Završna akcija Domovinskog rata

Godišnjica operacije "Oluja"

Na današnji dan prije 24 godine počela je završna oslobodilačka vojno-policijska akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.
Objavljeno: 04. 08. 2019 - 11:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

U akciji "Oluja" za samo 84 sata hrvatske vojne i policijske snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 hiljada ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je uticalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. avgusta 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na frontu dugom više od 630 kilometara.

Oslobođenje Knina

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. avgusta, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a tačno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegovog strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

 

knin-13

 

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. avgusta hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije "Oluja" u bivšim sektorima Sjever i Jug.

 

knin-2

 

Operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 ranjeno

Uz državni vrh pod vođstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog štaba HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač.

Uoči napada, hrvatskim vojnicima izdana je stroga zapovijed o zaštiti civila i civilnih te osobito vjerskih (pravoslavnih) objekata, a u prvim satima napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nijesu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu u Hrvatskoj kod svojih kuća jer su im na temelju Ustava i Ustavnog zakona o manjinama zajamčena sva građanska prava.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo, a da su gubici na drugoj strani bili "nekoliko puta veći".

Kriminalna djela nakon završetka operacije

Ističe i da su u razdoblju nakon završetka operacije zabilježena "kriminalna djela osvete ili ubistva iz koristoljublja nad pojedinim Srbima te paljenje napuštenih kuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti". Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, tokom i nakon operacije "Oluja" ubijeno je 667 civila.

U znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. avgusta slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. godišnjica vojno-policijska operacije "Oluja" i ove će se godine obilježiti u Kninu uz bogat program.

U nedjelju, 4. avgusta, bit će otkriven "Spomenik domovini“, održan Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, odigrana revijalna fudbalska utakmica na gradskom stadionu NK Dinara Knin te će u večernjim satima biti organizovan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Komentari: 11

timestar

04. 08. 2019 - 12:39

Sramotna bježanija,što nisu branili ognjišta,imali naoružanja,ima šuma,brda planina,ne treba ih žaliti kad nisu svoje ni pokušali braniti.
steamroller

04. 08. 2019 - 14:18

Čime da se brane? Puškama i pištoljima protiv tenkova, artiljerije, avijacije i profesionalne vojske? Iz ovoga jedino vidim da bi ti volio da je poginulo još par hiljada Srba.
Crvena Hrvatska

04. 08. 2019 - 18:59

ma jadni baš skroz bez oružja bili ha ha h ah ah ha !!!
Crvena Hrvatska

04. 08. 2019 - 18:58

....njihovo koliko i crno pod noktom!!
lolo

04. 08. 2019 - 16:05

Cestitke!! Nazalost nije se ostvrilo ocekivanje da ce to bit smrtonosni udarac srpskome hegemonizu i krvoprolicu u region. Zmija je i dalje ziva i drze je gore ka voljenoga kucnoga ljubimca. Nema veze ko je na vlast. A sto se Crne Gore tice paradoks je da su blazi bivsi radikali no demokratska opozicija. :))).................
Crvena Hrvatska

04. 08. 2019 - 19:37

Neka je vječnja čast i slava hrvatskim braniteljima koji su oslobodili svoju zemlju, (točnije oslobođena je površina kao površina Crne Gore) od srpskog okupatora koji je punih pet godina ubijao, protjerivao, i razarao hrvatski teritorij!!
Od katunjanina

05. 08. 2019 - 05:14

Amen
Мирослав Ђукић

06. 08. 2019 - 13:00

Од свих Срба - Хрвати су најгори. Од свих Хрвата, најгори су Црвени Хрвати.
Iz Crne Gore

05. 08. 2019 - 05:13

Pozdrav oslobodiocima Hvatske !
Мирослав Ђукић

06. 08. 2019 - 13:01

Мислите из montenegra? Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси.
Basibozuk Bagra i Brabonjci

06. 08. 2019 - 18:33

Jos jedna Velje Srbska pobeda ali u RIKVERC bre! Cestitam vam i ovu "sjajnu pobedu".
Novi komentar