Boksiti Nikšić

Bivši rudari najavili radikalizaciju protesta

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita ponovo su se okupili na spornom zemljištu na kojem je trebalo da se grade njihovi stanovi i najavili radikalizaciju protesta ukoliko ne budu obustavljeni započeti radovi na toj lokaciji.
Objavljeno: 31. 07. 2019 - 16:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Bivsi rudari najavili radikalizaciju protesta
Mina

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Rudnika boksita, za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost od 1,8 miliona eura. Na osnovu toga oko 260 rudara, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, potražuju novčane naknade i osporavaju prodaju do okončanja započetih sporova.

U ime okupljenih bivših radnika, Božidar Đilas je pitao ko je tokom protekle sedmice, nakon njihovog prvog okupljanja, počeo radove na tom zemljištu, koje je pod sporom i istragom Specijalnog tužilaštva, a na kojem je 2008. godine postavljen kamen temeljac za gradnju deset stambenih zgrada za rješavanje stambenog pitanja rudara.

Đilas je kazao da su do sada dva puta slali urgencije Specijalnom tužilaštvu, ali da su se nadležni u državi, Privrednom sudu i stečajnoj upravi oglušili o njihove zahtjeve da se riješi pitanje zemljišta za koje tvrde da se nezakonito preprodaje.

"Prije oko dvije i po godine uputili smo zahtjev Specijalnom tužilaštvu, ali izgleda da se sve radi kako bi došlo do zastare predmeta, što nećemo dozvoliti. Ko može da bez tendera nekome da prostor u vrijednosti od 300 hiljada eura", pitao je Đilas.

Prema njegovim riječima, većina okupljenih rudara morala je u penziju bez otpremnina i stambenih kredita, koje su dobile njihove kolege koje su imale uslove da ranije napuste Boksite, iako su decenijama od plata izdvajali u stambeni fond preduzeća.

Bivši radnici Rudnika boksita tvrde da taj slučaj ukazuje na krivično djelo u koje su umiješane neke firme i jedan od nekadašnjih sindikalnih čelnika preduzeća.

"Hoće da otmu našu imovinu i pri tom vrše tihe pritiske na radnike da se ne bi masovnije okupljali. Zar nije sramota što poslije 40 godina rada u Boksitima naše kolege moraju na ovaj način tražiti i braniti ono što im pripada", pitao je Đilas.

On je pozvao izvođača radova da obustavi posao do sudskog epiloga i pravnog utvrđivanja ko je nezakonito dao zemljište, i najavio da će u suprotnom razapeti šator i početi danonoćna okupljanja od početka naredne sedmice.

"Sramota je šta se radi od rudara koji su gradili i važne saobraćajnice u državi, poput magistrale Nikšić – Risan i moćnim rudarskim mašinama probijali tunele Sozina i Ivica", saopštio je Đilas.

Bivši rudar Rašo Čivović detaljno je predstavio šta se dešavalo sa spornim zemljištem od 2008. godine kada je projektantska kuća Ambient iz Rožaja potpisala ugovor sa tadašnjim Samostalnim sindikatom Boksita da uradi projekat za deset zgrada, za šta je trebalo platiti oko 300 hiljada eura.

Čivović je podsjetio na sporove i presude u Privrednom sudu i ukazao na suštinu problema po kome je to zemljište prelazilo od jednog do drugog vlasnika, ali i optužio nekadašnji Sindikat da je spor namjerno izgubio.

"Sve je od početka igra sa ovim zemljištem, za koje je još od 2008. godine planirano da se otuđi", tvrdi Čivović.

Bivši rudari ponovo su pozvali premijera Duška Markovića da se ispita taj slučaj.

Komentari: 0

Novi komentar