Zakerberg tvrdi da će lično garantovati poštovanje privatnost

Facebook kažnjen sa pet milijadri dolara

Američka vlada je saopštila kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji Facebook da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.
Objavljeno: 31. 07. 2019 - 13:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u tekstu Vašington posta, ta kazna predviđa i nadzorne mjere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Facebooka Mark Zakerberg smatra samo djelimično lično odgovornim. Vašington post ističe da je riječ o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

"U nagodbi koju su postigli kompanija Facebook i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsjednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mjere u poslovanju kompanije Facebook bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promijeni način poslovanja Facebook koji se odnosi na privatnost. Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Facebook ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za Kembridž Analitika prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Facebook bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje "nezavisnog odbora za privatnost" čije članove će imenovati nezavisno tijelo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane supervećine glasova članova upravnog odbora Facebooka.

Advokat Facebooka Kolin Streč je rekao da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti. Od izbijanja skandala kompanija Facebook je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika.

Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nijesu ubijeđeni da će kazna ili novi model Facebooka predstavljati suštinske promijene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Facebook utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Google, 2012. godine.

Komentari: 0

Novi komentar