Evropski komesar za proširenje

Han: Sjeverna Makedonija će u oktobru dobiti datum

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je da je ubijeđen da će Sjeverna Makedonija u oktobru dobiti zeleno svijetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom.
Objavljeno: 25. 07. 2019 - 12:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, nakon sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, poručio da je Skoplje isporučilo sve što je zahtijevala EU, da ne postoje sumnje da je zemlja na pravom evro-atlantskom putu.

"Očekujem da će u oktobru biti završen taj posao. Očekivali smo da se to završi u junu, ali nismo dobili pozitivan signal, ali to ne znači da treba da gubimo nadu. Ova zemlja je napravila mnogo i predstavlja pozitivan primjer u regionu o tome kako se radi na reformama", rekao je Han.

On je dodao da se posao na evro-atlantskim integracijama ne završava tu, već da Sjeverna Makedonija mora da kreira stabilan sudski sistem i da putem konsenzusa usvoji novi zakon o javnom tužilaštvu.

Prema riječima Hana, nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje ostaje strateški cilj i to nije važno samo za EU, već i za državu i njenih građana.

"Želim da pohvalim opoziciju jer je kooperativna u tom odnosu i ka tom cilju i nadam se da će pokazati volju da bude usvojen zakon kako bi se nastavile sve sudske postupke i zaokružioo proces", dodao je on, prenose agencije.

Komentari: 0

Novi komentar