Istraživanje pokazalo

Sve manje tinejdžera konzumira marihuanu nakon njene legalizacije u SAD


Dugo se pretpostavljalo da su industrije alkohola i duvanskih proizvoda protivnici rasprostranjene legalizacije marihuane, jer bi dostupnost legalne marihuane mogla smanjiti njihove tržišne udjele.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 11:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novo istraživanje sprovedeno u SAD-u podupire tu teoriju jer je interes za alkohol smanjen nakon legalizacije marihuane u pojedinim američkim saveznim državama. Ipak, iz još uvijek nepoznatih razlog,a prodaja duvanskih proizvoa porasla je u isto vrijeme kada je prodaja alkohola pala.

Koristeći podatke vodećeg veb portala sa sjedištem u SAD-u, istraživači s Univerziteta Terry College u državi Džordžija pokušali su bolje razumjeti kako legalizacija marihuane utiče na različita tržišta. Rezultati istraživanja pokazali su da je onlajn pretraživanje alkohola palo za 11 posto nakon legalizacije marihuane, dok su duvanski proizvodi pretraživani 8 posto više puta. 

"Čini se da industrija alkohola ima valjane razloge za zabrinutost zbog legalne marihuane i možda će trebati kreativne strategije kako bi izbjegla pad prodaje na tržištu", rekao je Pengjuan Vang, koautor ovog istraživanja. 

Osim toga, nakon legalizacije marihuane u rekreativne svrhe odrasle osobe pretraživale su marihuanu 18 puta više, dok su mladi u dobi od 19 i manje godina neznatno smanjili pretraživanje marihuane na internetu.

"Šira javnost bila je zabrinuta zbog legalizacije marihuane u rekreativne svrhe, no čini se da zbog tog poteza tinejdžeri gube interes za korišćenje marihuane", naveli su istraživači.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Informs Marketing Science.
 

Komentari: 0

Novi komentar