Fejsbuk u centru pažnje

Velika istraga Vlade SAD protiv vodećih tehnoloških firmi

Američko ministarstvo pravosuđa kaže da otvara široku "antitrast istragu" velikih tehnoloških kompanija i provjeru da li njihove onlajn platforme štete konkurenciji, potiskuju inovacije ili na drugi način štete potrošačima.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sve veći broj poslanika već je tražio strože propise ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

Predsjednik Donald Tramp je posljednjih mjeseci takođe nemilosrdno kritikovao velike tehnološke kompanije.

Dnevnik "Vašington post" izvještava da će Federalna komisija za trgovinu objaviti da je "Fejsbuk" obmanuo korisnike da poštuje njihovu privatnost, što je dio te procedure koja će se, kako izgleda, u slučaju te firme završiti poravnanjem.

To savezno tijelo za nadzor poslovanja će navodno utvrditi da je "Fejsbuk" prevario korisnike o tome kako koristi njihove brojeve telefona koje je od njih tražio kao dio sigurnosnih mjera, a drugo je to što im nije dao dovoljno informacija o tome kako da isključe "alat" za prepoznavanje lica s fotografija.

Oglašivači su navodno mogli da reklamama i ponudama ciljaju korisnike koji su dali svoj telefonski broj.

Po navodima, pritužbe će biti detaljno opisane u srijedu, "Fjesbuk" neće morati da prizna krivicu, ali će morati da se podvrgne federalnom nadzoru, piše list.

Komentari: 0

Novi komentar