Komentar

O demokratiji

Pitam se, pitam se, da li mi to nemamo pojma o demokratiji ili je u stvari ne želimo? Vidi se, stvar nam loše ide, a kao ubismo se oko toga „na mapi puta ka našoj evropskoj kući“. Stoga sam poželio da dam doprinos našim demokratskim težnjama i procesima iznoseći osnovne karakteristike demokratija, od antičke pa do ove pervertirane liberalne demokratije.
Objavljeno: 01. 08. 2019 - 06:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ali, kolumna je oskudan prostor za takav poduhvat a i demokratije nikada nisu bile toliko slične i jednoznačne kako se to obično misli. Ni antičke međusobno, niti engleska, holandska, francuska ili američka, a ni njihove kasnije izvedenice po svijetu.

Svaka je demokratija u stvari originalna i jedinstvena. I ne znam zašto u demokratije ne ubrajaju srednjevjekovne i renesansno-barokne aristokratske republike kada ubrajaju atinsku robovlasničku demokratiju. I što je interesantno: sve te demokratizacije i buržoaske revolucije nisu zaustavile demokratije u njihovom viševjekovnom brutalnom, kolonizatorskom, pohodu.

Pa ni ova, kako već rekoh, pervertirana liberalna demokratija nije drugačija. Ona kolonizaciju naziva integracijom i krene na nesretnu nerazvijenu žrtvu izvještačenim korektnim političkim rječnikom i šokira je zahtjevima za ravnopravnost različitih seksualnih orijentacija i sličnim društvenim efemernostima. Nesretna žrtva integracije zbog toga i ne shvati da je prvi zahtjev za liberalizacijom kretanja ideja, roba, ljudi i kapitala u stvari naredba da odmah skineš gaće, i to u trenutku dok si nerazvijen i bez šanse u konkurentskoj borbi, i dok još nisi ni kandidat niti pripušten pregovorima.

No, što se mora nije teško. Mi smo mali da bi izvoljevali, a i odavno nismo više oni čijem su se slobodarstvu, običajima i junaštvu divili evropski putopisci u 19. vijeku.

Zato sam sve te velike izreke, definicije i panegirike demokratiji uprostio i upodobio našem krkanskom političkom ambijentu, punom sirove atavističke lukavštine, gdje su zloupotreba vlasti od strane pozicije i zloupotreba imuniteta i bojkota parlamenta i izbora od strane opozicije, glavni metodi demokratske političke borbe.

A da, i gdje se tuku, pljuju i psuju i vrijeđaju u parlamentu. Za očekivati je da počnu i da bacaju „kamena s ramena“ u Skupštini. Dakle, demokratija je društveno uređenje u kojem se upravlja državom i društvom putem demokratskih institucija i demokratskih metoda koje su propisane zakonom u skladu sa visokim moralnim normama i dobrim društvenim običajima, a u interesu svih građana države.

Namjerno sam izbjegao termin „vlada“ i upotrijebio „upravlja“ zato što pojam vladanja kod naših političara odmah proizvodi nagon ka samovlašću. Iako je demokratija sinonim za slobodu, ne možeš u njoj raditi baš sve što ti se hoće, a bogami moraš raditi dosta toga i što ti se neće, a što je u skladu sa interesima i voljom ostalih građana.

Pravo na upravljanje (vladanje) se stiče putem izbora i nikako drugačije, nikakvim trulim pogodbama i lex specijalisima i prelaznim (infektivnim) vladama jer time isključujete iz tako važnih odluka nas glasače, čiji ste vi samo servis. Ko u svojim izjavama eksplicitno ne priznaje državu, ne bi mogao da sjedi u parlamentu.

Ako se bojkotuju skupštinska tijela i plenum i to je puč, a ne samo kada nastupaš nasilnim metodama. Ako ne valjaju izborni zakoni onda se oni mogu promijeniti samo u Skupštini, a ne iskazima političke volje, u medijima ili u bojkotu, svejedno. Ako smo za Zakon o slobodi vjeroispovjesti konsultovali Venecijansku komisiju, onda i za izborne zakone možemo konsultovati evropske stručnjake za izborno pravo, ali samo u okviru skupštinskog odbora a ne u bilateralnim bojkotaškim kontaktima.

