Junak iz Kotora

Đorđe Lubarda, mladić koji je pobijedio leukemiju

Junak ove priče je dvadeset trogodišnji Kotoranin Đorđe Lubarda, koji je nakon pet godina liječenja pobijedio u borbi protiv opake bolesti, leukemije. Zvaničnu potvrdu da je izliječen dobio je početkom aprila ove godine, na posljednjoj kontroli koja je obavljena na klinici u Njemačkoj, nakon pet godina od transplantacije matičnih ćelija.
Objavljeno: 04. 08. 2019 - 10:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije krajem jula, Đorđeva porodica je odlučila da ovu njegovu veliku pobjedu obilježi na najljepši način, feštom u krugu porodice, rodbine, prijatelja i specijalnom gošćom, doktorkom, najpoznatijim svjetskim stručnjakom iz oblasti hematologije i onkologije dr med Nadeždom Basarom, koja je drugi junak životne priče ovog mladića i zaslužna što je Đorđe živ i zdrav.

Uporedo sa liječenjem, Đorđe je uspio da završi četvorogodišnje studije, zaposli se. Odrađuje pripravnički u kompaniji Luštica Bay.

 

djordje-lubarda1

 

BORBA

U razgovoru za Pobjedu hrabri mladić prisjeća se da je sve počelo mjesec nakon što je napunio 18. godina, kada je saznao od čega boluje, te odlaska u bolnicu „Maltezer St. Franziskus“ u Flenzburgu. Vijest o Đorđevoj bolesti odjeknula je kao grom iz vedra neba u Kotoru, a potom se uz pomoć brojnih akcija, te humanosti prijatelja, rodbine i države uspjelo sakupiti potrebnih 250. 000 eura za njegovo liječenje i odlazak na kliniku.

„Onog momenta kada sam kročio na kliniku "Sent Maltezer" i upoznao doktorku Nadu, znao sam da će biti sve u redu i nijesam razmišljao da li ću uspjeti. Taj tretman, uslovi, nemate osjećaj da ste u bolnici, naprotiv, kao da ste u nekom hotelu sa pet zvjezdica. Osoblje, doktori su toliko ljubazni, posvećeni da je to nevjerovatno, usluga na nivou. Doktorka Nada me je svakog dana obilazila i pratila do te mjere da li sam nasmijan ili nijesam, kakvo mi je raspoloženje. Sve to mi je ulivalo sigurnost i vjeru da ću uspjeti, a posebno kada mi je jednom rekla da sam pacijent koji je najbolje prošao sve faze liječenja od svih koje je imala u karijeri. I zaista jesam tako lagano uspio da prođem sve faze liječenja, tako da mogu danas da kažem da sam jako zadovoljan“, kaže Lubarda.

Upravo taj optimizam i pozitivnost koji ga nijesu napuštali u proteklih pet godina, pomogli su mu, kaže da prebrodi i teške trenutke kojih nije bilo malo.

- Bilo je mnogo teških trenutaka, jer nije lako kada ste zatvoreni u jednu prostoriju tri mjeseca.

Dupla stakla, prozor ne mogu da otvorim, povezan na cijev od koje se tri mjeseca ne odvajam. Ali prošlo je sve, to je ostalo u sjenci pri svim ovim dobrim stvarima i tretmanu koji sam imao.

djordje-lubarda-2

 

Danas gledam na sve to kao na nešto što me ojačalo i što mi je pomoglo da shvatim koliko je život vrijedan i koliko treba da se uživa u životu. Zato, moja poruka prvenstveno mladim ljudima oboljelim od leukemije, ali i svima ostalima je da uvijek treba da budu pozitivni i da na život ne smiju da gledaju kao na nešto teško, nego lagano i lijepo.

Moraju vjerovati da se svaki problem može riješiti, da o svemu što nam djeluje nedostižno moramo razmišljati kao dostižnom i mogućem. Jednostavno, sve zavisi od stanja uma i kako se čovjek postavi prema bolesti, problemu, jer najveću ulogu, a posebno kod bolesnih ljudi igra psiha. To je najbitnije - poručuje Đorđe.

GEST

Zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli njemu i njegovoj porodici tokom ove petogodišnje borbe, a posebno doktorki Nadi. Prisjetio se i detalja sa nedavnog slavlja, i poseban osjećaj, kada mu je doktorka Nada u slavljeničkoj noći uručila neobičan poklon.

- Tim posljednjim gestom, doktorica Nada zahvaljujući kojoj sam danas živ, pokazala je koliki je čovjek i humanista.

Sve nas je ostavila bez teksta, nastao je muk, kada mi je nakon govora koji je održao moj otac, a potom i ona, uručila neobičnu statuu sa sljedećim natpisom: Borba sa leukemijom 2014-2019. Pobjednik Đorđe Lubarda, Tivat, Kotor, Montenegro.

Rekla mi je da je željela da imam uspomenu, suvenir, koji će jednog dana vidjeti moji sinovi, unuci, da pamte što sam sve prošao i sa čime sam se borio - ispričao je Lubarda.

 

djordje-lubarda-3

Ivana Komnenić, Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar