Koncert „Antivari pop-rok“

Iskorak iz kolotečine popularne muzike

Koncerti pop-rok muzike, sa inostranim i eks-Ju hitovima, odavno su popularna zabava za crnogorsku publiku i uglavnom ne donose ništa novo sem pristojne kopije dobro poznatih izvođača i pjesama koje svi imamo u pamćenju. Međutim, koncert na Barskom ljetopisu, koji je u srijedu veče održan na Šetalištu kralja Nikole pod nazivom „Antivari pop-rok“, pokazao je da se može napraviti bitan iskorak.
Objavljeno: 26. 07. 2019 - 13:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

A za osjetan pomak iz kolotečine bio je potreban ozbiljniji i maštovitiji pristup aranžmanima, angažovanje iskusnog benda i hora, kao i sjanih vokalnih solista, ali i profesionalna tonska oprema i produkcija bez uobičajenih krčanja, pucketanja, mikrofonije...

Sve je to vidjela i čula brojna barska publika, koja je na samoj obali uživala u probranim pop-rok hitovima bendova poput Pink Floyd, The Beatles, Queen, EKV, Riblja čorba, Yu grupa, Metallica, Arctic Monkeys... prilagođenih za horsko izvođenje.

SIGURNO I VJEŠTO

Odlični vokalni solisti Jovana Ćupić i Marko Rovčanin donijeli su novu strast i emociju. Bitno raznorodnih senzibiliteta i stilova pjevanja, sjajno su se uklopili u moćnu energiju barskog hora „Antivari musica“, a u pratnji izvrsnih instrumentalista zvučali su sasvim skladno i uvježbano. Njihova komunikacija i hemija na sceni dodatno je obojila ukupan pozitivan utisak, što je burnim aplauzima znala i da nagradi barska publika. Čak i kada bi se potkrale sitne greške, bend je opušteno, vješto i brzo ispravljao sve propuste, suvereno se upuštajući u zahtjevne vokalne i instrumentalne dionice svake pjesme.

Gitarista Stefan Rakočević dizao je publiku na noge moćnim gitarskim rifovima, prilično vjerno, sigurno i vješto interpretirajući neke od najzatjevnijih solaža popularnih rok pjesama, ali sa istančanim osjećajem za improvizaciju i spremnošću da donese i nešto od svog originalnog znanja, umijeća i pristupa kompoziciji. Isto tako izvrsni su bili i basista Marko Perić i bubnjar Dario Maršić, kao kičma ritam sekcije koja je bila kao neka vrsta pogonskog goriva čitavog benda. Uz takođe odličnog klavijaturistu Ljuba Ćeranića, koji je prepoznatljivim motivima i improvizacijama rafinirano i emotivno bojio kompozicije, sjajno se snašla i prateća vokalna solistkinja Renata Perazić. Horom je znalački dirigovao Miro Kruščić, a nekoliko desetina raspoloženih i izvrsnih mladih horskih pjevača stavilo je pečat na ovo sasvim uspjelo pop-rok veče. 

bar-1

PRAVA PREMIJERA

Direktorica festivala Ksenija Popović-Ivanišević kazala je nakon koncerta da je na ideju o realizaciji ovog projekta došla u razgovoru sa dirigentom hora Mirom Kruščićem. Zajednički cilj bio je, kako je istakla, da upriliče atraktivan koncert koji će ovu vrstu muzike predstaviti kroz horsko pjevanje.

"Prvi, probni da tako kažem, koncert smo imali na Zimskoj sceni, ali večeras je bila prava premijera te naše muzičke produkcije i čini mi se da je bilo uspješno. Ljudi su se zabavljali, igrali, i pokušali smo da kroz ovo pokažemo da kultura može biti i zabavna", istakla je ona i dodala da se nada da će se ova muzička produkcija održati i iznova predstavljati u novom ruhu, kao i da će svoju publiku pronaći i van Bara.

Dirigent Miro Kruščić kazao je da se 55 članova hora pripremalo tri mjeseca.

"Iza ovoga večeras stoji ogroman trud i rad svih članova hora, kao što ste čuli skoro dva i po sata je trajao koncert. Bilo je veoma teških proba ali uspjeli smo da za naš grad, naše Barane, i uopšte turiste koji dolaze u naš grad, otpjevamo sve najveće hitove pop i rok muzike, strane i domaće", istakao je on.

bar-2

JOŠ DVA KONCERTA

Gitarista i vođa benda Stefan Rakočević objasnio je da je repertoar pažljivo biran, te da su tražili kompromis između onoga što bend voli da svira i onoga što bi publika voljela da čuje.

"Zvuči kao floskula „Za svakog ponešto“, ali stvarno mislim da je večeras svako mogao da čuje nešto što voli, i mlađe generacije i one starije, tako da mislim da smo svima udovoljili. Plan nam je da repertoar proširimo i da nastupimo još barem dva puta do kraja ove godine, što je za ovoliki projekat i više nego dovoljno", kazao je Rakočević.

Komentari: 0

Novi komentar