U Gradskom muzeju

Herceg Novi: Izložba ikona svetaca

Galatea Gallery i JU Gradski muzej „Mirko Komnenović” Herceg Novi priređuju Izložbu „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica koji se slave u Crnoj Gori”.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 08:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postavku u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović”, u četvrtak 25.07.2019.godine u 21 sat otvoriće potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Izvod iz predgovora u katalogu Dr Aleksandra Čilikova, istoričara umjetnosti:

„Ikone (grčki: eikon / slika, lik..), kao reprezentativni izraz likovne umjetnosti hrišćanskog srednjeg vijeka, predstavljaju djela sa isključivo religioznom tematikom / likove Hrista, Bogorodice, proroka, svetitelja i svetiteljki, te ilustracije brojnih događaja iz istorije hrišćanstva. U danas uobičajenoj terminologiji pojam ikone se prvenstveno odnosi na ostvarenja iz domena štafelajnog slikarstva karakteristična, dominantno za umjetnost pravoslavnog Istoka / proizašle iz grandiozne slikarske tradicije vizantijske umjetničke kulture.

 

sveti-petar-pavle

 

Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg vijeka. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka. Umjetnost slikanja ikona aktuelna je i danas o čemu svjedoče i djela - kanonski opravdana, slikarski kvalitetna i sa notom ličnog pečata - koja se predstavljaju publici u bašti Gradskog muzeja „Mirko Komnenović” u Herceg Novom“.

Komentari: 0

Novi komentar