INTERVJU: Milan Knežević, jedan od lidera DF-a

Prozivaju Carevića, a u stavu mirno slušaju Đukanovića u Ambasadi SAD-a

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, kazao je da u ovom trenutku ne postoji ni teoretska mogućnost da se poslanici tog političkog saveza vrate u skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva.
Objavljeno: 25. 07. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Nakon što su, zloupotrebljavajući Viši i Apelacioni sud, odlučili da Nebojšu Medojevića i mene ʼstaveʼ u zatvor, i to bez skidanja imuniteta, što se tiče DF-a, bilo kakav vid konstruktivnosti i dijaloga u Odboru do daljnjeg je isključen“, saopštio je on Portalu Analitika.

Odgovarajući na pitanje da li DF razmišlja da bojkotuje parlamentarne izbore naredne godine, Knežević je podsjetio da su oni s pokretom „Odupri se“ potpisali sporazum koji uključuje i bojkot izbora.

„I za nas je taj sporazum obavezujući. Koliko vidim, neki potpisnici ovog sporazuma sad bježe od vlastitog potpisa i najavljuju učešće na izborima. Zato smatram izuzetno važnim da prije svega utvrdimo da li sporazum i dalje važi, jer način na koji ga tumače pojedini opozicioni lideri ukazuje na to da su oni već sastavili predizborne koalicije i poslaničke liste, što predstavlja jedan vid kapitulacije pred DPS-om“, smatra on.

Upitan da li budvanskoj vlasti prijeti kotorski scenario, Knežević odgovara da je DF spreman na razgovor s koalicionim partnerima u tom gradu, ali da ne prihvata ucjene i opstrukcije.

„A svako ko želi ʼkotorskiʼ scenario u Budvi preuzima veliku odgovornost ne samo pred građanima ovog grada, nego čitavom opozicionom javnošću koja neće podržati eventualni gubitak još jednog ʼopozicionogʼ grada“, smatra funkcioner DF-a.

2707milanknezevic

Knežević kaže da ne zamjera predsjedniku Opštine Budva, Marku Careviću, što se sastao s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Carević nije prvi a ni posljednji gradonačelnik iz opozicionih redova koji je imao sastanke s premijerom, predsjednikom i ministrima, a koji su se odnosili na razvoj grada i realizaciju kapitalnih investicija. Kad bih bio maliciozan, mogao bih i ja postaviti pitanje kako su neki opozicioni lideri na prijemu u Američkoj ambasadi u stavu mirno slušali govor Mila Đukanovića kao počasnog gosta, iako su i prije početka prijema bili upoznati s protokolom. Zašto niko u znak protesta nije napustio prijem, već su svojim prisustvom i aplauzima dali puni legitimitet riječima Đukanovića?“, navodi on.

ANALITIKA: Da li ste zadovoljni rezultatima CEDEM-ovog istraživanja koji pokazuju da DF podržava 15,6 odsto građana?

KNEŽEVIĆ: CEDEM-ovo istraživanje javnog mnjenja ni u jednom segmentu ne odražava istinske društveno-političke stavove crnogorskih građana. Stranka čiji sam predsjednik redovno radi istraživanja javnog mnjenja, i mogu reći da se u ovom trenutku DPS nalazi na istorijskom minimumu, a DF na pozicijama iz izborne kampanje 2016. godine. A to znači da  naš savez, kao ubjedljivo najjači opozicioni subjekt, s drugim opozicionim partijama ima dominantnu parlamentarnu većinu.

ANALITIKA: Premijer Duško Marković rekao je prije nekoliko dana da tehnička vlada, u ovom trenutku, nije opcija. Očekujete li da Marković promijeni mišljenje i da tehnička vlada ipak bude formirana?

KNEŽEVIĆ: Stavovi Duška Markovića odavno nisu obavezujući ni u DPS-u, a kamoli na ukupnoj političkoj sceni. Da podsjetim, upravo je aktuelni premijer u Skupštini ponudio opoziciji određeni model prelazne ili tehničke vlade, da bi ga Milo Đukanović sljedećeg dana demantovao pojašnjavajući što je Marković htio da kaže, a to svakako nije formiranje tehničke vlade. Tako da novi stav Markovića treba uzeti s rezervom dok se ne oglasi predsjednik DPS-a.

Što se tiče našeg saveza, već smo u nekoliko navrata saopštili da isključivu odgovornost što se država nalazi u društveno-političkom ćorsokaku snosi upravo DPS. DF svakako nema namjeru da bude dekor u simuliranju demokratskih procesa, već nastavljamo još snažnije beskompromisno opoziciono djelovanje na rušenju ovog režima.

1508milanknezevic4

ANALITIKA: Razmišlja li vaš politički savez o bojkotu parlamentarnih izbora 2020. godine?

KNEŽEVIĆ: Mi smo pred deset hiljada građana, početkom aprila, na Trgu Republike, potpisali sporazum koji između ostalog podrazumijeva i bojkot parlamentarnih izbora 2020. I za nas je taj sporazum obavezujući. Koliko vidim, neki potpisnici ovog sporazuma sad bježe od vlastitog potpisa i najavljuju učešće na izborima. Zato smatram izuzetno važnim da prije svega utvrdimo da li sporazum i dalje važi, jer način na koji ga tumače pojedini opozicioni lideri ukazuje na to da su oni već sastavili predizborne koalicije i poslaničke liste, što predstavlja jedan vid kapitulacije pred DPS-om.

ANALITIKA: Je li cilj političkih predstavnika Srba u Crnoj Gori ulazak u vlast nakon parlamentarnih izbora?

KNEŽEVIĆ: Već izvjesno vrijeme u crnogorskoj javnosti plasira se teza kako bi svi problemi srpskog naroda bili riješeni ulaskom u vladu kojom neformalno upravlja Milo Đukanović. Što se mene tiče, jasno saopštavam da neću biti dio nikakvog dogovora s DPS-om, niti mislim da bih ministarskom ili nekom drugom funkcijom mogao kompenzovati genocidnu politiku koju Đukanović pojačano sprovodi od 2000. prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Niti smatram da će ulaskom bilo kog srpskog političara u vladu biti povučena odluka o priznanju Kosova, niti će srpski jezik postati službeni u Ustavu, niti će DPS odustati od formiranja partijske crkve i otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, niti će se desiti išta spektakularno u poboljšanju položaja srpskog naroda. Osim što bi još jedan ili dva ministra dobili policijsku pratnju i ti-nu-ni-nu sirenama zaustavljali saobraćaj na Blažovom mostu.

I danas se prepričava situacija iz vremena prelazne vlade kad je jedan opozicioni ministar u pretkabinetu čekao tri i po sata da ga primi Milo Đukanović. U međuvremenu, pored opozicionog ministra kod Đukanovića su ulazili novinari, savjetnici, sekretarice, da bi na kraju ušla i čistačica, dok se Đukanović od smijeha previjao na kanabeu ispijajući konjak, i primio ga tek sljedećeg dana.

Valjda je svakom jasno da Đukanović ne želi Srbe u vladi kao ravnopravne partnere, već kao sluge svedene na statističku grešku i sitne privilegije. Ni ja, niti iko moj, nikad nikom nije služio, osim otadžbini, i to smo redovno plaćali životima ili političkim robijama. A najmanje sam spreman da služim Đukanoviću i DPS-u. Ovo ne znači da ikom iz srpskog političkog miljea branim da uđe u vladu s DPS-om, ali svakako neću pristati da budem označen kao izdajnik zato što neću s Đukanovićem, a da oni koji bi da uđu u njegovu vladu budu predstavljeni kao nacionalni heroji.

0905milanknezevic

ANALITIKA: Postoji li mogućnost da se DF na jesen vrati u skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva?

KNEŽEVIĆ: U ovom trenutku ne postoji ni teoretska mogućnost da se DF vrati u Odbor. Nakon što su, zloupotrebljavajući Viši i Apelacioni sud, odlučili da Nebojšu Medojevića i mene ʼstaveʼ u zatvor, i to bez skidanja imuniteta, što se tiče DF-a, bilo kakav vid konstruktivnosti i dijaloga u Odboru do daljnjeg je isključen.

ANALITIKA: Šta mislite o ideji predsjednika Đukanovića o formiranju pravoslavne crkve Crne Gore, bez nacionalnog predznaka, koja bi, kako je rekao, donijela pravoslavno pomirenje u našoj zemlji?

KNEŽEVIĆ: Ideja o formiranju tzv. crnogorske pravoslavne crkve i najava otimanja hramova i imovine SPC u Crnoj Gori nikako ne može doprinijeti pravoslavnom pomirenju, naprotiv, ubrzano će nas uvesti u građanske sukobe s nesagledivim posljedicama.

