Kompanije Adriatik propertiz i HTP Miločer dobile saglasnost od glavnog državnog arhitekte

Dali zeleno svjetlo za novu „Kraljičinu plažu“

Budvanske kompanije Adriatik propertiz i HTP Miločer gradiće novi hotel „Kraljičina plaža“. Na idejno rješenje ovog objekta saglasnost je u petak dao v.d. glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović.
Objavljeno: 06. 08. 2019 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

DOZVOLE

Stari hotel „Kraljičina plaža“ u  Pržnu je srušen i na njegovom mjestu će se graditi hotel sa pet zvjezdica, površine 37.296 kvadratnih metara. Iz menadžmenta Adriatik propertisa je ranije saopšteno da će izgradnja novog hotela početi nakon prikupljanja neophodnih saglasnosti, kao i da je planirana investicija u vrijednosti 70 miliona eura. Gradnja bi trebalo da traje dvije i po godine.

U rješenju v.d. glavnog državnog arhitekte navodi se da je hotel projektovan shodno ugovoru o zakupu hotela od 26. maja 2011. godine u okviru ,,Urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, opština Budva“, koje je sastavni dio ,,Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore“. Adriatik propertiz i HTP Miločer su 4. jula prošle godine podnijeli glavnom državnom arhitekti zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela sa pet zvjezdica.

Novi hotel projektovao je Studio K iz Podgorice, čija je direktorica Slavica Komatina, a osnivač Dragan Komatina.  Hotel je projektovan u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja izdao 31. decembra 2015. godine i 12. aprila ove godine. Ukupna površina lokacije je 12.255 kvadratnih metara. U tehničkom opisu ovog objekta se navodi da su u odnosu na ranije stanje hotelski kapaciteti prošireni i omogućavaju razvoj ekskluzivnog turizma. Dodaje se da je zbog specifičnosti luksuznog tretmana, krajnji izgled i položaj hotela utvrđen kroz idejnoarhitektonsko rješenje sa sprovedenog javnog međunarodnog konkursa, a u okviru zadatih uslova i parametara.

„Slobodna savremena forma objekta prati morfologiju zaleđa i morske obale. Kompoziciju hotela čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu. Između ova dva trakta uvučen je pojas zelenila koji predstavlja fizičku i vizuelnu vezu sa prirodom u zaleđu. Ova zona će se formirati od postojećeg drveća na lokaciji koje će se presaditi“, kaže se u tehničkom opisu.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar