Džonson je praunuk posljednjeg osmanskog ministra unutrašnjih poslova

Turci slave "otomanskog potomka" na čelu Velike Britanije

Turska slavi što je britanski premijer postao Boris Džonson, praunuk posljednjeg osmanskog ministra unutrašnjih poslova, a tamošnji mediji i političari da bi ta činjenica mogla ojačati odnose između dviju država.
Objavljeno: 24. 07. 2019 - 16:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bivši gradonačelnik Londona praunuk je Alija Kemala, posljednjeg ministra unutrašnjih poslova Osmanskog carstva, pa se mnogi Turci ponose njegovim porijeklom.

Džonson je više puta davao komentare nesklone Turskoj. Bivši londonski gradonačelnik u dva mandata je, prije nego što je postao ministar spoljnih poslova, pobijedio na takmičenju britanskog medija Spectator, koji je nekad i uređivao, za "najuvredljiviju pjesmu" o turskom predsjedniku Erdoganu.

Takmičenje je pokrenuto nakon što je turski čelnik pozvao na kažnjavanje njemačkog komičara koji mu se rugao. Džonson je osvojio nagradu od 1.000 funti za pjesmu u kojoj sugeriše da je Erdogan polno opštio s kozom.

Novi britanski premijer je 2016. zahtijevao i da Britanija stavi veto na kandidaturu Turske za članstvo u Evropskoj uniji. Usprkos tome, Džonsona turski mediji često nazivaju "Borisom Turčinom", a sam Erdogan mu je u utorak čestitao na novoj funkciji i naglasio kako će se odnosi dviju zemalja sada popraviti.

"Osmanski praunuk postao premijer", stoji na naslovnoj stranici opozicionih novina Sozcu.

"Premijer porijeklom iz Cankirija", piše ta novina, referirajući se na provinciju u središnjoj Turskoj iz koje dolazi njegov pradeda Kemal.

Kao i njegov turski predak, i Džonson je bio novinar koji je ušao u politiku. Za Kemala se to pokazalo kobnim - u posljednim danima Osmanskog Carstva su ga turski nacionalisti uhvatili, mučili i smaknuli.

Džonsonu je čestitao i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, uz video-snimku u kojem turski novinari ispituju budućeg britanskog premijera o njegovom porijeklu, tokom posjete Ankari 2016. godine.

Turska novinska agencija Demiroren prenosi izjavu jednog od stanovnika sela Kalfat u provinciju Cankiri koji je istakao da je velika čast što je neko iz tog mjesta postao premijer, dodavši kako Džonson svoju razbarušenu plavu kosu duguje svojim turskim precima.

"Njegove pretke iz ove kuće zovemo 'plavi momci'. Njegova plava kosa dolazi od te loze", dodao je Turčin.

Komentari: 1

iko

24. 07. 2019 - 17:14

Srbi obožavaju zapadnog janičara
Novi komentar