ANALITIKA: Kako gledate na ponovo aktuelnu krizu budvanske vlasti? Strahujete li od kotorskog scenarija?

KNEŽEVIĆ: DF je zainteresovan za opstanak opozicione vlasti u Budvi, ali sigurno ne po svaku cijenu. Spremni smo na razgovor s našim koalicionim partnerima iz opozicije, ali na jasnim opštim principima, bez ucjena i opstrukcije. A svako ko želi ʼkotorskiʼ scenario u Budvi preuzima veliku odgovornost ne samo pred građanima ovog grada, nego čitavom opozicionom javnošću koja neće podržati eventualni gubitak još jednog ʼopozicionogʼ grada. Zato smatram da se treba vratiti razgovoru, jer sitne politikantske smicalice koje se spinuju kroz pojedine medijske naslove, nikom neće donijeti nijedan glas, naprotiv.

mandicknezevic4

ANALITIKA: Smeta li Vam što se predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, sastajao s Milom Đukanovićem?

KNEŽEVIĆ: Marko Bato Carević, kao gradonačelnik Budve, u okviru svojih ovlašćenja prinuđen je da ima određeni vid komunikacije s predstavnicima državnih institucija, od kojih u značajnoj mjeri zavisi razvoj grada. Nije prvi a ni posljednji gradonačelnik iz opozicionih redova koji je imao sastanke s premijerom, predsjednikom i ministrima, a koji su se odnosili na razvoj grada i realizaciju kapitalnih investicija. Kad bih bio maliciozan, mogao bih i ja postaviti pitanje kako su neki opozicioni lideri na prijemu u Američkoj ambasadi u stavu mirno slušali govor Mila Đukanovića kao počasnog gosta, iako su i prije početka prijema bili upoznati s protokolom. Zašto niko u znak protesta nije napustio prijem, već su svojim prisustvom i aplauzima dali puni legitimitet riječima Đukanovića?

ANALITIKA: U kakvim ste odnosima Vi i Andrija Mandić s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem? Bilo je glasina da su oni zahladnili nakon presude za pokušaj terorizma.

KNEŽEVIĆ: Dovoljno dugo sam u politici da bih određene režimsko-medijske-senzacionalističke spinove tumačio kao političku konstantu. Naši odnosi s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uvijek su bili korektni i otvoreni. Uostalom, to se potvrdilo i prilikom našeg posljednjeg susreta u Kraljevu.

ANALITIKA: Očekujete li da Apelacioni sud poništi presudu Višeg suda kojom ste osuđeni na pet godina zatvora zbog pokušaja terorizma?

KNEŽEVIĆ: Da bih uopšte razmišljao o bilo kakvim odlukama Apelacionog suda, prvo moram dobiti pisani otpravak presude iz Višeg suda. Podsjetiću, radi se o istom Višem i Apelacionom sudu koji su krajem 2018. godine donijeli i potvrdili Rješenje o stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i mene, tvrdeći da poslanik ima imunitet samo dok se nalazi u plenarnoj sali. Čast izuzecima u Višem i Apelacionom sudu, ali nakon objavljenih telefonskih razgovora Milana Roćena, valjda više niko ne misli da je Suzana Mugoša donijela samostalnu odluku i u skladu sa ZKP-om.

Komentari: 28

Gradjanske sukobe?

25. 07. 2019 - 00:51

Svrbi vas Velje Srbalje capra opet. Ma ce ve NATO ovaj put finalno pocesati.
Vasilije

25. 07. 2019 - 02:29

Bravo Milane, takvog lidera treba pravoslavna CG.
Psihijatar

25. 07. 2019 - 12:10

Muči.
@ Vasilije

25. 07. 2019 - 14:45

Kuku vam uglavu sa ovakvim liderom. On je svugde samo ne u CG. proda je CG tako ce i Serbiju i Ruse. Znas ono ko da vise.
lolo

25. 07. 2019 - 15:22

Cut!!
Rukfaš

25. 07. 2019 - 06:11

Malo mi je bez veze da brojim koliko je puta u razgovoru Pipun pomenuo Đukanovića. Ali mi se čini da on njega obožava...
RS 3

25. 07. 2019 - 06:38

Ovo i ovakvi,drže DPS na vlasti.
Komsija

25. 07. 2019 - 07:19

Kada nekoga ne obavezuje ni Država što bi ga drugo moglo obavezivati !!! ...............
Kod "Boba"

25. 07. 2019 - 08:12

Gdin je bio u Ambasadi i poznaje njen protokol!? A zbog zašto je bio tamo a nije prodavao pipune?
xy

25. 07. 2019 - 09:44

Ajmo više sa tom pravosnažnom presudom, da se odmorimo od gibaničara.
Azra01

25. 07. 2019 - 12:34

A greote od Knezevica nevinog ga osudili. Ne mlati svega ti
CiciMici

25. 07. 2019 - 12:35

Da je srece posle svega sto je Knezevic uradio ne bi mu se dalo da ista kaze. Bruka za politiku
Dakica

25. 07. 2019 - 12:35

Koga jos zanima sta ce Knezevic da kaze posle svega sto je uradio
Srna

25. 07. 2019 - 12:36

Zasto je on jos uvijek na slobodi?
FreeMontenegro

25. 07. 2019 - 12:58

e ovako pipune...ti mora da si bio mortus pijan kad kazes da je bilo deset hiljada građana, početkom aprila, i to na Trgu Republike....jedva ste i dvije skupili a i to je premnogo...a i trg republike ne postoji...to je Trg Nezavisnosti dje sam bio sa preko 30000 ljudi 2006godine.....
Ćalasan

25. 07. 2019 - 13:19

Pipun je prerano odbijen od sise? Ne razumajte mu se! Njegovi čobani su mnogo opsaniji.
Stefo12

25. 07. 2019 - 13:26

Taši taši tanana kad ode u ambasadu a u slobodno vrijeme glumi veleopozicionara ? Sramota od onoga becica
Liberal

25. 07. 2019 - 13:26

Ovaj terorista je jos na slobodi?
Simba

25. 07. 2019 - 14:24

Knezeviceva partija sprovodi istrazivanja javnog mjenja?! Hahahah e kako me zasmija ovaj covjek, on je trebao biti komicar a ne sto se politikom bavi!
Kosta

25. 07. 2019 - 14:30

Ti se neces vracati u skupstinu ocito, jer da imas sta pametno da kazes ti bi bio na svom radnom mjestu a ne setao mimo njega.
oliver14

25. 07. 2019 - 14:45

Po cemu si ti povlascen pa ne dolazis na posao a primas platu? To je vrijedjanje nas ostalih koji uredno radimo!
Vitinka

25. 07. 2019 - 14:47

Ista prica kao i uvijek samo drugaciji redosljede rijeci ! Vjecito se predstavlja zrtvom a onda ovamo radi protiv drzave!
zacanka

25. 07. 2019 - 14:47

Da si posteno radio ne bi bio osudjivan toliko!
cetinje

25. 07. 2019 - 15:01

moj mIlane jabuko sa grane...poceo si da odradjujes kaznu zavora, radeci u korist dps, muteci opoziciju i ruzeci sve one koji imaju vise glasova od tebe i medojevica.Prozirno je to milane...ti ne mozes predstavljati nijednog srbina koji ima svoj mozak u svojoj glavi, Nego reci kako onomad podje u zatvor a govorio si da ti majka nece dopustiti..Sve ti je tako...
Kinez

26. 07. 2019 - 10:19

Nece niko da podrzava kriminalce koji su htjeli da ruse drzavu.
Marelica

26. 07. 2019 - 10:19

Vidio je narod u zadnjih dvije godine kako se opozicija fino bori za njihove interese, ne vrse svoje poslanicke duznosti, a traze od gradjana da im izlaze na proteste. Zato su protesti i propali, nije narod lud da podrzava nesposobnu opoziciju.
Enesa

26. 07. 2019 - 10:20

Da ne spominju Mila, pola ovih opozicionih partijica ne bi znalo o cemu da pricaju.
GRAĐANSKI

10. 11. 2019 - 06:54

Viđite fotografiju! Pipun je internacionalna faca - sa o akvom konfiguracijom lica on može bit Francuz, Holanđanin, Rus, Norvežanin, etc., i, o koncu - Srbalj (iz onoga najpitomijega dijela Srbije). Dodişe teško da može bit Španac, Marokanac, Madagaskaranin, Kinez, etc. A, ovi ovakvi Bulajić - samo može bit Crnogorac i nikad i nimalo Srbalj!
Novi komentar