Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force poručio

Nimanbegu: Pozdravljam dogovor Demokrata i DPS-a, ali nijesam optimista

Pozdravljam dogovor Demokrata i DPS-a, postignut posredovanjem EU. Bio sam i sam spreman pomoći da se postigne dogovor. Zato sam i glasao za to, da bih podržao potrebu i mogućnost dijaloga. Ali, poslije parlamentarne debate manji sam optimista, jer teško je razlučiti da li je veći jaz između opozicije i pozicije, ili unutar same opozicije, kazao je, u intervjuu Pobjedi, Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force.
Objavljeno: 04. 08. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Nadam se da je učinjen jedan korak unaprijed. Pozdravljam dogovor i zato što ta dva politička subjekta baštine pozitivan odnos prema nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, za razliku od nekih drugih koje, ne samo nas lidere manjinskih partija predstavljaju kao neprijatelje, već cijele narode, i crtaju mete nad našim narodima. Ne može se naprijed sa onima koji se ponose djelima Radovana Karadžića i inih osuđenih ratnih zločinaca“, poručio je Nimanbegu, komentarišući dogovor o ulasku Demokrata u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, postignut između te partije i DPS-a.

POBJEDA: Da li se usvojenim amandmanima daje Odboru preveliko ovlašćenje, recimo u dijelu medijskih zakona, gdje to tijelo, umjesto da razmatra nacrte, ima mogućnost da predlaže zakone o medijima i nacionalnom javnom servisu?

NIMANBEGU: Sam naziv Odbora, u kojem se daje „opis posla“, je ,,sveobuhvatan“. Odobravanje predloga zakona o medijima ili javnom emiteru je mjera za koju se smatra da će omogućiti stvaranje jednakih uslova za medijsko predstavljanje.

Svakako je to dio dogovora DPS-a i Dmekorata, u kojem mi nijesmo učestvovali. Ja sam saglasan da su mediji jedan dio problema u vođenju političke utakmice, te kao takvi moraju biti i dio rješenja tog problema.

I ovdje ne mislim samo na javni servis naravno, već možda i u većem djelu na privatne medije, posebno one koji imaju veliku koncentraciju. U modernom svijetu prave se taktike kao sprijčciti upotrebu informacije kao „oružja“. Posebno lažnih informacija. Ne vidim da mi kao društvo shvatamo opasnosti koje mogu nastati po pojedinca i društvo ako se tome ne suprotstavimo odgovorno i organizovano.

POBJEDA: Podgrupe Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva radile su, bez opozicije, zakonske predloge. Nakon što je usvojena nova Odluka o osnivanju Odbora, a Demokrate najavile ulazak u to tijelo, da li će čitav posao biti vraćen na početak ili će, ipak, dio predloga biti predstavljen u septembru, kako je ranije najavljeno?

NIMANBEGU: Sada već imamo potrebu za sveobuhvatnom izmjenom izbornog zakonodavstva. Kako sam istakao u obraćanju Skupštini, svi izborni zakoni su donijeti u Crnoj Gori dvotrećinskom podrškom, a albanske partije za njih nijesu glasale. Stoga sam tražio potpuni konsenzus. Ne kao mjera blokade, već kao osnov za zajednički dogovor bez preglasavanja. Stoga vidjećemo kakva ćemo rješenja dobiti da bi procjenjivali kvalitet.

Rad u podgrupama odvijao se bez opozicije. Obavještavaju nas da su rješenja kvalitetna. Svakako je utvrđen novi produženi rok i vjerovatno ćemo tokom septembra imati predstavljanje pojedinih zakona.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 2

Komsija

04. 08. 2019 - 06:56

Je li što rekao suvislo oko lgbt brakova. Ko mu daje prostorno toj temi mišli kao Genci.
Marko

04. 08. 2019 - 07:31

Cudne konstatacije da bi pojedini satirati manjine a da iDemokrate vole manjine. A onda da se zakon po kojem je I izabranan doticni mora mijenjat jer je bio los Sa jedne strane postoje jedni sto bi satirati manjine a sa druge strane postoje oni koji su izabrana po lose zako u u skupstinu. Bas cudno.
Novi komentar