Avganistan

Hrvatski vojnici napadnuti u Kabulu, trojica teže povrijeđena

Rano jutros dogodio se napad na vozilo hrvatske vojske u Kabulu, u Afganistanu. Povrijeđena su tri hrvatska vojnika od kojih je jedan u životnoj opasnosti zbog teških povreda glave. Ostala dvojica imaju teže povrede, ali su van životne opasnosti.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radi se o izolovanm napadu a ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Avganistanu su na sigurnom. Rekao je to upravo na vanrednoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, rekavši da je  o događaju razgovarao s premijerom i predsjednicom Hrvatske.

"Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, u Avganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri povrijeđena hrvatska vojnika, od kojih je jedan (1992. godište) zadobio teške tjelesne povrede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica vojnika (1992. i 1987. godište) zadobila su teže povrede, ali se nalaze van životne opasnoti. Konkretno se kod jednog pripadnika radi o lomu noge, a kod drugog o povredi  ruke. Radi se izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom", rekao je ministar Krstičević.

Povrijeđeni su pripadnici specijalnih snaga Hrvatske vojske koji u Avganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga, njihov zadatak je savjetovati menadžment Centra za obuku specijalne policije, kako organizovati i sprovoditi obuku.

Hrvatski su vojnici oko osam sati krenuli iz kampa Gibson, u sklupu aerodromna Kaja u Kabulu, gdje su smješteni. Iz kampa Gibson krenuo je konvoj s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom su vozilu bile tri osobe. Hrvatski vojnici bili su u tri vozila, a u druga dva su bili Avganistanci.

"U 8 sati i 45 minuta, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže", kazali su iz Ministartstva odbrane Hrvatske na presu i dodali da je uviđaj u toku.