Različiti utisci o sezoni na Tari

Dnevno prođe 300 raftera, kasa će ipak biti lakša

Na Tari je ove godine otprilike isti broj turista kao i lani, bar u pivskom kraju. 
Objavljeno: 05. 08. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dnevno prode 300 raftera, kasa ce ipak biti laksa
Ilustracija

Vlasnici kampova na crnogorskoj strani rijeke, a njih je petnaestak, različito gledaju i na broj „raftingaša“ i na uslove za poslovanje. Dok jedni optužuju lokalnu upravu iz Plužina, Park prirode Piva, pa i nadležno ministarstvo da ne razumiju potrebe avanturističkog turizma, drugi smatraju da to nije po srijedi, već da je ove sezone manje turista na našem primorju, pa i kod njih.

Stiče se utisak da ćemo, na kraju sezone, svakako imati manji prihod od raftinga, tim prije što se put koji je izgrađen prije dvije godine na desnoj obali Tare (teritoriji BiH) ove godine koristi, a to znači da smo uskraćeni za taksu svakog turiste koji dolazi na „suzu Evrope“ preko Foče.

STATISTIKA

Iz Parka prirode Piva saznajemo da je vrlo mali broj turista koji na rafting ove godine dolaze preko mosta, te da se lani od Brštanovice do Šćepan Polja spustilo oko 50.000 avanturista. Ovih dana, u prosjeku, niz bukove Tare može se vidjeti oko 300 turista, a lani ih je bilo manje radnim danima i više vikendom. Dakle, još je nezahvalno praviti bilo kakav presjek, jer sezona je u najvećem jeku.

Taksa za rafting od Brštanovice do Šćepan Polja je tri eura, a dodatno se plaća euro za ulaz u PP Piva. Turisti koji se Tarom spuštaju kroz NP Durmitor plaćaju gotovo deset puta više.

Iz PP Piva podsjećaju i da su očistili rijeku, da su postavili kante za smeće, da redovno odvoze otpad, da su opremili brojne vidikovce po Pivskoj planini i da imaju još mnogo ideja, te da će ih sigurno realizovati ukoliko budu imali sredstava.

ISKUSTVA

Jedan od vlasnika kampa na crnogorskoj obali, Filip Vujadinović, ovu sezonu smatra lošom.

- Generalno je manje gostiju. Možda je to domino efekat, jer je opšti utisak da ih je manje i na našem primorju, a naši posjetioci su uglavnom stranci. U početku je bilo i loše vrijeme, malo se kasnilo i ne vjerujem da ćemo na kraju imati prošlogodišnje rezultate. Moguće i da su se turisti malo zasitili ovih destinacija, možda im smetaju i višesatne gužve na graničnim prelazima… Ovo je kompleksna priča i vjerovatno je više razloga. Što se tiče PP Piva, mi smo zadovoljni njihovim radom, asfaltirana je dionica do Brštanovice, redovno se odvozi smeće - kaže Vujadinović.

S druge strane, vlasnik kampa „Grab“ i dugogodišnji čelnik Udruženja raftera, Veljko Vujanović, smatra da se sezona, po broju turista, ne razlikuje od prošle.

- Vremenske prilike nam baš ne idu na ruku, ali očekujemo bolje rezultate u prvoj polovini avgusta. U etno selu i kampu ,,Grab“ imamo bolje rezultate u smislu posjete kajakaša u periodu april, maj i jun, što je rezultat promocije kajakaštva. Toj promociji je naročito doprinio ,,Kajak festival“, koji će se i ove godine održati, po četvrti put, na našem kampu. Posebnost ovog festivala je u tome što su njegovi učesnici pretežno iz zemalja zapadne Evrope, kajakaši i gosti sa najvećim platežnim mogućnostima, kojih u Evropi ima ništa manje nego skijaša, biciklista ili ribolovaca. No, troškove ovog festivala snose u najvećem dijelu organizatori, NVO Natural-lovers i Etno selo „Grab“.

Nažalost, ove godine lokalna uprava na čijoj se teritoriji nalazimo, kao ni nadležno ministarstvo, nijesu se odlučili za skromnu podršku kojom su učestvovali u prethodnoj godini. To nas, ipak, neće spriječiti da održimo ovu vrstu promocije na kojoj očekujemo, po dosadašnjim najavama, daleko veću posjećenost nego prethodnih godina. Nadamo se da će i u nadležnim upravama shvatiti koliko je i njima značajan prihod koji se ostvaruje od turizma i koliko tome doprinose festivali kao što je ovaj koji ćemo organizovati, kaže Vujanović

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar