Rusi poslali protestnu notu

Kuznjecova otkazala nastup na turniru, nije dobila američku vizu

Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova morala je da otkaže nastup na VTA turniru u Vašingtonu, jer još nije dobila vizu za Sjedinjene Američke Države. 
Objavljeno: 26. 07. 2019 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kuznjecova je na društvenim mrežama podijelila da neće igrati u američkoj prijestonici, pošto joj nije dozvoljen ulaz u zemlju.

To će Svetlani biti veliki problem ne samo zbog predstojećeg US opena, već i činjenice da je u Vašingtonu trebalo da brani titulu osvojenu prošle godine.

"Nažalost moram da otkažem takmičenje u Vašingtonu zbog problema sa dobijanjem američke vize. Želim da se izvinim svima koji su me tamo očekivali. Nikad u životu nijesam doživjela nešto slično ovom, nadam se da ću jednog dana ponovo dobiti vizu i igrati neki od turnira u američkoj seriji", poručila je Svetlana.

Takođe, u pitanje je doveden i nastup na posljednjem gren slemu sezone, koji je Ruskinja osvojila 2004. godine.

Ona je javnost više puta obavještavala da joj nije stigla potvrda vize, iako je aplicirala prije nekoliko mjeseci.

"Ljudi, čekam vizu SAD-a od februara, kako bih mogla da učestvujem na teniskim turnirima. Svi moji zahtjevi i pitanja o kašnjenju su konstantno dobijala isti odgovor – 'Vaš zahtjev za vizu se obrađuje", objavila je nedavno.

Ovakva situacija pokrenula je navode o zategnutim odnosima dvije zemlje i političkoj pozadini čitave priče, pa se umiješala i Ambasada Rusije u Sjedinjenim Državama, koja je uputila protestnu notu Državnom sekretarijatu.

"Poslali smo protestnu notu Stejt Departmentu zahtijevajući da se prekine sa diskriminatornom politikom prilikom izdavanja viza ruskim sportistima koji učestvuju na međunarodnim takmičenjima", stoji u saopštenju ambasade.

Prema njihovom mišljenju, Kuznjecova je još jedna žrtva komplikovanih administrativnih procedura za dobijanje vize.

"Nezadovoljni smo kontinuiranom praksom ometanja učešća naših sportista na najvećim događajima koji se održavaju na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država", dodaje se iz Ruske ambasade.

Za sada je sigurno da 34-godišnjakinja neće igrati u Vašingtonu, dok će od perioda za dobijanje vize zavisiti njen nastup na američkoj turneji na betonu, zaključno sa US openom.

Komentari: 0

Novi komentar