Saopšteno iz Vlade

Besplatan ulaz u nacionalne parkove za djecu do 12 godina

Na sjednici održanoj danas Vlada je dala saglasnost na Prijedlog odluke o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova.
Objavljeno: 01. 08. 2019 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odlukom su utvrđeni visina, način obračuna i plaćanja naknada koju pravna ili fizička lica plaćaju za korišćenje dobara nacionalnih parkova, te propisane naknade za ulazak u nacionalne parkove i pružanje usluga posjetiocima (korišćenje usluga vodiča, iznajmljivanje bicikala, čamaca i kajaka), naknade za ugostiteljske, prodajne, smještajne i infrastrukturne objekte, postavljanje privremenih objekata, korišćenje objekata i prostora za određene namjene (parkiranje, kampovanje, loženje vatre), korišćenje znaka nacionalnih parkova, snimanje igranih i komercijalnih filmova, spotova i reklama, sakupljanje i branje šumskih plodova, obavljanje sportskog i privrednog ribolova, splavarenje i upotrebu plovila.

“Naknada za ulazak u nacionalne parkove Crne Gore ostaće na dosadašnjem nivou, uz dodatak da naknadu ne plaćaju djeca starosti do 12 godina; organizovane grupe studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Crne Gore – odsjek biologije i Filozofskog fakulteta – odsjek geografija; istraživači – eksperti; predstavnici diplomatskog kora; predstavnici Nacionalne turističke organizacije; lica sa invaliditetom i novinari”, precizira se.

Naknada za ulazak u nacionalne parkove, posjetu centrima za posjetioce i edukativnim stazama umanjuje se za 50 odsto za organizovane grupe učenika, studenata, penzionera, sindikalnih organizacija i planinarskih društava.

“Za ulazak u nacionalne parkove ne plaća se naknada za u dane: 22. aprila (Dan planete Zemlje), 21. maja (Dan nezavisnosti Crne Gore), 22. maja (Međunarodni dan biodiverziteta), 24. maja (Dan evropskih parkova) te u nacionalne parkove Skadarsko jezero –  druge nedjelje juna (Dan Skadarskog jezera), NP Durmitor – 6. septembra (Dan NP Durmitor), i NP Prokletjje 31. jula (Dan dijaspore NP Prokletije)”, naglašava se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar