Najmlađi u posljednjih 110 godina

Kolumbijac pobjednik Tur d'Fransa

Biciklista ekipe Ineos Kolumbijac Egan Bernal postao je treći najmlađi pobjednik u istoriji Tur d'Fransa.
Objavljeno: 28. 07. 2019 - 23:43 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kolumbijac pobjednik Tur dFransa
Egan Bernal
FOTO: Sportsnet

Dvadesetdvogodišnji Bernal je prvi Kolumbijac koji je slavio u toj slavnoj trci, a najmlađi je pobjednik Tura u posljednjih 110 godina.

Najmlađi pobjednik u istoriji Tura bio je 19-godišnji Francuz Anri Korne iz 1904. godine, a drugi najmlađi je Fransoa Faber iz Luksemburga, koji je 1909. godine bio nekoliko dana mlađi od pobjednika ovogodišnje trke.

Pobjednik današnje posljednje etape od Rambujea do Pariza, duge 127 kilometara je vozač ekipe Loto Sudal Australijanac Kejleb Juan rezultatom tri sata, četiri minuta i osam sekundi. On je pobijedio poslije odličnog sprinta i ostvario je treću etapnu pobjedu na ovogodišnjem Turu.

Holanđanin Dilan Grunevegen iz Jumbo Visme bio je drugi, a Italijan Nikolo Bonifacijo iz ekipe Total Dajrekt Enerdži zauzeo je treće mjesto.

Trka je počela 6. jula u Briselu i poslije tri nedjelje i 3.366 kilometara završena je u Parizu, na Jelisejskim poljima.

Vozači su tokom etape u dobrom raspoloženju razgovarali i pili šampanjac, a Bernal je nazdravljao članovima ekipe Ineos koji su se vozili pored u automobilu.

Bernal je žutu majicu preuzeo od vozača Kivk Stepa Žulijana Alafilipa poslije 19. etape, a nakon toga što je francuski biciklista 14 dana bio u vođstvu.

Bernal je trku završio ukupnim rezultatom od 82 sata i 57 minuta.

Drugo mjesto u generalnom plasmanu zauzeo je prošlogodišnji pobjednik Britanac Gerajnt Tomas, takođe iz ekipe Ineos, sa zaostatkom od minut i 11 sekundi, a treći je Holanđanin Stiven Krejsvejk iz ekipe Jumbo Visma sa zaostatkom od minut i 31 sekund.

Alafilip zauzeo je peto mjesto u generalnom plasmanu.

Komentari: 0

Novi komentar