Lijepo bi bilo kada bi mi birači mogli na izborima da izbojkotujemo kompletnu sadašnju političku kastu i izaberemo novu, ali to je samo san.

Dobijam pjege zbog alergije na prijedlog vladajućih da u vlast uđu Srbi. Ko vas je ovlastio za to; da li ste to unijeli u program prije izbora i dobili od nas glasača ovlaštenje za tu rabotu?

Ili mislite da vam se jednostavno može iz pragmatičnih pobuda? I koji Srbi - da li ovi militantni turbovelikosrbi koji ne priznaju našu državu, naciju, kulturu, crkvu i istoriju, ill normalni, demokratski Srbi?

To može da se uradi samo na izborima a ne preko medija i volšebnim postizbornim aktivnostima. Stvar je naprosto u moralu, jer kako reče Tacit : „Najviše je zakona u najpokvarenijoj državi“.

I da na kraju citiram meni nepoznatog autora: „Nije važno samo da je država odvojena od vjere nego i od pronevjere“. Pustimo se tranzicije i vratimo se kodeksu čojstva i junaštva i našem autohtonom običajnom pravu, osavremenimo ih, i sve ćemo obaviti lakše i to bez nebrojenih instrukcija iz Evrope.

Komentari: 6

Freeman

01. 08. 2019 - 09:49

G. Pustahija demokratije proističe samo iz slobodnih izbora,na osnovu slobodno izražene volje građana,bez kupovine glasova na bilo koji Crnoj Gori poznat način,bez ucjena poslom,bez pritisaka.Da bi se to desilo potrebno je pored ostalog promijeniti izborni sistem,gdje će građani glasati za ličnosti a ne za partije.Bojim se da smo mi u Crnoj Gori miljama udaljeni od demokratije i vladavine prava.
KARA RADUSIN

01. 08. 2019 - 13:17

Milorade jednom sam vam u komentaru napisao da je istinska i prava opozicija nestala političkim ubistvom legendarnog Slavka Peroviča i veličansvenog LSCG .Tada je 90%ganašnjih i sadašnjih opozicionara pomoglo tom nestanku-Zato smo sada tu đe se nalazimo POZDRAV
danilo s.

12. 08. 2019 - 14:33

Da parafraziram Tolstoja: "Sve srećne demokratije liče jedna na drugu, svaka nesrećna demokratija, nesrećna je na svoj način", Tako i ova naša. Sa ovakvom opozicijom teško je imati funkcionalnu demokratiju.
BODIN

13. 08. 2019 - 11:29

Naravno Danilo ova je opozicija kriva za lošre materijalno stanje ovih HELOTA-stanovnika,ratova iz devedesetih,pljačke i namjerne opstrukcije ulaska u EU.Bravo Danilo ili Crnogorče po profesiji i lićnoj koristi.
Pustahija Milorad

13. 08. 2019 - 12:28

Gospodine Bodin mozete li vi iznijeti svoje misljenje bez neargumentovanih i neartikulisanih napada na licnost prethodnika, Na primjer kao sto to Danilo radi. Bila bi vam cast i zadovoljstvo da mozete upoznati Danila, osobu neobicno siroke erudicije, vaspitanja i dobronamjernosti. Ali vi se ocigledno ne druzite sa takvima. Sto se vaseg stava tice imate pravo na njega kao i Danilo ili ja na svoj, ali ja ga necu komentarisati. Eto vama vas stav ionako je prilicno iskljuciv.
danilo s.

14. 08. 2019 - 22:19

Bodine, Da bi jedna demokratija uspješno funkcionisala - opozicija mora da bude bolja od, ili bar na istom nivou, kao vlada. Jer samo to može naćerati vladu da radi bolje. Ali: Ako oni koji mrze svoju državu treba da je vode – kuda bi je odveli? Ako onima koji žude samo za vlašću – žrtvujemo naše dobro - državu, da bi nagradili njihovo zlo (pohlepu)? Dje je tu naš interes? I, može li država preživjeti tu njihovu vlastoljubivost? Ako saradjuju sa neprijateljima države – kome to korsti? Državi sigurno ne. Ako neko stalno gubi – kome trebaju vječiti gubitnici?
Novi komentar