Glavni grad

Počela ugradnja nove LED rasvjete vrijedne 4,6 miliona eura

Preduzeće DOO “Komunalne usluge” počelo je demontažu dosadašnjih i postavljanje novih uličnih LED svjetiljki, saopšteno je iz Glavnog grada.
Objavljeno: 05. 08. 2019 - 15:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrijednost ovog projekta iznosi 4.637.489,62 €, a finansiraće se u potpunosti od uštede električne energije kroz prvu fazu u okviru koje će biti postavljeno 11.050. LED svjetiljki.

Nova LED rasvjeta donijeće uštedu od čak 80%  električne energije u odnosu na dosadašnju, imajući u vidu da  sam svjetlosni izvor ima bolju svjetlosnu iskoristivost u poređenju sa starijim tehnologijama, kao i sistem za raspodjelu svjetlosti koja se koncetriše samo na površinu saobraćajnice, bez nepotrebnog rasipanja na okolne površine. Pored toga, svjetiljke su opremljene „inteligentnim drajverima“ koji su programirani da u kasnim večernjim časovima, kada je frekvencija saobraćaja najmanja, dodatno obaraju intenzitet svjetlosti i time uvećavaju uštedu električne energije.

U konačnom, ovaj sistem će omogućiti da se u djelovima grada gdje se do sada rasvjeta isključivala u 23:00 časa zimi i 00:00 časova ljeti, zbog uštede električne energije, sada izmijeni režim rada javne rasvjete, te da se uskladi na nivou grada, odnosno da rasvjeta radi shodno realnoj potrebi, do ranih jutarnjih časova (do izlaska sunca).

U prethodnom periodu radovi na ugradnji rasvjete izvođeni su u Skopskoj ulici, Ulici Franca Rozmana, Orjenskoj ulici, na starom putu prema Danilovgradu. Takođe, započeti su radovi na brdu Gorica koji će biti završeni u narednih nekoliko dana  kada će se još intenzivnije raditi na ugradnji nove LED rasvjete i na drugim lokacijama.

led-rasveta2

 

Podsjećamo, ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete potpisan je 20. februara 2019. godine, a u I fazi  biće pokrivena seoska područja i prigradska naselja u Podgorici.

Uprava Glavnog grada, paralelno sa realizacijom ovog projekta, sa partnerima iz UNDP-a intenzivno radi na izradi projektne dokumentacije za II fazu modernizacije javne rasvjete koja se odnosi na centar grada i gradska naselja.

 

Komentari: 2

siki

05. 08. 2019 - 17:04

Nemojte da prodete kao gradani Herceg Novog,rasvjeta jos ne radi evo 3 godine,na sudu su, ispalo e da je placena duplo skuplje od cijene.
Ja

05. 08. 2019 - 20:04

Pretpostavljam da je BB Solar dobio tender.
Novi komentar