Koje se razlikuju od svih poznatih

NASA otkrila tri nove planete

​NASA je otkrila tri nove planete, ali se jedna posebno ističe, budući da se razlikuje od svih planeta u našem solarnom sistemu.
Objavljeno: 31. 07. 2019 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Misteriozna planeta dio je TOI-270 sistema, a eksperti je opisuju kao „link koji nedostaje“ kada je istraživanje nepoznatih svjetova u pitanju.

Sve tri novootkrivene planete kruže oko iste zvijezde, koja je od našeg sunca udaljena samo 73 svjetlosne godine, što ih čini najbližim egzoplanetama od svih koje su do sada primijećene.

Otkrivene su uz pomoć NASA-inog Exoplanet Survey satelita (TESS), koji je lansiran 2018. godine, te od tada skenira kosmos u potrazi za novim zvijezdama i planetama koje imaju uslove za podržavanje života.

Jedna od tri planete opisana je kao super-Zemlja koja se sastoji od čvrstih materijala, i malo je veća od naše planete, dok su dve druge planete mahom sastavljene od gasova, i duplo su veće od Zemlje.

Sve zajedno čine link koji nedostaje između malih čvrstih planeta, kao što su Zemlja i Mars, te većih gasovitih, poput Saturna i Jupitera.

Jedna od gasovitih planeta, duplo veća od Zemlje, nalazi se na dovoljnoj udaljenosti od zvijezde da bi mogla da ima pogodne uslove za život.

Eksperti ipak ističu da  bi atmosfera mogla da bude previše gusta i da zadržava prevelike količine toplote, tako da je temperatura na površini vjerovatno previsoka.

Komentari: 0

Novi komentar