih ovih mjera, kako je navedeno u Strategiji, su rektorski kolegijum, organizacione jedinice, ministarstva kulture, prosvjete i Akademija nauka i umjetnosti.

Resursi su UCG, međunarodni i nacionalni projekti.

Univerzitet planira, u sklopu podrške kulturnom i društvenom razvoju, da radi i na podsticanju izučavanja i promovisanja njegovanja kulture različitosti i tolerancije, kao autentičnih vrijednosti crnogorskog društva. Podsticaće, kako dodaju, i izučavanje i promovisanje održivog razvoja crnogorskog društva i države.

Ovom strategijom predviđeno je, između ostalog, i da se popuni nastavni proces sopstvenim kadrom u obimu od najmanje 85 odsto, te da se poveća broj saradnika u nastavi/istraživanju za najmanje 25 odsto.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 1

marko m

24. 07. 2019 - 09:32

Kakva crna strategija, imate pojavu da vecina studenata drzavnog i privatnog univerziteta putem prepisivanja zavrsavaju ispite... Javna je tajna da je ta pojava uzela itekako maha i svi cute... Vec se osjeca priliv loseg kadra od uvodjenja bolonje...
Novi komentar